Epicka zupa brokułowa

0 0
Epicka zupa brokułowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 1 duża
Czosnek: 4 ząbki
Olej: 3 łyżki
Ziemniaki: 2 sztuki
Brokuł: 1 sztuka
Bulion warzywny: 500 ml
Mleczko kokosowe: 200g
Musztarda: 2 łyżeczki
Płatki drożdżowe: 6 łyżek
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa: szczypta
Mąka pszenna: 2 łyżki
Mleko roślinne: 250 ml
Sok z cytryny: 1 łyżka
Pieprz i sól: do smaku

Chcesz skosztować NAJLEPSZEJ zupy z brokułami? Skorzystaj z tego przepisu!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Share

Oj cóż to był za wspaniały obiad… Dzisiejsza EPICKA zupa brokułowa, to jak dla mnie najlepsza zupa z brokułami, jaką miałem okazję jeść. Kremowa i aromatyczna. W smaku wyczuwalne są nuty serowe dzięki użyciu płatków drożdżowych i papryki wędzonej… Prawdziwy HICIOR!

Epicka zupa brokułowa

Jeśli nawet nie jesteś fanem brokułów, to ta zupa Cię do nich z pewnością przekona. Świetna kompozycja smaków, jędrne warzywa… Jest tak wyśmienita, że ciężko znaleźć słowa, które chociaż w najmniejszym stopniu oddały by jej wyjątkowość. Koniecznie musisz ją ukręcić.

Zastanawiasz się z czym podać zupę? Polecam Ci własnej roboty chlebek z pesto, który również jest moim ideałem domowego pieczywa. Ewentualnie możesz również zrobić grzanki do zupy lub bułeczki czosnkowe.

Epicka zupa brokułowa

Zupa z brokułami – KĄCIK PORAD

  • Płatki drożdżowe, to nie to samo co zwykłe drożdże! Kliknij TUTAJ i zobacz jak one wyglądają i gdzie je dostaniesz.
  • Do przygotowania zupy użyłem mleka sojowego, ale każde inne również się nada.
  • Mąkę pszenną możesz również zastąpić inną np. bezglutenową lub zupełnie ją pominąć.
[Ocena: 4.9]

Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 1 duża
Czosnek: 4 ząbki
Olej: 3 łyżki
Ziemniaki: 2 sztuki
Brokuł: 1 sztuka
Bulion warzywny: 500 ml
Mleczko kokosowe: 200g
Musztarda: 2 łyżeczki
Płatki drożdżowe: 6 łyżek
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa: szczypta
Mąka pszenna: 2 łyżki
Mleko roślinne: 250 ml
Sok z cytryny: 1 łyżka
Pieprz i sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

W dużym garnku rozgrzej olej. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w plasterki lub posiekaj. Smaż je na średnim ogniu przez 4-5 minut.

2
Gotowe

Do przysmażonej cebuli dodaj pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, podzielone na różyczki brokuły. Wlej bulion, mleczko kokosowe, dodaj musztardę, płatki drożdżowe, paprykę wędzoną oraz gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.

3
Gotowe

W kubeczku wymieszaj bardzo dokładnie mąkę z mlekiem, a następnie wlej całość do garnka wraz z sokiem z cytryny i wymieszaj. Zagotuj, zupa powinna delikatnie zgęstnieć. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli ziemniaki są już miękkie, to czas zajadać. Smacznego!

Makaron z pesto bazyliowym
previous
Makaron z pesto bazyliowym
Koktajl z masłem orzechowym i bananem
next
Koktajl z masłem orzechowym i bananem
Makaron z pesto bazyliowym
previous
Makaron z pesto bazyliowym
Koktajl z masłem orzechowym i bananem
next
Koktajl z masłem orzechowym i bananem
Subscribe
Powiadom o
guest
20 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kar

Czy płatki drożdżowe mogę zastąpić drożdżami instant?

Konrad Budzyk

To jest niestety co innego. Płatki drożdżowe, to tak na prawdę przyprawa. Są to drożdże nieaktywne, zupełnie inne od świeżych i instant 🙂

Małgorzata

Zrobiłam tą zupę. I to jest od dzisiaj mija ulubiona brokułowa zupa 🙂

Konrad Budzyk

Super, bardzo mi miło! 🙂

Aga

Wyszła przepyszna! Będę do niej wracać na pewno 😀

Paulina

Przepyszna! Właśnie zrobiłam🤗pierwszy przepis z Twojego bloga i udany 😎tak przeglądałam i widzę że chyba lubisz bardzo brokuły, bo często się przewijają przepisy z brokułami 😄pozdrawiam 🌞

Konrad Budzyk

Bardzo mi miło 🙂 To fakt, bardzo lubię brokuły haha

Maja

Jak to możliwe, że coś mi się zwarzyło? 🙁

Konrad Budzyk

Jedyne co mogłoby, to mleczko kokosowe, ale… nie powinno tak na prawdę… Może kwestia marki? 🙁

Justyna

Cześć, myślę że to zależy od dwóch rzeczy: rodzaju mleka roślinnego i kolejności dodawania do tego soku z cytryny. Myślę że sojowe spokojnie cytryna zważy.

Ania

Chciałabym Ci bardzo podziękować za ten wspaniały przepis. Zupa jest tak obłędnie pyszna, że musiałam tutaj ponownie zajrzeć- by o tym napisać! Składniki tak proste i to bez wychodzenia do sklepu udało się stworzyć coś tak pysznego. Będę do niej wracać.
Dziękuję,
Jesteś Mistrzem! 😉

Konrad Budzyk

Bardzo Ci dziękuję za bardzo miły komentarz <3

Ada

Cześć, czy ta zupa ma smak serowy? Pytam ze względu na drożdże nieaktywne

Konrad Budzyk

delikatnie tak 🙂

Ewelina

Czy to wszystko się potem blenduje?

Ewelina

A mleczko kokosowe ilu procentowe? 200g liczyć jako 200ml?

Kamila

Rewelacyjna zupa. Płatki drożdżowe zastąpiłam serem cheddar.

20
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here