Ingredients
-
Spód
-
25g Daktyle
-
20g Orzechy nerkowca
-
10g Wiórki kokosowe
-
Masa
-
1 sztuka Banan
-
100g Mleczko kokosowe
-
Do dekoracji
-
Chipsy bananowe
-
Chipsy kokosowe
Deser bananowy
Nie zawsze jest czas i ochota na pieczenie ciast lub przygotowywanie skomplikowanych deserów. Dzisiejszy deser bananowy to idealna propozycja na leniwe dni. Robi się go szybko, nie trzeba stać przy garach lub piekarniku i pilnować… Wszystko miksujemy, przekładamy i po robocie.
Połączenie banana i mleczka kokosowego to dla mnie majstersztyk, ponieważ oba te składniki nadają kremowej konsystencji, którą tak bardzo lubię. Co więcej, dzięki użyciu dojrzałego banana, nie ma potrzeby dosypywania cukru! Naturalna słodycz jest najlepsza!
Innym ekspresowym deserem, jest pudding chia, który również polecam!
Dodatkowe informacje
- Jeśli akurat nie macie orzechów nerkowca, to możecie z powodzeniem zastąpić je innymi orzechami np. ziemnymi.
- Do deseru obowiązkowe jest mleczko kokosowe (w puszce), które posiedzi w lodówce 24 godziny. Chodzi o to, aby użyć tylko twardej części, która tworzy się pod wpływem niskiej temperatury.
Składniki
Spód |
|
Daktyle:: 25g | |
Orzechy nerkowca:: 20g | |
Wiórki kokosowe:: 10g | |
Masa |
|
Banan:: 1 sztuka | |
Mleczko kokosowe:: 100g | |
Do dekoracji |
|
Chipsy bananowe:: | |
Chipsy kokosowe:: |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. W malakserze umieść orzechy, wiórki i odsączone daktyle. Zmiksuj. Jeśli chcesz, to możesz do tego użyć również blendera ręcznego (o ile jest wystarczająco mocny). Przełóż powstałą masę do kokilki. Wlej wcześniej zmiksowanego banana z mleczkiem i wstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem udekoruj chipsami bananowymi i kokosowymi. |
Nie kupuje chipsów bananowych bo wszędzie są jakieś aromaty, konserwanty, wszędzie jakaś chemia..
Ale deser Suuuuper! 😀
http://sklepbiolife.pl/glowna/50-banany-suszone-slodzone-bio-150g-biolife.html – tu nic nie ma złego 😉