Ingredients
-
Na ciasto
-
250 ml Mleko roślinne
-
100g Cukier trzcinowy
-
50g Drożdże świeże
-
500g Mąka pszenna
-
5 łyżek Olej
-
1/2 łyżeczki Sól
-
Na nadzienie
-
1 opakowanie Budyń waniliowy
-
2 łyżki Cukier trzcinowy
-
500 ml Mleko roślinne
-
Na kruszonkę
-
50g Cukier trzcinowy
-
50g Masło roślinne
-
75g Mąka pszenna
Uwielbiam smak i zapach świeżych, domowych wypieków. Dodatkowo możliwość raczenia się o poranku świeżo zaparzoną kawą i ukręconą przez siebie drożdżówką, to coś wspaniałego!
W związku z tym, że przypadły Wam do gustu wegańskie drożdżówki z serem, postanowiłem zrobić kolejny klasyk z dzieciństwa, czyli drożdżówki z budyniem.
Drożdżówki z budyniem i kruszonką
Dzisiejszy przepis na drożdżówki z budyniem jest wegański, co na moim blogu i w moim życiu jest standardem. Oznacza to, że są to drożdżówki BEZ jajek i BEZ mleka, ale za to ZE smakiem i DLA KAŻDEGO. Tak samo jak przy ostatnim cieście z borówkami, zdecydowałem się również drożdżówki udekorować niezawodną kruszonką.
Drożdżówki z budyniem – KĄCIK PORAD
- Kruszonkę możesz zrobić z masłem roślinnym, margaryną lub olejem kokosowym.
- Dodatkowo drożdżówki możesz udekorować lukrem, ale nie jest to konieczne.
- Upieczone i przestudzone drożdżówki możesz przechowywać maksymalnie dwa dni, ale… u mnie znikły po kilku godzinach, więc bez obaw!
Składniki
Na ciasto |
|
Mleko roślinne: 250 ml | |
Cukier trzcinowy: 100g | |
Drożdże świeże: 50g | |
Mąka pszenna: 500g | |
Olej: 5 łyżek | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Na nadzienie |
|
Budyń waniliowy: 1 opakowanie | |
Cukier trzcinowy: 2 łyżki | |
Mleko roślinne: 500 ml | |
Na kruszonkę |
|
Cukier trzcinowy: 50g | |
Masło roślinne: 50g | |
Mąka pszenna: 75g |
Wykonanie
1
Gotowe
|
CiastoMleko roślinne, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki wymieszaj w dużej misce, przykryj ściereczką i dostaw na 15 minut, żeby drożdże "ruszyły". Po tym czasie dodaj resztę mąki, olej oraz sól i wyrabiaj przez kilka minut gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsyp ciasto odrobiną mąki. Gotowe ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. |
2
Gotowe
|
NadzienieGdy ciasto rośnie, przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. |
3
Gotowe
|
KruszonkaPołącz ze sobą cukier, masło roślinne lub olej kokosowy oraz mąkę pszenną. Po kilku minutach ugniatania palcami powinna powstać gotowa do użycia kruszonka. |
4
Gotowe
|
Jak zrobić drożdżówki z budyniem?Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i wyrabiaj przez chwilę - gdyby się kleiło do rąk, możesz podsypać je mąką. Podziel ciasto na 12 równych części. Z każdej z nich uformować okrągły placuszek i odstaw do wyrośnięcia pod ściereczką na 10 minut. |
5
Gotowe
|
Przy pomocy dna niedużej szklanki zrób w każdym placuszki wgłębienie na nadzienie (u mnie około 5 cm) - możesz sobie pomóc palcami, aby otwór był większy. |
6
Gotowe
|
Brzegi ciasta posmaruj delikatnie odrobiną mleka roślinnego lub wodą. Do wgłębień daj po 1-2 łyżki budyniu, a następnie posyp obficie kruszonką. |
7
Gotowe
|
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz przez około 20 minut. Po przestygnięciu możesz je dodatkowo udekorować lukrem. Smacznego! |
Dałam o połowę mniej cukru do ciasta i dżem figowy zamiast budyniu, pysznie wyszło. Świetny, prosty przepis.
Dziękuję 🙂