Ingredients
-
1/2 główki Kalafior
-
1 główka Czosnek
-
2 łyżki Olej
-
duża szczypta Pieprz i sól
-
1/2 sztuki Sok z cytryny
-
1/2 - 1 łyżeczka Kumin
-
2-3 łyżki Tahini
-
do smaku Sól
-
6 łyżek Woda
-
Podawaj hummus skropiony oliwą, posypany papryką wędzoną i posiekaną, zieloną pietruszką
Hummus z kalafiora
Dokładnie tak, hummus z kalafiora, zamiast z ciecierzycy lub innego strączka! Wygląda identycznie, jak klasyczny hummus, jest tak samo doprawiony, a nawet smakuje bardzo, ale to bardzo podobnie. Można się spierać, czy to jeszcze hummus, czy już pasta z pieczonego kalafiora. Pewne i niezmienne natomiast jest jedno… Ten przepis wymiata 😊
Z czym podawać hummus z kalafiora?
Dla mnie idealnym dodatkiem do tej pasty, jest marchewka i świeży ogórek, pokrojone w paski. Nic mi więcej nie potrzeba. Oczywiście sprawdzi się również tradycyjne pieczywo, krakersy czy podpłomyki.
Przepisy na hummus wykonałem w blenderze próżniowym Wartmann – polecam: https://sklep.ronic.pl/13-blendery 😊 Z kodem „BLENDMAN” zyskasz dodatkowe 10% rabatu na blender!
Składniki
Kalafior: 1/2 główki | |
Czosnek: 1 główka | |
Olej: 2 łyżki | |
Pieprz i sól: duża szczypta | |
Sok z cytryny: 1/2 sztuki | |
Kumin: 1/2 - 1 łyżeczka | |
Tahini: 2-3 łyżki | |
Sól: do smaku | |
Woda: 6 łyżek | |
Podawaj hummus skropiony oliwą, posypany papryką wędzoną i posiekaną, zieloną pietruszką |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Można nie dodawać kuminu?
Pewnie, jeśli nie lubisz, to możesz pominąć/wymienić na inną przyprawę, która będzie Ci pasowała 🙂
Dzisiaj zrobiłam już trzeci raz! Ten hummus jest przepyszny i mega prosty 🙂