Ingredients
-
2 puszki Ciecierzyca
-
1 łyżeczka Cynamon
-
1 łyżeczka Kolendra
-
2 łyżki Kumin
-
1/2 łyżeczki Papryka ostra
-
1-2 łyżeczki Sól
-
5 łyżeczek Miód / Syrop klonowy
-
szczypta Pieprz czarny
-
2-3 łyżki posiekanej Pietruszka (zielona)
-
1 łyżka + do smarowania Olej kokosowy
-
1 mała Cebula biała
-
2 ząbki Czosnek
-
3 owoce lub 1/4 mielonego Kardamon
-
3/4 łyżeczki lub mielone Nasiona kolendry
Falafel z piekarnika
Moją dzisiejszą propozycją dla Was jest falafel z piekarnika. Ta pieczona wersja falafela to świetna alternatywa dla osób chcących ograniczyć tłuszcz w diecie, odchudzających się czy po prostu unikających potraw smażonych na głębokim tłuszczu. To, że ten falafel jest zdrowszy od tradycyjnego, wcale nie oznacza, że ustępuje mu pod względem smaku. Moim zdaniem fakt, że jest on pieczony działa na jego korzyść!
Do przygotowania falafela z piekarnika postanowiłem wziąć ciecierzycę z puszki. Wiem, że dla ortodoksyjnych wielbicieli falafela jest to nie do przyjęcia (chyba tak samo jak pieczenie go w piekarniku), ale dzięki temu zabiegowi nie potrzeba nam „maszynki do mięsa”, którą w domach młodych ludzi ze świecą szukać. Dodatkowym atutem użycia ciecierzycy już ugotowanej jest fakt, że falafela możesz zrobić wtedy, kiedy tylko masz na niego ochotę. Tradycyjnie musisz czekać całą noc/dzień, żeby cieciora się namoczyła. Dla mnie bardzo często jest to nie do przyjęcia.
Mam nadzieję, że dla części z Was przepis będzie pomocny w komponowaniu pysznych domowych obiadów lub pudełkowego jedzenia w trasę, do pracy lub na uczelnię.
Z czym podawać pieczony falafel?
To zależy jak lubisz. Ja, jak widać na zdjęciu, zaserwowałem sobie a’la falafel box, czyli sam falafel z sosem. Innymi opcjami są wrapy z falafelem. Weź podpłomyka, naleśnika lub pitę, trochę warzyw i ciesz się pysznym zawiniątkiem. Oczywiście falafel może być podawany jak normalny kotlecik. Ugotuj kaszę, ryż lub ziemniaki. Zrób delikatną w smaku sałatkę, która nie będzie konkurowała z falafelem o Twoją uwagę i to wszystko.
Składniki
Ciecierzyca:: 2 puszki | |
Cynamon:: 1 łyżeczka | |
Kolendra:: 1 łyżeczka | |
Kumin:: 2 łyżki | |
Papryka ostra:: 1/2 łyżeczki | |
Sól:: 1-2 łyżeczki | |
Miód / Syrop klonowy:: 5 łyżeczek | |
Pieprz czarny:: szczypta | |
Pietruszka (zielona):: 2-3 łyżki posiekanej | |
Olej kokosowy:: 1 łyżka + do smarowania | |
Cebula biała:: 1 mała | |
Czosnek:: 2 ząbki | |
Kardamon:: 3 owoce lub 1/4 mielonego | |
Nasiona kolendry:: 3/4 łyżeczki lub mielone |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Ciecierzycę, cynamon, kolendrę, kumin, paprykę, sól, pieprz, pietruszkę, syrop klonowy, cebulę, czosnek i olej umieść w malakserze. |
2
Gotowe
|
Jeśli używasz owoców kardamonu i nasion kolendryDodaj owoce kardamonu i nasiona kolendry do moździerza i maltretuj je do momentu, aż zrobi się niemalże pył. Wyjmij łuski po owocach kardamonu (wywal) i wsyp przetarte przyprawy do malaksera. |
3
Gotowe
|
Zmiksuj zawartość malaksera prawie na gładko - NIE RÓB Z TEGO GŁADKIEJ PASTY JAK HUMMUS. |
4
Gotowe
|
Ustaw piekarnik na 200 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i formuj falafele. Pamiętaj, że muszą być dobrze ściśnięte! Ja pierwsze robię kuleczki, a następnie je delikatnie rozpłaszczam. Posmaruj falafele z każdej strony olejem (bardzo delikatnie - nie jest to konieczne, ale moim zdaniem falafele wychodzą smaczniejsze i bardziej chrupiące). Wstaw blachę do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmij je, obróć na drugą stronę i wstaw na kolejne 15 minut. |
Cholerka… nie doczytałam, że nie należy tego miksować na hummus… co teraz? Mogę to jakoś zagęścić, np mąką kukurydzianą???
Jasne 🙂 Jeśli jest zbyt „wodniste” to dodaj bułki tartej lub mąki 🙂
Dzięki za odpowiedź 🙂 dodam mąki kukurydzianej, żeby było bezglutenowo 🙂
Super przepis, dzisiaj na obiad, mam nadzieję, że będą dobre bo nie mogę się doczekać!!
Przy okazji: jaki olej kokosowy używasz, rafinowany czy nie… Mój wieczny problem z wyborem
Używam rafinowanego 🙂
Dziękuję, zrobiłam. W smaku IDEALNE. Niestety pokruszyły się po upieczeniu. Mocno naściskałam, uklepałam i niewiele to dało 🙁
Ale zjadłam do ostatniego okruszka 😉
2 puszki ciecierzycy – jaka to waga w gramach?
480 g – jedna puszka to 240 g.
Tak jest 🙂