Ingredients
-
2 sztuki Czerwona cebula
-
4-5 ząbków Czosnek
-
3 sztuki Liście laurowe
-
3 sztuki Ziele angielskie
-
2 sztuki Jałowiec
-
2 łyżki Olej
-
2 sztuki Marchewka
-
2 puszki Owoc chlebowcaJedna puszka około 560g
-
3 łyżeczki Papryka wędzona
-
1 łyżeczka Tymianek
-
1 łyżeczka Kumin
-
1 litr Bulion
-
1 puszka Pomidorypulpa lub krojone
-
5 łyżek Sos sojowy
-
20g Podgrzybki suszone
-
500g Ziemniaki
-
do smaku Pieprz i sól
Gulasz z owocem chlebowca
Pomimo, że owoc chlebowca, czyli jackfruit, nie pochodzi z Polski, to posłużył mi do stworzenia prawdziwie polskiego gulaszu… No przynajmniej ja tak sobie wyobrażam typowy polski gulasz. Grzyby leśne, ziemniaki, wędzonka, masa aromatów… PETARDA 😅
Co w ogóle robi tutaj jackfruit?
To proste, zastępuje mięso. Dzięki swojej włóknistej teksturze, świetnie się do tego nadaje. Przy zakupie jackfruita, zwróć uwagę, aby był w słonej zalewie, a nie w syropie. Gdzie go dostaniesz? Kliknij TUTAJ i sprawdź.
[Ocena: 4.8]
Składniki
Ilość porcji:
Czerwona cebula: 2 sztuki | |
Czosnek: 4-5 ząbków | |
Liście laurowe: 3 sztuki | |
Ziele angielskie: 3 sztuki | |
Jałowiec: 2 sztuki | |
Olej: 2 łyżki | |
Marchewka: 2 sztuki | |
Owoc chlebowca: 2 puszki | |
Papryka wędzona: 3 łyżeczki | |
Tymianek: 1 łyżeczka | |
Kumin: 1 łyżeczka | |
Bulion: 1 litr | |
Pomidory: 1 puszka | |
Sos sojowy: 5 łyżek | |
Podgrzybki suszone: 20g | |
Ziemniaki: 500g | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
To jest przepis, którego potrzebowałem. Spontanicznie kupiłem puszkę Chlebowca w Lidl, nawet nie sprawdzając jak i z czym to się je, ba, myślałem że to dosłownie jakiś owoc 😅 jedno tylko pytanie, w innych przepisach zwykle jest o wykrawaniu twardszej części, tu należy też ją wyciąć, czy jest jadalna i zmięknie w trakcie przyrządzania, hm?
Hmm są w środku takie okrągłe „nasionka” i ja część się pozyłem, ale części mi się nie chciało i nie przeszkadzały w gulaszu 🙂
Wyszło mega pyszne. Dzięki!