Ingredients
-
400g Kasza jaglana
-
150g Orzeszki ziemne
-
100g Orzechy włoskie
-
100g Sezam
-
100g Siemię lniane
-
500g Syrop daktylowy
Granola z kaszy jaglanej
Była już czekoladowa granola z kaszy gryczanej, więc teraz czas na najpopularniejszą kaszę, jaką jest oczywiście kasza jaglana. U mnie gości na śniadanie przynajmniej 5 razy w tygodniu. Zazwyczaj jadam ją jako zwykłą jaglankę, robioną na szybko z tego co akurat jest pod ręką, a jeśli mam troszkę więcej czasu, np. na krojenie warzyw, to robię z niej jaglanicę. Moja dzisiejsza propozycja, czyli granola z kaszy jaglanej, jest tak na prawdę bardzo szybka do zrobienia. Idealnie nadaje się na ekspresowe śniadania. Wystarczy ją przygotować dzień wcześniej i mamy zapas na kilka dni.
Naprawdę kaszy jaglanej nie gotujemy?!
Tak. Kasza jaglana do granoli wchodzi surowa, natomiast gotową granole możemy jeść po upieczeniu bez mleka i dodatków, jak ciasteczka, albo zalać mlekiem. Ja mniej więcej połowę zjadam na sucho prosto z opakowania, bo naprawdę rewelacyjnie smakuje.
Według tego przepisu granola wychodzi tylko delikatnie słodka. Zrobiłem tak, ponieważ staram się ostatnio ograniczać cukier. Jeśli chcesz uzyskać słodszą granolę, wystarczy że zamiast domowego syropu z daktyli użyjesz miodu lub innego słodziwa.
Przepis zainspirowany z bloga facet i kuchnia
Składniki
Kasza jaglana:: 400g | |
Orzeszki ziemne:: 150g | |
Orzechy włoskie:: 100g | |
Sezam:: 100g | |
Siemię lniane:: 100g | |
Syrop daktylowy:: 500g |
Wykonanie
1
Gotowe
30 min
|
Włącz piekarnik na 180 stopni. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Połącz ze sobą wszystkie składniki. Przełóż wszystko na blaszkę i równo rozprowadź. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez około 30 minut. Od czasu do czasu zaglądnij czy się nie przypala. |
2
Gotowe
20 min
|
Po 30 minutach skręć temperaturę do 120-140 stopni i zostaw granolę na 15-20 minut. Chodzi o to, żeby się dobrze wysuszyła. Gdy jest już gotowa, wyjmij ją i najlepiej przełóż razem z papierem na kratkę, żeby spokojnie wystygła. Gdy jest już chłodna/zimna, możesz ją połamać na kawałki i przełożyć do pojemniczka. |
Ale super! A dzisiaj właśnie zapomniałam kupić płatki na granolę, to już wiem co zrobię 🙂
Kaszy nie płuczemy przed pieczeniem?
Nie trzeba. Jeśli bardzo chcesz, możesz przelać wrzątkiem, ale będzie trzeba później dłużej suszyć w piekarniku 🙂
Rewelacja.
Mozna dodac np. daktyle ?
Jasne! Będzie super