Gulasz z owocem chlebowca

0 0
Gulasz z owocem chlebowca

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Czerwona cebula: 2 sztuki
Czosnek: 4-5 ząbków
Liście laurowe: 3 sztuki
Ziele angielskie: 3 sztuki
Jałowiec: 2 sztuki
Olej: 2 łyżki
Marchewka: 2 sztuki
Owoc chlebowca: Jedna puszka około 560g 2 puszki
Papryka wędzona: 3 łyżeczki
Tymianek: 1 łyżeczka
Kumin: 1 łyżeczka
Bulion: 1 litr
Pomidory: pulpa lub krojone 1 puszka
Sos sojowy: 5 łyżek
Podgrzybki suszone: 20g
Ziemniaki: 500g
Pieprz i sól: do smaku

Pomysł na wyjątkowy obiad? Proszę bardzo... Gulasz z jackfruitem!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Share

Gulasz z owocem chlebowca

Pomimo, że owoc chlebowca, czyli jackfruit, nie pochodzi z Polski, to posłużył mi do stworzenia prawdziwie polskiego gulaszu… No przynajmniej ja tak sobie wyobrażam typowy polski gulasz. Grzyby leśne, ziemniaki, wędzonka, masa aromatów… PETARDA 😅

Co w ogóle robi tutaj jackfruit?

To proste, zastępuje mięso. Dzięki swojej włóknistej teksturze, świetnie się do tego nadaje. Przy zakupie jackfruita, zwróć uwagę, aby był w słonej zalewie, a nie w syropie. Gdzie go dostaniesz? Kliknij TUTAJ i sprawdź.

[Ocena: 4.8]

Składniki

Ilość porcji:
Czerwona cebula: 2 sztuki
Czosnek: 4-5 ząbków
Liście laurowe: 3 sztuki
Ziele angielskie: 3 sztuki
Jałowiec: 2 sztuki
Olej: 2 łyżki
Marchewka: 2 sztuki
Owoc chlebowca: Jedna puszka około 560g 2 puszki
Papryka wędzona: 3 łyżeczki
Tymianek: 1 łyżeczka
Kumin: 1 łyżeczka
Bulion: 1 litr
Pomidory: pulpa lub krojone 1 puszka
Sos sojowy: 5 łyżek
Podgrzybki suszone: 20g
Ziemniaki: 500g
Pieprz i sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

W garnku rozgrzej olej. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w plasterki lub posiekaj. Wrzuć je do garnka razem z zielem angielskim, liściem laurowym i jałowcem. Smaż przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.

2
Gotowe

Do cebuli dodaj pokrojoną w półksiężyce marchewkę. Owoc chlebowca (jackfruit) porządnie opłucz pod bieżącą wodą, pokrój na niedużą kostkę i wrzuć do gara.

3
Gotowe

Dodaj przyprawy, przesmaż przez 30 sekund. Dorzuć grzyby suszone i wlej bulion, pomidory oraz sos sojowy. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut pod przykryciem.

4
Gotowe

Po 30 minutach do garnka wrzuć ziemniaki pokrojone w kostkę i gotuj na średnim ogniu. Danie będzie gotowe, gdy ziemniaki dojdą.

Konrad Budzyk

Francuska zapiekanka z soczewicą
previous
Francuska zapiekanka z soczewicą
Sałatka z makaronem ORZO
next
Sałatka z makaronem ORZO
Francuska zapiekanka z soczewicą
previous
Francuska zapiekanka z soczewicą
Sałatka z makaronem ORZO
next
Sałatka z makaronem ORZO
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Xby_Hu

To jest przepis, którego potrzebowałem. Spontanicznie kupiłem puszkę Chlebowca w Lidl, nawet nie sprawdzając jak i z czym to się je, ba, myślałem że to dosłownie jakiś owoc 😅 jedno tylko pytanie, w innych przepisach zwykle jest o wykrawaniu twardszej części, tu należy też ją wyciąć, czy jest jadalna i zmięknie w trakcie przyrządzania, hm?

Konrad Budzyk

Hmm są w środku takie okrągłe „nasionka” i ja część się pozyłem, ale części mi się nie chciało i nie przeszkadzały w gulaszu 🙂

Zuza

Wyszło mega pyszne. Dzięki!

3
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here