Ingredients
-
130g Mąka gryczana
-
20g Skrobia ziemniaczana2 łyżki
-
80ml Mleko roślinne
-
250g Mus jabłkowy
-
szczypta Sól
-
1 łyżeczka Przyprawa do piernika
-
2 łyżka Olej
Gofry z mąki gryczanej
Gofry bezglutenowe już nie pierwszy raz witają na moim blogu. Były już gofry owsiane, gofry z mąki jaglanej, wytrawne gofry meksykańskie oraz gofry ziemniaczane, a teraz przyszedł wreszcie czas na gofry z mąki gryczanej. Jest to bardzo specyficzna mąka, z której można wyczarować również chleb gryczany, który jest moim ulubionym bezglutenowym pieczywem!
Sam przepis na gofry z mąki gryczanej jest bardzo prosty do wykonania. Wystarczy mieć kilka minut wolnego czasu, blender aby składniki dobrze się połączyły oraz przyzwoitą gofrownicę, która wypiecze chrupiące gofry 😊
Jak smakują gofry z mąki gryczanej?
Same w sobie już są mocno smakowe. Mąka gryczana jest delikatnie goryczkowa, ale dzięki dodaniu musu jabłkowego oraz przyprawy do piernika, gofry gryczane stają się… CUDOWNE! 🥰
Czy gofry gryczane są słodkie?
Staram się ograniczać w diecie cukier. Jeśli Wy lubicie słodziutkie gofry, które podajecie do gorzkiej kawy, to koniecznie dosypcie cukru. Dla mnie nie był on potrzebny, ale wolę uprzedzić, żeby później nie było zaskoczenia.
Składniki
Mąka gryczana:: 130g | |
Skrobia ziemniaczana:: 20g | |
Mleko roślinne:: 80ml | |
Mus jabłkowy:: 250g | |
Sól:: szczypta | |
Przyprawa do piernika:: 1 łyżeczka | |
Olej:: 2 łyżka |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Rozgrzej gofrownicę. Nasmaruj górne i dolne płyty delikatnie olejem (ja użyłem do tego pędzelka) i wyłóż ciasto (na jednego gofra około 3 duże łyżki - zależy od wielkości gofrownicy). Zamknij i piecz około 5 minut. Wyłóż gotowe gofry na kratkę do przestygnięcia lub zajadaj od razu. Jeśli chcesz, żeby każdy gofr był chrupiący, to najlepiej po każdym "nastawie" posmaruj płyty olejem. |