Ingredients
-
Na drożdżówki
-
250 ml Mleko
-
50g Drożdże
-
5 łyżek Cukier trzcinowy
-
500g Mąka pszenna
-
80g Margaryna
-
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
-
szczypta Sól
-
400g Masa makowa
-
do posmarowania Mleko
-
Na lukier
-
80g Cukier puder
-
2 łyżki Sok z cytryny
-
Dodatkowo
-
do posypania Orzechy
Gdy byłem małym brzdącem, bardzo chętnie latałem do budki nieopodal mojego domu, w której sprzedawali klasyczne drożdżówki. Jedną z moich ulubionych była drożdżówka z makiem! Polana lukrem, obsypana orzechami… Coś wspaniałego.
Dzisiaj postanowiłem odtworzyć sobie tamte wspomnienia w zaciszu własnej kuchni. Ukręcić własnoręcznie drożdżówki z makiem i powiem Wam, że dla mnie to jest SZTOS!
Drożdżówki z makiem
Puszyste, idealnie słodkie, z delikatną nutą wanilii i cytryny oraz chrupiące orzechy na wierzchu… Kosztując dzisiejszego wypieku, naprawdę ciężko nie mieć uśmiechu od ucha do ucha.
Do przygotowania drożdżówek z makiem oczywiście niezbędna jest masa makowa. Możecie zrobić ją samodzielnie lub po prostu kupić gotową w sklepie. Przyznaję się bez bicia, że ja najczęściej sięgam po kupną, ponieważ jest to mega wygodne, a w smaku mi jak najbardziej odpowiada.
Szukasz podobnych przepisów? Sprawdź również:
- Drożdżówki z budyniem
- Wegańskie jagodzianki
- Bułeczki cynamonowe
- Wegańskie drożdżówki z serem
- Drożdżówka z czekoladą
Dość przedłużania, czas zakasać rękawy i wkroczyć żwawo do kuchni. W końcu drożdżówki z makiem same się nie zrobią.
Składniki
Na drożdżówki |
|
Mleko: 250 ml | |
Drożdże: 50g | |
Cukier trzcinowy: 5 łyżek | |
Mąka pszenna: 500g | |
Margaryna: 80g | |
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka | |
Sól: szczypta | |
Masa makowa: 400g | |
Mleko: do posmarowania | |
Na lukier |
|
Cukier puder: 80g | |
Sok z cytryny: 2 łyżki | |
Dodatkowo |
|
Orzechy: do posypania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
|
5
Gotowe
|
|
6
Gotowe
|
|
7
Gotowe
|
A jakiej Ty używasz masy makowej kupnej? Chętnie skorzystam z Twojego polecenia 😃
Bakalland – jak dla mnie jest ok 🙂
Można dodać jakieś inne nadzienie zamiast maku? 🙂
Oczywiście! Tak na prawdę wszystko na co masz tylko ochotę 🙂
Czy zamiast margaryny można użyć oleju?
Tak 🙂
Dziękuję za ten przepis. Te bułeczki to mistrzostwo świata!
Bardzo mi miło. Dziękuję 🙂
Czy mleko można zastąpić roślinnym?
Ja używam roślinnego – zazwyczaj sojowego 🙂
Zastępując margarynę olejem daje taką samą ilość co w przepisie?
Tak 🙂
Mnóstwo przyjemnosci z prostego przepisu. Są przepyszne ! Zniknęły jeszcze ciepłe:)