Hummus z zielonym pieprzem

0 0
Hummus z zielonym pieprzem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca: 100g suchej 1 puszka
Zielony pieprz w zalewie: 2 łyżki
Kapary: 1 łyżka
Czosnek: 1 ząbek
Suszone pomidory: 4 sztuki
Olej spod pomidorów: 2 łyżki
Tahini: 2 łyżki
Oregano: szczypta
Kumin: szczypta
Pieprz i sól: do smaku

Jeśli chodzi o pasty, to hummus jest z pewnością najpopularniejszy. Dzisiajsza propozycja, to hummus z zielonym pieprzem, kaparami i suszonymi pomidorami.

  • 5 minut
  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

Share

Hummus z zielonym pieprzem

Hummus jest pastą, która zawojowała cały świat. W Polsce można go znaleźć w prawie każdym sklepie spożywczym. Ponadto ze świecą szukać osoby, która nie zna tej wspaniałej pasty. Chciałbym Was zachęcić do eksperymentowania ze smakami hummusów, których można stworzyć dziesiątki, jak nie setki! Przepis na hummus jest bardzo prosty, a otrzymana pasta smakuje jeszcze lepiej, niż sklepowa. Tak więc warto się pobawić i stworzyć go we własnej kuchni samodzielnie… lub w towarzystwie 😉

Ja do przygotowania użyłem ciecierzycy w puszce. Jeśli gotujesz ją samodzielnie, to potrzebujesz 100g suchej ciecierzycy. Pamiętaj, żeby zostawić wodę po jej gotowaniu, bo spulchni nasz hummus. Woda już wylana? trudno, dodaj po prostu zwykłej wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Hummus z zielonym pieprzem – jaki jest?

Dzisiejszy hummus z zielonym pieprzem, jest delikatnie pikantny i pieprzny w smaku. Dzięki użyciu pieprzu w zalewie, otrzymamy smaczną pastę, a nie pieprzny i ostry zajzajer, który powstałby przy użyciu takiej samej ilości zwykłego pieprzu. Nie znasz jeszcze smaku zielonego pieprzu w zalewie? Koniecznie musisz to zmienić!

Hummus z zielonym pieprzem – co zamiast kaparów?

Dzięki dodaniu do pasty kaparów, nie musiałem wlewać soku z cytryny, żeby zbalansować smak. Zdaję sobie z tego sprawę, że nie każdy je lubi. Jeśli zastanawiasz się czym zastąpić kapary… z pewnością czymś kwaśnym. Może to być właśnie wspomniana już cytryna, a dobrze sprawdzą się również zielone oliwki. Jaka ilość? Standardowo… do smaku. Jeśli jednak powodem może być brak pomysłu na wykorzystanie kaparów poza hummusem… Na blogu znajdziesz również m.in. makaron z boczniakami, który je zawiera.

[Ocena: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca: 100g suchej 1 puszka
Zielony pieprz w zalewie: 2 łyżki
Kapary: 1 łyżka
Czosnek: 1 ząbek
Suszone pomidory: 4 sztuki
Olej spod pomidorów: 2 łyżki
Tahini: 2 łyżki
Oregano: szczypta
Kumin: szczypta
Pieprz i sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu. Ciecierzyca ma być razem z wodą! Blenduj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.

Jeśli konsystencja hummusu byłaby niesatysfakcjonująca, czyli za gęsta... dodaj odrobinę wody :)

Ja do podania użyłem kilka dodatkowych ziarenek pieprzu oraz skórki otartej z cytryny. Dodała niesamowitego aromatu!

Konrad Budzyk

previous
Makaron z boczniakami i zielonym pieprzem
Wegańskie tacos bez mięsa
next
Tacos bez mięsa
previous
Makaron z boczniakami i zielonym pieprzem
Wegańskie tacos bez mięsa
next
Tacos bez mięsa
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here