Ingredients
-
300g Mąka orkiszowa pełnoziarnista
-
50g Cukier trzcinowy
-
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
1 łyżeczka Soda
-
1/4 łyżeczki Sól
-
400 ml Mleko roślinne
-
80 ml Olej rzepakowy
-
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
Jak co rano wturlałem się do mojej nowej kuchni. Leniwie przecierając oczy zastanawiałem się co dzisiaj ukręcić sobie na śniadanie. Chodziłem pomiędzy szafkami, spiżarką, a lodówką spoglądając w ich najgłębsze zakamarki. Nienapoczeta mąka pełnoziarnista leżała tam od dawna, więc postanowiłem zrobić z niej użytek właśnie dzisiaj. Była to świetna decyzja! Gofry z mąki pełnoziarnistej, to coś, czego od dawna nie robiłem i na co zdecydowanie miałem ogromną ochotę.
Gofry z mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Nie zawsze mogę sobie pozwolić na spokojne i długie przygotowywanie śniadania, ale zawsze chcę zjeść smacznie. Dzisiejsze gofry z mąki orkiszowej, to moje bezkompromisowe podejście do pichcenia z rana. Z jednej strony ich upieczenie nie zajmuje zbyt wiele czasu, z drugiej strony są pyszne oraz bogate w błonnik i minerały ze względu na użycie mąki pełnoziarnistej.
Szukasz sprawdzonej gofrownicy? Ja od ponad roku używam poniższej i jestem zachwycony!
Z czym podawać gofry orkiszowe?
Oczywiście z czym tylko masz ochotę. U mnie był to tym razem mus jabłkowy, który ukręciłem naprędce . Posypałem je dodatkowo suszoną żurawiną i płatkami migdałów… Coś wspaniałego!
Zobacz również mój klasyczny przepis na wegańskie gofry, które zrobiłem z mąki pszennej oraz gofry owsiane, które są zrobione z płatków owsianych. Na wytrawnie polecają się gofry z fasoli, którymi możesz zastąpić pieczywo!
Czas zabrać się za pichcenie. Chodź do kuchni, weź ze sobą dzisiejszy przepis na gofry orkiszowe, zakasaj rękawy i upiecz swoje własne gofry z mąki pełnoziarnistej!
Składniki
Mąka orkiszowa pełnoziarnista: 300g | |
Cukier trzcinowy: 50g | |
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki | |
Soda: 1 łyżeczka | |
Sól: 1/4 łyżeczki | |
Mleko roślinne: 400 ml | |
Olej rzepakowy: 80 ml | |
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Połącz ze sobą wszystkie składniki przy pomocy blendera lub w misce używając do tego trzepaczki. Ilość cukru możesz dostosować do swoich indywidualnych potrzeb. Gdyby ciasto było zbyt gęste, możesz dodać odrobinę więcej mleka. |
2
Gotowe
|
Rozgrzej gofrownicę i piecz gofry przez kilka minut, do momentu gdy staną się złote i chrupiące - czas pieczenia oraz wielkość porcji zależy od gofrownicy. |
3
Gotowe
|
Udekoruj ulubionymi dodatkami i zajadaj jeszcze ciepłe. Smacznego! |
A jajek tu nie potrzeba ?
Nie 🙂
Super przepis! Zrobiłam je na wytrawnie i zjedliśmy razem z paprykarzem z Twojego przepisu 🙂 Cieszę się, że masz przepisy z użyciem mąki pełnoziarnistej, bo planuję zacząć wprowadzać jej więcej do diety zamiast zwykłej mąki.
Pewnie zacznę używać jej coraz częściej 🙂
👍
Jaka jest kaloryczność takiego Gofra?
Wszystko zależy od gofrownicy jak duże gofry zrobi. Najlepiej policzyć sobie 🙂
Czy można wogóle nie dodawać cukru?
Tak 🙂
Czy gofry są zdrowsze od tych zwykłych?
Tak
Dwa razy robiłam gofry z tego przepisu i dwa razy nie wyszły. Mam gofrownicę dezal.
gofry przyklejają się do gofrownicy a w środku są puste – co mogło pójść nie tak ? Składniki jak w przepisie nic nie zostało zmienione ?
pozdrawiam
Mam dokładnie to samo. Ta sama gofrownica.