• Home
  • Desery
  • Gofry z mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Gofry z mąki orkiszowej pełnoziarnistej

0 0
Gofry z mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mąka orkiszowa pełnoziarnista: 300g
Cukier trzcinowy: 50g
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
Soda: 1 łyżeczka
Sól: 1/4 łyżeczki
Mleko roślinne: 400 ml
Olej rzepakowy: 80 ml
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka

Bezkompromisowe, PROSTE I PYSZNE gofry pełnoziarniste!

  • Serves 10
  • Medium

Ingredients

Share

Jak co rano wturlałem się do mojej nowej kuchni. Leniwie przecierając oczy zastanawiałem się co dzisiaj ukręcić sobie na śniadanie. Chodziłem pomiędzy szafkami, spiżarką, a lodówką spoglądając w ich najgłębsze zakamarki. Nienapoczeta mąka pełnoziarnista leżała tam od dawna, więc postanowiłem zrobić z niej użytek właśnie dzisiaj. Była to świetna decyzja! Gofry z mąki pełnoziarnistej, to coś, czego od dawna nie robiłem i na co zdecydowanie miałem ogromną ochotę.

Gofry z mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Nie zawsze mogę sobie pozwolić na spokojne i długie przygotowywanie śniadania, ale zawsze chcę zjeść smacznie. Dzisiejsze gofry z mąki orkiszowej, to moje bezkompromisowe podejście do pichcenia z rana. Z jednej strony ich upieczenie nie zajmuje zbyt wiele czasu, z drugiej strony są pyszne oraz bogate w błonnik i minerały ze względu na użycie mąki pełnoziarnistej.

Szukasz sprawdzonej gofrownicy? Ja od ponad roku używam poniższej i jestem zachwycony!


Z czym podawać gofry orkiszowe?

Oczywiście z czym tylko masz ochotę. U mnie był to tym razem mus jabłkowy, który ukręciłem naprędce . Posypałem je dodatkowo suszoną żurawiną i płatkami migdałów… Coś wspaniałego!

Zobacz również mój klasyczny przepis na wegańskie gofry, które zrobiłem z mąki pszennej oraz gofry owsiane, które są zrobione z płatków owsianych. Na wytrawnie polecają się gofry z fasoli, którymi możesz zastąpić pieczywo!

Czas zabrać się za pichcenie. Chodź do kuchni, weź ze sobą dzisiejszy przepis na gofry orkiszowe, zakasaj rękawy i upiecz swoje własne gofry z mąki pełnoziarnistej!

Gofry z mąki orkiszowej pełnoziarnistej - Przepis na gofry z mąki pełnoziarnistej

[Ocena: 4.8]

Składniki

Ilość porcji:
Mąka orkiszowa pełnoziarnista: 300g
Cukier trzcinowy: 50g
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
Soda: 1 łyżeczka
Sól: 1/4 łyżeczki
Mleko roślinne: 400 ml
Olej rzepakowy: 80 ml
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka

Wykonanie

1
Gotowe

Połącz ze sobą wszystkie składniki przy pomocy blendera lub w misce używając do tego trzepaczki. Ilość cukru możesz dostosować do swoich indywidualnych potrzeb. Gdyby ciasto było zbyt gęste, możesz dodać odrobinę więcej mleka.

2
Gotowe

Rozgrzej gofrownicę i piecz gofry przez kilka minut, do momentu gdy staną się złote i chrupiące - czas pieczenia oraz wielkość porcji zależy od gofrownicy.

3
Gotowe

Udekoruj ulubionymi dodatkami i zajadaj jeszcze ciepłe. Smacznego!

Curry z brukselką i zielonym groszkiem
previous
Curry z brukselką i zielonym groszkiem
Placki brokułowe z czerwoną papryką - przepis na placki z brokułów
next
Placki brokułowe z czerwoną papryką
Curry z brukselką i zielonym groszkiem
previous
Curry z brukselką i zielonym groszkiem
Placki brokułowe z czerwoną papryką - przepis na placki z brokułów
next
Placki brokułowe z czerwoną papryką
Subscribe
Powiadom o
guest
13 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sylwia

A jajek tu nie potrzeba ?

Konrad Budzyk

Nie 🙂

Aga

Super przepis! Zrobiłam je na wytrawnie i zjedliśmy razem z paprykarzem z Twojego przepisu 🙂 Cieszę się, że masz przepisy z użyciem mąki pełnoziarnistej, bo planuję zacząć wprowadzać jej więcej do diety zamiast zwykłej mąki.

Konrad Budzyk

Pewnie zacznę używać jej coraz częściej 🙂

Oliwia

👍

Last edited 1 rok temu by Oliwia
Edi

Jaka jest kaloryczność takiego Gofra?

Konrad Budzyk

Wszystko zależy od gofrownicy jak duże gofry zrobi. Najlepiej policzyć sobie 🙂

Helena

Czy można wogóle nie dodawać cukru?

Konrad Budzyk

Tak 🙂

Ola

Czy gofry są zdrowsze od tych zwykłych?

Konrad Budzyk

Tak

Asia

Dwa razy robiłam gofry z tego przepisu i dwa razy nie wyszły. Mam gofrownicę dezal.
gofry przyklejają się do gofrownicy a w środku są puste – co mogło pójść nie tak ? Składniki jak w przepisie nic nie zostało zmienione ?
pozdrawiam

Mati

Mam dokładnie to samo. Ta sama gofrownica.

13
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here