Ingredients
-
200g Zielona soczewica
-
2 sztuki Czerwona cebula
-
4 ząbki Czosnek
-
3 łyżki Olej
-
1 łyżeczka Cukier
-
500g Ziemniaki
-
1 duża Papryka
-
1 sztuka Marchew
-
2 łyżeczki Papryka wędzona
-
1/2 łyżeczki Kumin
-
szczypta Cynamon
-
1 łyżeczka Oregano
-
do smaku Pieprz i sól
-
500 ml Bulion warzywny
-
1 puszka Pomidory krojone
-
3 łyżki Sos sojowy
Wegański gulasz z soczewicy
Przepis na roślinny obiad wcale nie musi być skomplikowany. Wystarczy sięgnąć po kilka składników, które są dostępne w większości sklepów i w prosty sposób połączyć je ze sobą. Dzisiejszy gulasz z soczewicy nie wymaga od Ciebie dużego zaangażowania. Nawet posiadając dwie lewe ręce, jesteś w stanie zrobić ten pyszny, aromatyczny, wegański gulasz!
Z czym podawać gulasz z soczewicy?
W gulaszu znajdują się już ziemniaki, tak więc dodatkowo nie musisz nic przygotowywać. Jeśli chcesz, możesz ewentualnie ukroić kromkę chleba, ukręcić domowe bułki lub podpłomyki.
Zastanawiasz się co jeszcze możesz zrobić z zielonej soczewicy? Polecam Ci klopsiki z soczewicy, które podałem ostatnio na obiad w sosie pomidorowym. Dodatkowo rewelacyjna jest również wegańska lasagne, kotlety z soczewicy, zupa z soczewicy… Same pyszności 😊
Składniki
Zielona soczewica: 200g | |
Czerwona cebula: 2 sztuki | |
Czosnek: 4 ząbki | |
Olej: 3 łyżki | |
Cukier: 1 łyżeczka | |
Ziemniaki: 500g | |
Papryka: 1 duża | |
Marchew: 1 sztuka | |
Papryka wędzona: 2 łyżeczki | |
Kumin: 1/2 łyżeczki | |
Cynamon: szczypta | |
Oregano: 1 łyżeczka | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Bulion warzywny: 500 ml | |
Pomidory krojone: 1 puszka | |
Sos sojowy: 3 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Zieloną soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Uważaj, żeby jej nie rozgotować. |
2
Gotowe
|
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj drobno. W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę, czosnek i cukier. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut. |
3
Gotowe
|
Paprykę i ziemniaki pokrój w średnią kostkę, marchewkę w półksiężyce. Wrzuć warzywa do garnka z cebulą, dodaj przyprawy i zamieszaj. Smaż przez minutę, co chwilę mieszając. |
4
Gotowe
|
Do garna wlej bulion, pomidory i sos sojowy. Zamieszaj i gotuj na średnim ogniu, do momentu, gdy ziemniaki zrobią się miękkie, ale... nierozgotowane! Dodaj ugotowaną soczewicę i zajadaj pyszny gulasz z soczewicy! |
A kiedy dodajemy ugotowaną soczewicę? Na samym końcu czy gotujemy jeszcze raz z ziemkniakami (punkt 4)?
Jak ziemniaki będą ugotowane, to dodajemy soczewicę 🙂 może być chwilę wcześniej, też się nic nie stanie 🙂
Dzięki – wyszło bardzo fajnie i bardzo mi smakowało 🙂
Super, bardzo mi miło 🙂
Gulasz wyszedł boski ! ❤️ Dzięki za świetny przepis 😘 Na pewno zagości na stałe w moim repertuarze kulinarnym.
Ooo super! Również bardzo dziękuję 🙂
Czy można użyć czerwonej soczewicy zamiast zielonej?
Można wykorzystać czerwoną soczewicę zamiast zielonej?
Można bez problemu 🙂
Pyszne, polecam 😉
Dziękuję 🙂
Rewelacja!zrobiłam z 2 porcji 😉-będzie na dłużej. Pięknie pachnie,a jeszcze lepiej smakuje
Bardzo mi miło 🙂
Bardzo dobre, dziękuję! 🙂