Ingredients
-
200g Dynia
-
1 puszka Ciecierzyca
-
1 ząbek Czosnek
-
2 łyżki Tahini
-
2 łyżeczki Przyprawa curry
-
1/4 łyżeczki Kumin
-
do smaku Sól
-
3 łyżki Sok z cytryny
-
1 łyżka Olej
-
Opcjonalnie woda, gdyby hummus był za gęsty
Hummus z dynią
Jak pewnie dobrze wiesz, hummus można zrobić z wieloma warzywnymi dodatkami. Był już u mnie ostatnio hummus z zielonymi szparagami, z zielonym pieprzem, to teraz czas na inny kolor. Tym razem poszedłem w kolor pomarańczowy, który daje nam dynia.
Hummus dyniowy ma być z dynią pieczona czy gotowana?
Najlepiej, gdyby dynia była upieczona, ponieważ wtedy smakuje najlepiej. Jeśli jednak nie masz dostępu do piekarnika, tak jak ja tym razem, to możesz ją ugotować. Hummus również wyjdzie bardzo smaczny, ale delikatniejszy.
Nie wiesz jak upiec dynię? Sprawdź mój wpis -> TUTAJ
Po więcej przepisów na hummusy odsyłam do mojej książki pt. „Hummusy i pasty” 😄
Składniki
Dynia: 200g | |
Ciecierzyca: 1 puszka | |
Czosnek: 1 ząbek | |
Tahini: 2 łyżki | |
Przyprawa curry: 2 łyżeczki | |
Kumin: 1/4 łyżeczki | |
Sól: do smaku | |
Sok z cytryny: 3 łyżki | |
Olej: 1 łyżka | |
Opcjonalnie woda, gdyby hummus był za gęsty |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Dynię obierz, pokrój w kostkę i upiecz lub ugotuj do miękkości. Najwięcej smaku uzyskasz piekąc dynię, ale gotowana też będzie smaczna. |
2
Gotowe
|
Czosnek obierz. Wrzuć wszystkie składniki do wysokiego kielicha i zmiksuj na gładką pastę. |
Podoba mi się ten pomysł. Na pewno spróbuję 😁
Super! 🙂