Ingredients
-
250g Mąka z ciecierzycy
-
400 ml Mleko roślinne
-
3 łyżki Olej
-
1 łyżka Sok z cytryny
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
1/2 łyżeczki Sól
-
Opcjonalnie
-
1/2 łyżeczki Tymianek
Na śniadanie, obiad, jak i kolację świetnie wpasowują się gofry. Można je przyrządzić nie tylko z owocami i słodkimi dodatkami, ale również na wytrawnie. To właśnie gofry w wytrawnej wersji skradły moje serce. Tym razem zrobiłem gofry z mąki z ciecierzycy, które są BOGATE W BIAŁKO i BEZGLUTENOWE!
Gofry z mąki z ciecierzycy
Dzisiaj postanowiłem zaserwować moje gofry z domowym guacamole, zieleniną, która akurat była pod ręką, podsmażonym marynowanym tofu, pomidorkami koktajlowymi oraz pesto bazyliowym… To połączenie smaków jest WSPANIAŁE i uzależniające! Pomimo użycia mąki bezglutenowej, gofry naprawdę są wyrośnięte i puszyste.
Gofry z mąki z ciecierzycy moim zdaniem najlepiej smakują na wytrawnie i tak też polecam je serwować. Bardzo lubię je jeść na śniadanie z hummusem i świeżymi warzywami oraz z wegańskim gulaszem na obiad. Mam nadzieję, że również Tobie przypadną do gustu!
Oczywiście gofry z ciecierzycy nie każdemu muszą zasmakować, ze względu na specyficzny smak mąki z ciecierzycy. Jeśli za nią nie przepadasz, to zapraszam Cię do wypróbowania innych smakowitych przepisów. Na blogu znajdziesz klasyczne gofry bezglutenowe oraz wegańskie gofry, które przygotowałem z mąki pszennej. Niecodzienne, a zarazem wyśmienite są także gofry z kaszy gryczanej, gofry owsiane oraz gofry z fasoli… Na samą myśl o tych wszystkich wspaniałościach zrobiłem się głodny. Czas wkroczyć do kuchni i upiec gofry.
Składniki
Mąka z ciecierzycy: 250g | |
Mleko roślinne: 400 ml | |
Olej: 3 łyżki | |
Sok z cytryny: 1 łyżka | |
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Opcjonalnie |
|
Tymianek: 1/2 łyżeczki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W dużej misce wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie wszystkie składniki i odstaw na 5 minut. Powinno powstać ciasto o konsystencji troszkę gęstszej od tego na naleśniki. W razie potrzeby możesz dosypać odrobinę więcej mąki. |
2
Gotowe
|
Rozgrzej gofrownicę i piecz gofry przez kilka minut, do momentu gdy staną się złote i chrupiące - czas pieczenia zależy od gofrownicy, u mnie były to 4 minuty. |
3
Gotowe
|
Gotowe gofry z mąki z ciecierzycy udekoruj ulubionymi dodatkami i zajadaj. Smacznego! |
Przepyszne gofry! Dodałam jeszcze do ciasta pieprzu, słodkiej papryki i trochę passaty pomidorowej.
Ooo super pomysł na dodatki! 🙂
Niestety, mi nie wyszły. Za rzadkie ciasto wyszło. Kwestia może maki?
Może być kwestia mąki, bo co producent mąki z ciecierzycy, to inna mąka… U mnie jest to zazwyczaj melvit. Dużo też może zależeć od gofrownicy, ale… jeśli ciasto jest zbyt płynne, to należy dodać troszkę mąki 🙂
Hej.
Czy zamiast z ciecierzycy, jaka inną mąkę moge zastosować ?
Do tych gofrów tylko mąkę z ciecierzycy. Jeśli chcesz zrobić z mąki owsianej lub gryczanej, to na blogu również są takie przepisy 🙂
Ciekawe, bo moje wyszły mega ciemne po 2 minutach. Jaką masz moc gofrownicę? Mam wrażenie ze Dezal 1200 zabił to ciasto.. smaczne ale niezbyt apetycznie „nadprzypalone”
U mnie Gofrownica GÖTZE & JENSEN DW900 1600W 🙂
U mnie Dezal i to samo, mega ciemne po minucie
Pyszne gofry. Dziękuję za przepis:)