Ingredients
-
200g Marchewka
-
do posmarowania Olej
-
1 puszka Ciecierzyca
-
3 łyżki Tahini
-
1-2 ząbki Czosnek
-
1 łyżeczka Papryka wędzona
-
1/2 łyżeczki Kumin
-
3 łyżki Sok z cytryny
-
do smaku Pieprz i sól
-
kilka łyżek Woda
-
NA WIERZCH OLIWA ORAZ POSIEKANA PIETRUSZKA, KUMIN LUB SŁODKA PAPRYKA
Hummus z pieczoną marchewką
Połączenie słodkiej marchewki, z wędzoną papryką i kuminem, to gwarancja uzyskania niepowtarzalnego i wspaniałego smaku. Do tego dorzucamy kilka pozostałych składników, blendujemy i uzyskujemy GŁADKI i PYSZNY hummus z marchewką 😊
Z czym jeść hummus marchewkowy?
Dla mnie idealnymi dodatkami do tej pasty, są własnej roboty podpłomyki, których ukręcenie zajmuje zaledwie kilka chwil, krakersy bezglutenowe, które głownie składają się z ziaren oraz ostatnio dodane na bloga kruche ciasteczka cebulowe. Możesz również pokroić świeże warzywa.
Jeśli lubisz pasty, to polecam Ci moją książkę pt. “Hummusy i pasty“. Znajdziesz w niej wiele inspiracji!
Składniki
Marchewka: 200g | |
Olej: do posmarowania | |
Ciecierzyca: 1 puszka | |
Tahini: 3 łyżki | |
Czosnek: 1-2 ząbki | |
Papryka wędzona: 1 łyżeczka | |
Kumin: 1/2 łyżeczki | |
Sok z cytryny: 3 łyżki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Woda: kilka łyżek | |
NA WIERZCH OLIWA ORAZ POSIEKANA PIETRUSZKA, KUMIN LUB SŁODKA PAPRYKA |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Marchewkę obierz, pokrój na kilka części, posmaruj olejem, połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz do momentu, gdy marchewka będzie miękka i rumiana. |
2
Gotowe
|
Pychotka 😋
Dziękuję 🙂