Ingredients
-
200g Kasza gryczana niepalona
-
2 łyżki Mąka ziemniaczana
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
1/4 łyżeczki Sól
-
2 łyżki Olej
-
50 ml Mleko roślinne
Kasza gryczana kojarzy się większości osób z sypkim dodatkiem do obiadu, któremu musi towarzyszyć coś konkretniejszego. Okazuje się jednak, że można zrobić z niej głównego bohatera obiadu lub śniadania tworząc gofry gryczane.
Gofry z kaszy gryczanej
Fakt jest taki, że gofry można zrobić prawie ze wszystkiego. Udowadniałem to na łamach bloga robiąc m.in. gofry z fasoli! Tym razem postanowiłem ukręcić gofry z kaszy gryczanej. Są to gofry bezglutenowe, które można pałaszować zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.
Moje goferki podałem z własnej roboty pesto bazyliowym, sałatą, rukolą, pomidorkami koktajlowymi, awokado i migdałami… COŚ WSPANIAŁEGO. Polecam Wam takie połączenie smaków.
Potrzebujesz więcej podobnych inspiracji? Zobacz pozostałe przepisy na gofry. Jeśli lubisz pichcić, sprawdź koniecznie pozostałe wegańskie przepisy, których systematycznie jest coraz więcej.
Bez zbędnego przedłużania, czas zakasać rękawy, rozpędzić blender, rozgrzać gofrownicę i zjeść cudowne gofry gryczane!
Składniki
Kasza gryczana niepalona: 200g | |
Mąka ziemniaczana: 2 łyżki | |
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka | |
Sól: 1/4 łyżeczki | |
Olej: 2 łyżki | |
Mleko roślinne: 50 ml |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Kaszę gryczaną zalej dużą ilością wody i odstaw na 12 godzin. Kasza nasiąknie wodą, zmięknie i nie będzie wymagała gotowania. |
2
Gotowe
|
Po tym czasie odcedź kaszę na sicie, przełucz dokładnie pod bieżącą wodą i odstaw na chwilę do odcieknięcia. |
3
Gotowe
|
Do kielicha blendera wrzuć kaszę, wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, wlej olej oraz mleko roślinne. Zblenduj dokładnie na gładką masę. W razie potrzeby dolej odrobinę więcej mleka roślinnego. |
4
Gotowe
|
Rozgrzej gofrownicę i smaż gofry z kaszy gryczanej przez kilka minut. Udekoruj i pałaszuj. Smacznego! |
Świetny pomysł! Jaka konsystancja ciasta powinna być? Bardzo gęsta?
Jak śmietana 🙂
nie wiem co poszło nie tak, straszliwie przywierały do gofrownicy i w końcu nic z tego nie wyszło… kaszę ugotowałem, może to to?
Możliwe, że przez to. Ja z gotowanej nie robiłem, zawsze z surowej 🙂
Wyszły pyszne- dziękuję! 🙂
Świetne! Dzięki bardzo 😊