Ingredients
-
250g Szparagipęczek
-
1 puszka Ciecierzyca
-
1 ząbek Czosnek
-
2 łyżki Tahini
-
1 łyżka posiekanego Koperek
-
2-3 łyżki Sok z cytryny
-
4 łyżki Oliwa
-
2-3 łyżki Woda
-
do smaku Pieprz i sól
Hummus ze szparagami
Hummus jak to hummus, zawsze jest dobry. Jego z pewnością wielką zaletą jest to, że możemy go przygotować na wiele równych styli smakowych. Dzisiaj przygotowałem hummus ze szparagami, czyli iście wiosenną pastę. Zresztą jeśli lubisz szparagi, to zapraszam Cię również do mojego przepisu na risotto ze szparagami i szybki krem ze szparagów.
Jaki jest hummus ze szparagami?
Lekki i świeży, dzięki użyciu dużej ilości szparagów, koperku i cytryny, ale z delikatnym pazurem, którego nadaje czosnek. Z pewnoscią jest to pasta, która świetnie sprawdzi się na posiady przy winie i krakersach. Jesteś bezglutenowcem? Mam dla Ciebie super przepis na bezglutenowe krakersy.
Z czym podawać hummus?
Oczywiście mogą być to tak jak u mnie krakersy, w tym również domowej roboty bezglutenowe z linku powyżej. Świetne też będzie świeże pieczywo. Ja ostatnio jestem zakochany w podpłomykach z patelni, które są niesamowicie proste do zrobienia, a przy tym jakie pyszne…
Szukasz innych przepisów na pasty?
Na wstępie polecam Ci moją książkę pt. „Hummusy i pasty„, w której znajdziesz bardzo dużo inspiracji. Co do przepisów z bloga, to ostatnio moimi ulubionymi są wegański paprykarz, pasta z czerwonej soczewicy, pasta z zielonej soczewicy oraz pasta ze słonecznika.
Składniki
Szparagi: 250g | |
Ciecierzyca: 1 puszka | |
Czosnek: 1 ząbek | |
Tahini: 2 łyżki | |
Koperek: 1 łyżka posiekanego | |
Sok z cytryny: 2-3 łyżki | |
Oliwa: 4 łyżki | |
Woda: 2-3 łyżki | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Nastepnie umieść wszystkie składniki w wysokim naczyniu (wraz ze szparagami odsączonymi z wody) i zmiksuj na gładką pastę. |