Ingredients
-
1 szklanka Ugotowana ciecierzyca
-
2-3 łyżki Tahini
-
2 garści Świeża bazylia
-
1 ząbek Czosnek
-
3-4 łyżki Sok z cytryny
-
2 łyżki Oliwa
-
do smaku Sól
-
kilka łyżek Woda
-
Dodatkowo
-
do skropienia Oliwa
-
do posypania Pieprz
Nadszedł czas na kolejną smakowitą inspirację… Tym razem przygotowałem hummus ze świeżą bazylią! Cudownie gładki, kremowy i przede wszystkim… PYSZNY!
Hummus bazyliowy
Podczas ostatniej wizyty w sklepie w oko wpadły mi wyjątkowo wielkie i dorodne krzaki bazylii. Przez moment zastanawiałem się co bym mógł zrobić z tak dużą ilością bazylii poza klasycznym pesto bazyliowym… Padło na najbardziej oczywistą dla mnie opcję, czyli hummus. Ukręcenie go, to była naprawdę SMAKOWITA decyzja.
Hummus bazyliowy podałem w towarzystwie pesto z suszonych pomidorów oraz z uprażonymi orzechami nerkowca i listkami bazylii. Do pałaszowania dzisiejszej pasty polecam upiec bułeczki czosnkowe, domowe bułki pszenne, bajgle lub podpłomyki.
Sprawdź również moją książkę pt. „HUMMUSY i PASTY” – kliknij TUTAJ. Znajdziesz w niej dziesiątki inspiracji na domowe pasty, dipy i pasztety w roślinnym wydaniu.
Szukasz blendera w którym ukręcisz m.in. idealnie gładki hummus? Zobacz jakiego blendera ja używam oraz przeczytaj moją recenzję – kliknij TUTAJ.
Składniki
Ugotowana ciecierzyca: 1 szklanka | |
Tahini: 2-3 łyżki | |
Świeża bazylia: 2 garści | |
Czosnek: 1 ząbek | |
Sok z cytryny: 3-4 łyżki | |
Oliwa: 2 łyżki | |
Sól: do smaku | |
Woda: kilka łyżek | |
Dodatkowo |
|
Oliwa: do skropienia | |
Pieprz: do posypania |