Ingredients
-
200g Biała fasola
-
2 sztuki Czerwona cebula
-
2 ząbki Czosnek
-
2 łyżki Olej
-
1 puszka Pomidory w puszce
-
5 łyżek Ketchup
-
2 łyżeczki Musztarda
-
1 łyżeczka Papryka wędzona
-
1 łyżeczka Oregano
-
1 łyżeczka Tymianek
-
do smaku Pieprz i sól
Fasola pieczona w sosie pomidorowym
Fasola jest bardzo wdzięczna w użyciu. Można z niej wyczarować masę wspaniałości. Na blogu znajdziesz już kotlety z białej fasoli, majonez z fasoli, smalec z fasoli, czy pastę paprykową… z fasolą. Tym razem jednak, naszła mnie ochota, na coś innego. Fasola pieczona w sosie pomidorowym, to za mną chodziło. Domowej roboty, jest znacznie lepsza od tej, którą możesz znać ze sklepowych półek 😉
Z czym jeść pieczoną fasolę?
Najbardziej lubię zapodać ją sobie z pieczywem lub na pieczywie. Tak też Tobie polecam. Oczywiście możesz również do niej ugotować ziemniaki lub jakieś kluseczki. Ukręcić surówkę lub sałatkę. Stworzyć bogatszy obiad. Dla mnie jednak najlepszą opcją, jest ta najprostsza 😅
Jakiej fasoli użyć?
U mnie była to fasola czarne oczko, ale możesz użyć dowolnej innej. Polecam w tym przypadku samodzielne ugotowanie fasoli. Jeśli nie wiesz jak to zrobić, to sprawdź mój poradnik pt. „Jak ugotować fasolę i inne strączki„. Jeśli jednak upierasz się przy puszkach, to w miejsce 200g suchej fasoli, użyj 2 puszek gotowej.
Składniki
Biała fasola: 200g | |
Czerwona cebula: 2 sztuki | |
Czosnek: 2 ząbki | |
Olej: 2 łyżki | |
Pomidory w puszce: 1 puszka | |
Ketchup: 5 łyżek | |
Musztarda: 2 łyżeczki | |
Papryka wędzona: 1 łyżeczka | |
Oregano: 1 łyżeczka | |
Tymianek: 1 łyżeczka | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|