Focaccia z pomidorami i oliwkami

0 0
Focaccia z pomidorami i oliwkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto
Mąka pszenna:: 150g
Mleko roślinne:: 90ml
Olej:: 2 łyżki
Drożdże instant:: 1/2 opakowania
Cukier:: 1/2 łyżeczki
Sól:: szczypta
Pieprz czarny:: 1/3 łyżeczki
Tymianek:: 2 łyżeczki
Dodatki
Pomidory koktajlowe:: 5 sztuk
Czarne oliwki:: 7 sztuk
Sól::

Nutritional information

1
Porcja
132
Kalorie
3.2g
Białko
4.4g
Tłuszcz
19.5g
Węgl.
1.4g
Błonnik

Nie przepadasz za słodkościami, ale lubisz ciasto drożdżowe? Focaccia jest dla Ciebie idealna! Zamiast słodkich owoców, znajdziesz tu pomidorki i oliwki.

  • 50 min
  • Serves 6
  • Easy

Ingredients

  • Ciasto

  • Dodatki

Share

Focaccia z pomidorami i oliwkami

Zacznijmy może od tego, czym w ogóle jest focaccia. Nie będę Wam tutaj przytaczał nudnej definicji. Chciałem to zrobić, ale usnąłem podczas pisania… Była nudna. Dla mnie focaccia to po prostu drożdżówka, w której zamiast borówek, truskawek czy malin, znajdziemy pomidory i oliwki. Oczywiście oliwki, jak i pomidory można zastąpić innymi składnikami. Świetnie sprawdzą się kapary, suszone pomidory, a nawet papryka i kukurydza. Ja jednak jestem wierny klasyce i prostocie, którą znam.

Focaccia z pomidorami – Co jest najważniejsze?

Oczywiście dobrze wyrośnięte i miękkie ciasto. Nie może nam wyjść ciężka buła, bo to absolutnie nie będzie to, czego oczekujemy. Do tego ciasta obowiązkowa jest mąka glutenowa. Bez znaczenia czy będzie to orkiszowa, czy pszenna – ma być jasna, a nie pełnoziarnista.

Tak przygotowana focaccia z pomidorami i oliwkami, to świetna sprawa podczas imprez. Pokrójcie na mniejsze kawałki, polejcie wina do kieliszków i spędźcie miło czas ze znajomymi lub ukochaną osobą… Jeśli nie macie z kim, to trudno… upieczcie i zjedzcie całą blachę w samotności.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto
Mąka pszenna:: 150g
Mleko roślinne:: 90ml
Olej:: 2 łyżki
Drożdże instant:: 1/2 opakowania
Cukier:: 1/2 łyżeczki
Sól:: szczypta
Pieprz czarny:: 1/3 łyżeczki
Tymianek:: 2 łyżeczki
Dodatki
Pomidory koktajlowe:: 5 sztuk
Czarne oliwki:: 7 sztuk
Sól::

Wykonanie

1
Gotowe

Drożdże, cukier, szczyptę mąki oraz letnie mleko wymieszaj i odstaw na 15 minut. W międzyczasie do malaksera lub dużej miski wsyp mąkę, olej, tymianek, pieprz oraz sól. Dodaj wyrośnięte drożdże i wyrabiaj do momentu uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta. Wyłóż je do foremki (u mnie 20x15cm) wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw przykryte ściereczką na 15 minut do wyrośnięcia.

2
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pomidorki i oliwki przekrój na połówki. Powtykaj w wyrośnięte ciasto i oprósz solą. Wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut lub... aż będzie wyglądało jak na zdjęciu.

previous
Sałatka z makaronem ryżowym
next
Budyń z ryżu
previous
Sałatka z makaronem ryżowym
next
Budyń z ryżu
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia

Jest przepyszna !! Właśnie urwałam kawałek i zakochałam się ! dzięki 🙂

Konrad Budzyk

<3

Jo

Robię!

Konrad Budzyk

<3

4
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here