Ingredients
-
4 sztuki Papryka
-
400g Ciecierzyca gotowana
-
6 łyżek Tahini
-
2-3 łyżki Sok z cytryny
-
2 łyżeczki Syrop klonowy
-
2 łyżeczki Papryka wędzona
-
do smaku Papryka ostra
-
2 ząbki Czosnek
-
do smaku Sól
-
1 łyżeczka Kumin
-
4 łyżki Oliwa z oliwek
-
1 garść Świeża bazylia
-
4-6 łyżek Woda
Masz kilka papryk w domu i nie wiesz co z nimi zrobić? Ukręć hummus z pieczoną papryką! Jest idealnie kremowy, pełen smaku… PO PROSTU PYSZNY! Przebija się w nim delikatna ostrość, słodycz i dymny, wędzony aromat. Lubisz paprykę? Koniecznie musisz go zrobić.
Hummus paprykowy
Przygotowując dzisiejszą pastę z pieczonej papryki postanowiłem ukręcić podwójną porcję z jednego powodów… Ta pasta jest WSPANIAŁA i znika w mgnieniu oka, tak więc lepiej zrobić jej od razu więcej. Przechowywać można ją przez kilka dni w lodówce, ale oczywiście nadaje się również do mrożenia. Polecam jednak pałaszowanie jej na świeżo, ponieważ jest w tedy najlepsza.
Dla fanów domowych smarowideł przygotowałem książkę pt. „Hummusy i Pasty„. Zachęcam do zapoznania się z nią, ponieważ znajduje się w niej masa inspiracji na niecodzienne pasty.
Przygotowałem dla Was również krótki filmik, na którym pokazuję jak wykonuję dzisiejszy hummus paprykowy. Zobacz na własne oczy jakie to jest proste! Przy okazji przypominam o promocji na blender, który jest widoczny na nagraniu -> kliknij TUTAJ i zyskaj 100zł rabatu.
Składniki
Papryka: 4 sztuki | |
Ciecierzyca gotowana: 400g | |
Tahini: 6 łyżek | |
Sok z cytryny: 2-3 łyżki | |
Syrop klonowy: 2 łyżeczki | |
Papryka wędzona: 2 łyżeczki | |
Papryka ostra: do smaku | |
Czosnek: 2 ząbki | |
Sól: do smaku | |
Kumin: 1 łyżeczka | |
Oliwa z oliwek: 4 łyżki | |
Świeża bazylia: 1 garść | |
Woda: 4-6 łyżek |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Jak zrobić hummus paprykowy?Paprykę upiecz w piekarniku i następnie obierz ze skórki. Jeśli nie wiesz jak to zrobić, to sprawdź mój poradnik -> jak upiec paprykę. |
2
Gotowe
|
Upieczoną i obraną paprykę oraz pozostałe składniki umieść w kielichu blendera i zblenduj na gładką, kremową pastę. Dopraw do smaku. Przełóż do miseczki, udekoruj i ZAJADAJ. Smacznego! |