Ingredients
-
1 szklanka Ugotowana ciecierzyca
-
2 łyżki Tahini
-
2-3 łyżki Chrzan
-
1 łyżka Syrop klonowy
-
3 łyżki Sok z cytryny
-
do smaku Sól
-
kilka łyżek Woda
Chrzan nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami Wielkiej Nocy, pomimo że sięgam po niego przez cały rok. Tym razem ukręciłem hummus chrzanowy, który sprawdzi się nie tylko od święta! Przyjemna pikanteria płynąca z chrzanu, która została przełamana słodyczą syropu klonowego oraz kwaśnym sokiem z cytryny… Coś wspaniałego!
Hummus z chrzanem
Dzisiejsza pasta świetnie będzie smakowała praktycznie z każdym warzywnym dodatkiem. Ja najbardziej lubię pałaszować ją w towarzystwie kiełków, pieczonego buraka i pomidorów. Do tego świeże pieczywo i uśmiech sam pojawia się na buzi! Jeśli masz troszkę więcej czasu, który możesz poświęcić na pichcenie, to zrób domowe bułki pszenne lub bułeczki czosnkowe – będą pasowały idealnie.
Chcesz przygotować hummus chrzanowy na święta? Może Cię również zainteresować wegański żurek oraz wegańska babka cytrynowa, którą udekorowałem lukrem z bazylią… To jest prawdziwy hicior!
Sprawdź również moją książkę pt. „HUMMUSY i PASTY” – kliknij TUTAJ. Znajdziesz w niej dziesiątki inspiracji na domowe pasty, dipy i pasztety w roślinnym wydaniu.
Hummus chrzanowy – KĄCIK PORAD
- 1 szklaka ugotowanej ciecierzycy = 1 puszka ciecierzycy
- Syrop klonowy śmiało możesz zastąpić np. odrobiną cukru lub miodem.
- Do hummusu nie nadaje się surowy chrzan. Musisz sięgnąć po ten w słoiczku.
- Kupując chrzan w słoiczku zwracaj uwagę na skład, ponieważ niektórzy producenci dodają mleko.
Składniki
Ugotowana ciecierzyca: 1 szklanka | |
Tahini: 2 łyżki | |
Chrzan: 2-3 łyżki | |
Syrop klonowy: 1 łyżka | |
Sok z cytryny: 3 łyżki | |
Sól: do smaku | |
Woda: kilka łyżek |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Jeśli chrzan jest dla Ciebie zbyt ostry, to przed dodaniem możesz go przelać wrzącą wodą na sitku. Dzięki temu zabiegowi złagodzisz troszkę jego pikanterię. |
2
Gotowe
|
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera - ilość potrzebnej wody zależy od tego, jaką konsystencję chcesz uzyskać. Ja zazwyczaj dodaję 5-7 łyżek. Zblenduj zawartość kielicha na gładką, jednolitą pastę. Dopraw do smaku solą i zajadaj. Smacznego! |