Ingredients
-
300g Zielona soczewica
-
3 sztuki Czerwona cebula
-
5-6 ząbków Czosnek
-
2-3 łyżki Cukier
-
3 sztuki Ziele angielskie
-
3 sztuki Liście laurowe
-
3 sztuki Goździki
-
2 sztuki Jałowiec
-
2 duże Marchewka
-
300g Pieczarki
-
400 ml Czerwone winoWytrawne, Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon/Carmenere/Syrah
-
1 puszka Pomidory
-
5 łyżek Sos sojowy
-
2 łyżeczki Cząber
-
1 łyżeczka Tymianek
-
1-2 łyżeczki Papryka wędzona
-
do smaku Pieprz i sól
-
1 sztuka Ciasto francuskie
Francuska zapiekanka z soczewicą
Od niedawna mam znowu nieograniczony dostęp do piekarnika i wykorzystuję go tak często, jak tylko mogę. Tym razem wleciała zapiekanka z soczewicą i warzywami duszonymi w czerwonym winie. Robiłem ją już wielokrotnie lata temu, a dzisiaj postanowiłem sobie przypomnieć jej smak… To jest zdecydowanie HICIOR 😍
Zielona soczewica, to jeden z najpopularniejszych strączków i nie ma się czemu dziwić. Idealnie nadaje się do robienia nie tylko zapiekanek, ale również świetne wychodzą kotlety z zielonej soczewicy, czy zupa z zielonej soczewicy. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować, to zdecydowanie czas nadrobić zaległości.
Wskazówki dotyczące przepisu
- Użyłem 4 naczyń żaroodpornych, każde dla jednej osoby. Możesz również użyć jednego dużego naczynia, a po upieczeniu podzielić zapiekankę na talerze. Najlepiej jednak wygląda w przedstawiony przeze mnie sposób 😅
- Dzisiejsza zapiekanka z soczewicą, spijała czerwone, wytrawne, ekologiczne wino marki Cono Sur. Jeśli użyjesz wina półwytrawnego, to dolej kilka łyżek octu balsamicznego.
Składniki
Zielona soczewica: 300g | |
Czerwona cebula: 3 sztuki | |
Czosnek: 5-6 ząbków | |
Cukier: 2-3 łyżki | |
Ziele angielskie: 3 sztuki | |
Liście laurowe: 3 sztuki | |
Goździki: 3 sztuki | |
Jałowiec: 2 sztuki | |
Marchewka: 2 duże | |
Pieczarki: 300g | |
Czerwone wino: 400 ml | |
Pomidory: 1 puszka | |
Sos sojowy: 5 łyżek | |
Cząber: 2 łyżeczki | |
Tymianek: 1 łyżeczka | |
Papryka wędzona: 1-2 łyżeczki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Ciasto francuskie: 1 sztuka |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
|
5
Gotowe
|
|
6
Gotowe
|
|
7
Gotowe
|
Czy soczewicą musi być zielona? Czy można ją zastąpić czerwoną lub czarną?
Czarna na pewno może być, czerwona może się rozpaść, ale smakowo… będzie super 🙂
Zrobiłam wczoraj. Z czarną soczewicą. Ciekawe danie….takie inne niż wszystko. Soczewica w najlepszej odsłonie jaką do tej pory jadłam. Mąż był mocno zdziwiony że kuchnia wegetariańska może być tak dobra. Myślę że w najbliższym czasie zabłysnę tym daniem przed gośćmi 😜
Przygotowałam dzisiaj, żeby jutro zapiec i muszę się powstrzymywać, żeby tego nie zjeść, jest po prostu fantastyczne! Zagości u mnie na stałe 😊
Ooo super! 🙂