Ingredients
-
1 puszka Ciecierzyca100g suchej
-
2 łyżki Zielony pieprz w zalewie
-
1 łyżka Kapary
-
1 ząbek Czosnek
-
4 sztuki Suszone pomidory
-
2 łyżki Olej spod pomidorów
-
2 łyżki Tahini
-
szczypta Oregano
-
szczypta Kumin
-
do smaku Pieprz i sól
Hummus z zielonym pieprzem
Hummus jest pastą, która zawojowała cały świat. W Polsce można go znaleźć w prawie każdym sklepie spożywczym. Ponadto ze świecą szukać osoby, która nie zna tej wspaniałej pasty. Chciałbym Was zachęcić do eksperymentowania ze smakami hummusów, których można stworzyć dziesiątki, jak nie setki! Przepis na hummus jest bardzo prosty, a otrzymana pasta smakuje jeszcze lepiej, niż sklepowa. Tak więc warto się pobawić i stworzyć go we własnej kuchni samodzielnie… lub w towarzystwie 😉
Ja do przygotowania użyłem ciecierzycy w puszce. Jeśli gotujesz ją samodzielnie, to potrzebujesz 100g suchej ciecierzycy. Pamiętaj, żeby zostawić wodę po jej gotowaniu, bo spulchni nasz hummus. Woda już wylana? trudno, dodaj po prostu zwykłej wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Hummus z zielonym pieprzem – jaki jest?
Dzisiejszy hummus z zielonym pieprzem, jest delikatnie pikantny i pieprzny w smaku. Dzięki użyciu pieprzu w zalewie, otrzymamy smaczną pastę, a nie pieprzny i ostry zajzajer, który powstałby przy użyciu takiej samej ilości zwykłego pieprzu. Nie znasz jeszcze smaku zielonego pieprzu w zalewie? Koniecznie musisz to zmienić!
Hummus z zielonym pieprzem – co zamiast kaparów?
Dzięki dodaniu do pasty kaparów, nie musiałem wlewać soku z cytryny, żeby zbalansować smak. Zdaję sobie z tego sprawę, że nie każdy je lubi. Jeśli zastanawiasz się czym zastąpić kapary… z pewnością czymś kwaśnym. Może to być właśnie wspomniana już cytryna, a dobrze sprawdzą się również zielone oliwki. Jaka ilość? Standardowo… do smaku. Jeśli jednak powodem może być brak pomysłu na wykorzystanie kaparów poza hummusem… Na blogu znajdziesz również m.in. makaron z boczniakami, który je zawiera.
Składniki
Ciecierzyca: 1 puszka | |
Zielony pieprz w zalewie: 2 łyżki | |
Kapary: 1 łyżka | |
Czosnek: 1 ząbek | |
Suszone pomidory: 4 sztuki | |
Olej spod pomidorów: 2 łyżki | |
Tahini: 2 łyżki | |
Oregano: szczypta | |
Kumin: szczypta | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu. Ciecierzyca ma być razem z wodą! Blenduj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli konsystencja hummusu byłaby niesatysfakcjonująca, czyli za gęsta... dodaj odrobinę wody :) Ja do podania użyłem kilka dodatkowych ziarenek pieprzu oraz skórki otartej z cytryny. Dodała niesamowitego aromatu! |