Ingredients
-
250g Kasza pęczak
-
250g Zielona soczewica
-
1 duża Cebula
-
50g Grzyby suszone
-
1 litr Bulion warzywny
-
200 ml Mleczko kokosowe
-
2 łyżeczki Czosnek granulowany
-
1 łyżeczka Tymianek
-
1 łyżeczka Rozmaryn
-
1-2 łyżki Sos sojowy
-
do smaku Pieprz i sól
Grzybowa kasza pęczak z zieloną soczewicą
Chcesz zacząć zdrowo gotować, ale nie masz czasu, żeby godzinami ślęczeć w kuchni? Dzisiejsza kasza pęczak z zieloną soczewicą, to przepis stworzony właśnie dla Ciebie! Przygotowanie tego pysznego dania zajęło mi zaledwie 3 minuty, a całą resztę pracy wykonał za mnie piekarnik.
Kasza pęczak z soczewicą ratuje mnie, gdy mam dużo rzeczy na głowie. Nie muszę martwić się, że coś się smaży, gotuje, kipi i przypala… W czasie pieczenia mam czas, żeby zrobić trening, popracować lub posprzątać mieszkanie, a po godzinie mogę cieszyć się gotowym, aromatycznym i pełnowartościowym daniem.
Tak, tak dobrze widzisz, nie ma w przepisie pomyłki… W naczyniu żaroodpornym ląduje surowa kasza i soczewica! Ugotują się one podczas pieczenia, a dzięki temu zabiegowi nie stracisz czasu na ich osobne gotowanie.
Kasza pęczak z soczewicą – KĄCIK PORAD
- Jeśli chcesz przygotować wersję bezglutenową, możesz użyć np. kaszy gryczanej.
- Mleczko kokosowe można również zastąpić np. roślinną śmietanką.
- Grzybowa kasza pęczak z soczewicą, świetnie smakuje m.in. w towarzystwie tartych buraków.
Składniki
Kasza pęczak: 250g | |
Zielona soczewica: 250g | |
Cebula: 1 duża | |
Grzyby suszone: 50g | |
Bulion warzywny: 1 litr | |
Mleczko kokosowe: 200 ml | |
Czosnek granulowany: 2 łyżeczki | |
Tymianek: 1 łyżeczka | |
Rozmaryn: 1 łyżeczka | |
Sos sojowy: 1-2 łyżki | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|