Ingredients
-
Ciasto
-
150g Mąka pszenna
-
90ml Mleko roślinne
-
2 łyżki Olej
-
1/2 opakowania Drożdże instant
-
1/2 łyżeczki Cukier
-
szczypta Sól
-
1/3 łyżeczki Pieprz czarny
-
2 łyżeczki Tymianek
-
Dodatki
-
5 sztuk Pomidory koktajlowe
-
7 sztuk Czarne oliwki
-
Sól
Focaccia z pomidorami i oliwkami
Zacznijmy może od tego, czym w ogóle jest focaccia. Nie będę Wam tutaj przytaczał nudnej definicji. Chciałem to zrobić, ale usnąłem podczas pisania… Była nudna. Dla mnie focaccia to po prostu drożdżówka, w której zamiast borówek, truskawek czy malin, znajdziemy pomidory i oliwki. Oczywiście oliwki, jak i pomidory można zastąpić innymi składnikami. Świetnie sprawdzą się kapary, suszone pomidory, a nawet papryka i kukurydza. Ja jednak jestem wierny klasyce i prostocie, którą znam.
Focaccia z pomidorami – Co jest najważniejsze?
Oczywiście dobrze wyrośnięte i miękkie ciasto. Nie może nam wyjść ciężka buła, bo to absolutnie nie będzie to, czego oczekujemy. Do tego ciasta obowiązkowa jest mąka glutenowa. Bez znaczenia czy będzie to orkiszowa, czy pszenna – ma być jasna, a nie pełnoziarnista.
Tak przygotowana focaccia z pomidorami i oliwkami, to świetna sprawa podczas imprez. Pokrójcie na mniejsze kawałki, polejcie wina do kieliszków i spędźcie miło czas ze znajomymi lub ukochaną osobą… Jeśli nie macie z kim, to trudno… upieczcie i zjedzcie całą blachę w samotności.
Składniki
Ciasto |
|
Mąka pszenna:: 150g | |
Mleko roślinne:: 90ml | |
Olej:: 2 łyżki | |
Drożdże instant:: 1/2 opakowania | |
Cukier:: 1/2 łyżeczki | |
Sól:: szczypta | |
Pieprz czarny:: 1/3 łyżeczki | |
Tymianek:: 2 łyżeczki | |
Dodatki |
|
Pomidory koktajlowe:: 5 sztuk | |
Czarne oliwki:: 7 sztuk | |
Sól:: |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Drożdże, cukier, szczyptę mąki oraz letnie mleko wymieszaj i odstaw na 15 minut. W międzyczasie do malaksera lub dużej miski wsyp mąkę, olej, tymianek, pieprz oraz sól. Dodaj wyrośnięte drożdże i wyrabiaj do momentu uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta. Wyłóż je do foremki (u mnie 20x15cm) wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw przykryte ściereczką na 15 minut do wyrośnięcia. |
2
Gotowe
|
Jest przepyszna !! Właśnie urwałam kawałek i zakochałam się ! dzięki 🙂
<3
Robię!
<3