Ingredients
-
1/2 główki Kalafior
-
1 puszka Ciecierzyca
-
2 sztuki Ziemniaki200g
-
2 puszki Pomidory w puszce
-
1 sztuka Cebula czerwona
-
3 ząbki Czosnek
-
1 łyżka Czerwona pasta curry
-
1/2 łyżeczki Kumin
-
1 litr Bulion warzywny
-
2 łyżki Sok z cytryny
-
2 łyżki Olej
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz czarny
-
do podania Natka pietruszki
Indyjska zupa kalafiorowa
Nie od dziś jestem wielkim fanem gotowców. Jednym z moich ulubionych, jest czerwona pasta curry, która sprawiła, że dzisiejsza zupa kalafiorowa jest… PETARDĄ! Nadaje charakteru i lekkiej ostrości, jest czymś zupełnie innym, niż przyprawa curry (żółty proszek). Poza dzisiejszą zupą, można użyć jej, żeby wyczarować dahl z czerwonej soczewicy. Również jest bardzo prosty w wykonaniu, a smakiem zachwyca.
Zupa w tym wydaniu, bardzo często gości u mnie w restauracji i zbiera dobre recenzje, co tym bardziej utwierdziło mnie w przekonaniu, że muszę się nią z Tobą podzielić.
Pasta curry, której ja używałem -> KLIKNIJ
Składniki
Kalafior:: 1/2 główki | |
Ciecierzyca:: 1 puszka | |
Ziemniaki:: 2 sztuki | |
Pomidory w puszce:: 2 puszki | |
Cebula czerwona:: 1 sztuka | |
Czosnek:: 3 ząbki | |
Czerwona pasta curry:: 1 łyżka | |
Kumin:: 1/2 łyżeczki | |
Bulion warzywny:: 1 litr | |
Sok z cytryny:: 2 łyżki | |
Olej:: 2 łyżki | |
Sól:: do smaku | |
Pieprz czarny:: do smaku | |
Natka pietruszki:: do podania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Cebulę pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż ją przez minutę, a następnie dodaj pastę curry, posiekany czosnek, kumin i smaż kolejne 30 sekund. |
2
Gotowe
|
Do garnka dorzuć odsączoną ciecierzycę, ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, kalafiora podzielonego na różyczki, wlej bulion i gotuj do miękkości ziemniaków. |
3
Gotowe
|
Gdy ziemniaki są już miękkie, dodaj pomidory (jeśli są w calości, to zmiksuj), sól, pieprz oraz sok z cytryny (opcjonalnie) i gotuj przez kolejne 3-5 minut. Podawaj z posiekaną natką pietruszki. |
Przepyszna jest ta zupa 🙂
Lubię zupę kalafiorową w wersji klasycznej, ale Twoja propozycja wydaje się również ciekawa 🙂 Tej natki pietruszki dałabym jak najwięcej bo to prawdziwa bomba witaminy C, żelaza i polifenoli!
Robiłam tę zupę bez ciecierzycy. Odkryłam sama smak i pokochałam. Teraz spróbuję wg tego przepisu. Dzięki, bo moja nie miała nazwy😘
Koniecznie daj znać, czy Ci posmakuje 🙂
Ja dodałam na koniec mleczko kokosowe, i wyszło genialnie. Będę to danie powtarzać. Dla mnie zdecydowanie lepsza niż tradycyjna kalafiorowa 👍🤤
Dziś gotowałam, smaczna odmiana dla kalafiorowej.
Dziękuję 🙂