Drożdżowe racuchy z jabłkami

0 0
Drożdżowe racuchy z jabłkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mleko roślinne: 300 ml
Świeże drożdże: 25g
Cukier trzcinowy: 2 łyżki
Mąka pszenna: 250g
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
Jabłka: 3 sztuki
Olej: do smażenia

Cudownie chrupiące, wyrośnięte racuchy z jabłkami. Idealne na śniadanie lub obiad!

  • Serves 15
  • Medium

Ingredients

Share

Jedzenie które wewnętrznie mnie uszczęśliwia i wywołuje uśmiech na twarzy to takie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Klasyczne drożdżowe racuchy z jabłkami są idealnym przykładem dania, które za dzieciaka pałaszowałem, aż mi się uszy trzęsły. W związku z tym, że jestem od wielu lat weganinem, postanowiłem wreszcie podzielić się z Wami przepisem na racuchy bez jajek i bez mleka. Pomimo, że są bez wymienionych składników, wegańskie racuchy wychodzą pyszne, puszyste i nic im nie brakuje!

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Zazwyczaj przygotowuję je, gdy mam ochotę na słodkie śniadanie lub obiad. Gorące i chrupiące racuchy z jabłkami polewam syropem klonowym, posypuję posiekanymi orzechami laskowymi, a w miseczce obok podaję roślinny jogurt. To połączenie jest dla mnie bezbłędne!

Wegańskie racuchy – KĄCIK PORAD

  • Możesz użyć dowolnych jabłek, ale najlepiej sprawdzą się te twarde i kwaśne.
  • Świeże drożdże możesz zastąpić 7g drożdży instant.
  • Nie masz ekstraktu waniliowego? Nic się nie dzieje! Możesz go pominąć lub użyć mleka roślinnego waniliowego.
  • Do smażenia użyłem oleju kokosowego. Świetnie sprawdzi się również np. olej rzepakowy lub masło roślinne.

Jeśli szukasz więcej zweganizowanych klasyków, to polecam ci przede wszystkim wegańskie naleśniki, gofry bez jajek oraz placuszki bez jajek… Oraz oczywiście wszystkie pozostałe wegańskie przepisy, których baza na blogu systematycznie się powiększa!

Teraz czas zakasać rękawy, wziąć obieraczkę w jedną rękę, w drugą jabłko i zabrać się za wegańskie racuchy z jabłkami!

Drożdżowe racuchy z jabłkami - przepis na wegańskie racuchy z jabłkami

[Ocena: 4.9]

Składniki

Ilość porcji:
Mleko roślinne: 300 ml
Świeże drożdże: 25g
Cukier trzcinowy: 2 łyżki
Mąka pszenna: 250g
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
Jabłka: 3 sztuki
Olej: do smażenia

Wykonanie

1
Gotowe

W misce wymieszaj bardzo dokładnie mleko roślinne (najlepiej letnie lub w temperaturze pokojowej), drożdże, cukier, mąkę i ekstrakt waniliowy. Odstaw na 15-20 minut do wyrośnięcia.

2
Gotowe

Jabłka obierz i pokrój w plasterki lub ewentualnie w drobną kostkę. Dodaj jabłka do wyrośniętego ciasta i dokładnie wymieszaj.

3
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej. Formuj na patelni racuchy (2 łyżki = 1 racuch) i smaż z obu stron na złoty kolor.

4
Gotowe

Usmażone wegańskie racuchy z jabłkami przełóż na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj jeszcze ciepłe. Smacznego!

Guacamole - pasta z awokado
previous
Guacamole – pasta z awokado
Drożdżówki z makiem
next
Drożdżówki z makiem
Guacamole - pasta z awokado
previous
Guacamole – pasta z awokado
Drożdżówki z makiem
next
Drożdżówki z makiem
Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia

Klasyczne racuchy nigdy nie zawodzą… nie jadłam ich przez lata więc dziękuje za przypomnienie smaków dzieciństwa. W tym przypadku super sprawa, bo w wersji wegańskiej 😊 🌱
Dodałam również banana i wyszło naprawdę smacznie!

Kasia

Byloby super gdyby nie to ze podczas smazenia wchlonely strasznie duzo tluszczu. Robilam nie raz klasyczna wersje i zastanawiam sie czy brak jajka robi taka roznice czy moze wystarczyloby gdyby ciasto bylo gestsze (wiecej maki)…

Konrad Budzyk

Możliwe, że ciasto było za mało gęste. Kolejna możliwość, to zbyt niska temperatura smażenia. Jak chodzi o jajka, to one tutaj raczej nie mają wpływu.

Agata

Czy zamiast skażenia można wrzucić je do piekarnika? Lub na patelnie bez tłuszczu?

Konrad Budzyk

Nie robiłem w taki sposób. Wydaje mi się, że tak, ale nie wiem jak będą smakowały 🙂

Mantikora

Spokojnie można upiec. Są równie pyszne tylko nieco takie trochę suche.

Konrad Budzyk

Ooo super, dobrze wiedzieć! 🙂

Sylwia

Robiłam dzisiaj na suchej patelni i wyszły dobre. Ale dobrze robić na rozgrzanej, mniejszy ogień i dłużej 🙂

8
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here