Ingredients
-
400g Kasza jaglana
-
150g Orzeszki ziemne
-
100g Orzechy włoskie
-
100g Sezam
-
100g Siemię lniane
-
500g Syrop daktylowy
Granola z kaszy jaglanej
Była już czekoladowa granola z kaszy gryczanej, więc teraz czas na najpopularniejszą kaszę, jaką jest oczywiście kasza jaglana. U mnie gości na śniadanie przynajmniej 5 razy w tygodniu. Zazwyczaj jadam ją jako zwykłą jaglankę, robioną na szybko z tego co akurat jest pod ręką, a jeśli mam troszkę więcej czasu, np. na krojenie warzyw, to robię z niej jaglanicę. Moja dzisiejsza propozycja, czyli granola z kaszy jaglanej, jest tak na prawdę bardzo szybka do zrobienia. Idealnie nadaje się na ekspresowe śniadania. Wystarczy ją przygotować dzień wcześniej i mamy zapas na kilka dni.
Naprawdę kaszy jaglanej nie gotujemy?!
Tak. Kasza jaglana do granoli wchodzi surowa, natomiast gotową granole możemy jeść po upieczeniu bez mleka i dodatków, jak ciasteczka, albo zalać mlekiem. Ja mniej więcej połowę zjadam na sucho prosto z opakowania, bo naprawdę rewelacyjnie smakuje.
Według tego przepisu granola wychodzi tylko delikatnie słodka. Zrobiłem tak, ponieważ staram się ostatnio ograniczać cukier. Jeśli chcesz uzyskać słodszą granolę, wystarczy że zamiast domowego syropu z daktyli użyjesz miodu lub innego słodziwa.
Przepis zainspirowany z bloga facet i kuchnia
Składniki
Kasza jaglana:: 400g | |
Orzeszki ziemne:: 150g | |
Orzechy włoskie:: 100g | |
Sezam:: 100g | |
Siemię lniane:: 100g | |
Syrop daktylowy:: 500g |
Wykonanie
1
Gotowe
30 min
|
Włącz piekarnik na 180 stopni. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Połącz ze sobą wszystkie składniki. Przełóż wszystko na blaszkę i równo rozprowadź. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez około 30 minut. Od czasu do czasu zaglądnij czy się nie przypala. |
2
Gotowe
20 min
|
Po 30 minutach skręć temperaturę do 120-140 stopni i zostaw granolę na 15-20 minut. Chodzi o to, żeby się dobrze wysuszyła. Gdy jest już gotowa, wyjmij ją i najlepiej przełóż razem z papierem na kratkę, żeby spokojnie wystygła. Gdy jest już chłodna/zimna, możesz ją połamać na kawałki i przełożyć do pojemniczka. |
Ale super! A dzisiaj właśnie zapomniałam kupić płatki na granolę, to już wiem co zrobię
Kaszy nie płuczemy przed pieczeniem?
Nie trzeba. Jeśli bardzo chcesz, możesz przelać wrzątkiem, ale będzie trzeba później dłużej suszyć w piekarniku
Rewelacja.
Mozna dodac np. daktyle ?
Jasne! Będzie super