Francuska zapiekanka z soczewicą

0 0
Francuska zapiekanka z soczewicą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Zielona soczewica: 300g
Czerwona cebula: 3 sztuki
Czosnek: 5-6 ząbków
Cukier: 2-3 łyżki
Ziele angielskie: 3 sztuki
Liście laurowe: 3 sztuki
Goździki: 3 sztuki
Jałowiec: 2 sztuki
Marchewka: 2 duże
Pieczarki: 300g
Czerwone wino: Wytrawne, Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon/Carmenere/Syrah 400 ml
Pomidory: 1 puszka
Sos sojowy: 5 łyżek
Cząber: 2 łyżeczki
Tymianek: 1 łyżeczka
Papryka wędzona: 1-2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Ciasto francuskie: 1 sztuka

Wytrawna, aromatyczna i niesamowicie smaczna zapiekanka pokryta chrupiącym ciastem francuskim. Istna poezja smaków!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Share

Francuska zapiekanka z soczewicą

Od niedawna mam znowu nieograniczony dostęp do piekarnika i wykorzystuję go tak często, jak tylko mogę. Tym razem wleciała zapiekanka z soczewicą i warzywami duszonymi w czerwonym winie. Robiłem ją już wielokrotnie lata temu, a dzisiaj postanowiłem sobie przypomnieć jej smak… To jest zdecydowanie HICIOR 😍

Zielona soczewica, to jeden z najpopularniejszych strączków i nie ma się czemu dziwić. Idealnie nadaje się do robienia nie tylko zapiekanek, ale również świetne wychodzą kotlety z zielonej soczewicy, czy zupa z zielonej soczewicy. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować, to zdecydowanie czas nadrobić zaległości.

Wskazówki dotyczące przepisu

  • Użyłem 4 naczyń żaroodpornych, każde dla jednej osoby. Możesz również użyć jednego dużego naczynia, a po upieczeniu podzielić zapiekankę na talerze. Najlepiej jednak wygląda w przedstawiony przeze mnie sposób 😅
  • Dzisiejsza zapiekanka z soczewicą, spijała czerwone, wytrawne, ekologiczne wino marki Cono Sur. Jeśli użyjesz wina półwytrawnego, to dolej kilka łyżek octu balsamicznego.

Francuska zapiekanka z soczewicą

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Zielona soczewica: 300g
Czerwona cebula: 3 sztuki
Czosnek: 5-6 ząbków
Cukier: 2-3 łyżki
Ziele angielskie: 3 sztuki
Liście laurowe: 3 sztuki
Goździki: 3 sztuki
Jałowiec: 2 sztuki
Marchewka: 2 duże
Pieczarki: 300g
Czerwone wino: Wytrawne, Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon/Carmenere/Syrah 400 ml
Pomidory: 1 puszka
Sos sojowy: 5 łyżek
Cząber: 2 łyżeczki
Tymianek: 1 łyżeczka
Papryka wędzona: 1-2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Ciasto francuskie: 1 sztuka

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj soczewicę, ale nie rozgotuj.

2
Gotowe

Czosnek posiekaj, a cebulę pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, czosnek, cukier, szczyptę soli, ziele angielskie, goździki, liście laurowe i jałowiec. Smaż przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.

3
Gotowe

Dodaj pokrojoną w półksiężyce marchewkę oraz pieczarki. Zamieszaj i smaż około 10 minut.

4
Gotowe

Wlej wino, zagotuj i duś warzywa na średnim ogniu przez około 5-10 minut.

5
Gotowe

Dodaj pomidory (u mnie była to pulpa, ale mogą być krojone), przyprawy i sos sojowy.

6
Gotowe

Dodaj ugotowaną soczewicę, zamieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw do smaku.

7
Gotowe

Włącz piekarnik na 180 stopni. Napełnij naczynia żaroodporne, nakryj ciastem francuskim i wstaw do piekarnika. Piecz około 15 minut. Zajadaj.

Konrad Budzyk

Ciasto francuskie z pieczonym burakiem
previous
Pieczony burak na cieście francuskim
Gulasz z owocem chlebowca
next
Gulasz z owocem chlebowca
Ciasto francuskie z pieczonym burakiem
previous
Pieczony burak na cieście francuskim
Gulasz z owocem chlebowca
next
Gulasz z owocem chlebowca
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magdalena

Czy soczewicą musi być zielona? Czy można ją zastąpić czerwoną lub czarną?

Konrad Budzyk

Czarna na pewno może być, czerwona może się rozpaść, ale smakowo… będzie super 🙂

Magdalena

Zrobiłam wczoraj. Z czarną soczewicą. Ciekawe danie….takie inne niż wszystko. Soczewica w najlepszej odsłonie jaką do tej pory jadłam. Mąż był mocno zdziwiony że kuchnia wegetariańska może być tak dobra. Myślę że w najbliższym czasie zabłysnę tym daniem przed gośćmi 😜

Justyna

Przygotowałam dzisiaj, żeby jutro zapiec i muszę się powstrzymywać, żeby tego nie zjeść, jest po prostu fantastyczne! Zagości u mnie na stałe 😊

Konrad Budzyk

Ooo super! 🙂

5
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here