Ingredients
-
130g Słonecznik
-
200g Daktyle
-
150g Kasza gryczana niepalona
-
2 łyżki Olej kokosowy
-
2 łyżki Miód lub syrop
-
2 łyżki Kakao
-
1 laska Wanilia
-
1/2 łyżeczki Cynamon
Granola z kaszy gryczanej
Pomimo, że granola dostępna w sklepach jest syfiasta w składzie, to mam do niej nieprzemijający pociąg. Uwielbiam jej słodycz, to jak na mnie patrzy ze sklepowej półki i szepcze ponętnie – Weź mnie, nie skrzywdzę Cię – Robi to za każdym razem, gdy jestem na diecie lub po prostu chcę ograniczyć trujące związki ze słodkościami… Perfidna! Na szczęście, gdzieś w czeluściach internetu, znalazłem doniesienia o możliwości wykonania swojej własnej granoli z kaszy gryczanej! Rozwaliło mnie to na trzy połówki. Gdy tylko doszedłem do siebie, postanowiłem sam poczarować w kuchni i stworzyć dla Was pyszną propozycję na śniadanie jaką jest właśnie granola z kaszy gryczanej.
Jest to kolejny przepis z kaszą gryczaną i na pewno nie ostatni. Wykonanie jest dziecinnie proste, bo wystarczy zmiksować, wyłożyć na papier do pieczenia, upiec i zjeść… każdy sobie poradzi. Pewnie pojawią się pytania czy kaszę gryczaną należy dodać surową (bez gotowania lub moczenia)… Tak! Dlatego ten przepis jest taki rewelacyjny, bo wymaga od nas minimum zaangażowania, a daje maksymalnie dużo pysznych efektów. Kasza po upieczeniu nie jest już twarda tylko przyjemnie chrupiąca.
Bardzo ważną kwestią, aby granola z kaszy gryczanej nam wyszła, jest grubość rozprowadzonej masy na blaszce. Powinna być jak najcieńsza, jeśli chcemy uzyskać bardzo chrupiące płatki. Jeśli jednak wolimy bardziej miękkie i „ciągnące się”, to nie trzeba aż tak się nad tym rozpuszczać.
Jeśli nie masz piekarnika, to świetna będzie dla Ciebie granola z patelni. Również prosta, szybka i pyszna, jak dzisiejsza granola z kaszy gryczanej.
Ostatnio ukręciłem na bloga mleko z nerkowców, które Wam polecam do każdej granoli.
Składniki
Słonecznik: 130g | |
Daktyle: 200g | |
Kasza gryczana niepalona: 150g | |
Olej kokosowy: 2 łyżki | |
Miód lub syrop: 2 łyżki | |
Kakao: 2 łyżki | |
Wanilia: 1 laska | |
Cynamon: 1/2 łyżeczki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Słonecznik i daktyle umieść w malakserze i zblenduj. |
2
Gotowe
|
Wyjmij ziarna z wanilii, a jej twardą część wywal. Dodaj pozostałe składniki i blenduj do czasu aż wszystkie składniki się połączą. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyłóż powstałą masę i rozprowadź tak, aby powstała cienka warstwa. Piecz 10-15 minut. |
3
Gotowe
|
Wyjmij, przestudź i połam na kawałeczki. Przechowuj w szczelnym słoiku. |
Czy zamiast daktyli można użyć moreli lub suszonych śliwek?
Hmm w takim wypadku dodałbym miodu lub syropu klonowego
Jasne, że możesz je dodać, ale dodatkowo radziłbym dodać miodu, bo daktyle (syrop) twarzą słodką część naszej granoli 🙂
Czy zamiast daktyli można użyć suszonych moreli lub śliwek?
Próbowałam zrobić i gryczaną i jaglaną, ale wychodzi mi suche, twarde i nie zbyt smaczne :-/ jak się zbiorę do kolejnej próby, to podgotuję chociaż trochę kasze.
Oj to względnie twardawe i suchawe być powinno, ale przy tym kruche 🙁 Podgotuj koniecznie, ale byle nie do rozgotowania 🙂
Zrobilam. Dla mnie pycha.
czy możesz ponownie opublikować przepis?
Zrobione, teraz powinien się ładnie pokazywać 🙂
Dziekuje!