Ingredients
-
150g Płatki jaglane
-
1 puszka Czarna fasola
-
40g Gorzka czekolada
-
30g Orzechy laskowe
-
15 sztuk DaktyleMedjool
-
30g Olej kokosowy2 łyżki
-
1 łyżeczka Cynamon
-
1/2 łyżeczki Sól
-
1/2 łyżeczki Soda oczyszczona
Czekoladowe ciastka z fasoli
Fasola zazwyczaj jest kojarzona z wytrawnymi daniami, które nie mają w sobie krzty słodyczy. Takie myślenie jest mocno ograniczające. W kuchni trzeba mieć otwarty umysł i kubki smakowe na nowe doznania smakowe. Fasola jest zarówno świetnym wypełnieniem ciastek, jak i źródłem białka, które w połączeniu z płatkami jaglanymi (lub innymi) tworzy pełnowartościowe białko. Idąc tym tokiem rozumowania, mamy alibi, żeby w codziennej diecie uwzględnić ciastka z fasoli, bo są przecież takim pełnowartościowym źródłem białka… a że nie ma go w 1 ciasteczku zbyt dużo, to ciasteczek trzeba zjeść kilka.
Ciastka z fasoli – co, jak i czym zastąpić?
Osobiście preferuję ciastka z fasoli z czekoladą, ale jeśli chcesz, możesz użyć kakao lub karobu. Dodaj wtedy 3 łyżki proszku i 1 dodatkową łyżkę oleju kokosowego. Płatki jaglane z powodzeniem mogą być zastąpione owsianymi, orkiszowymi lub jęczmiennymi. Daktyle medjool zastąp, wcześniej namoczonymi i odciśniętymi z nadmiaru wody, daktylami „zwykłymi” albo użyj miodu, syropu klonowego lub z agawy. Orzechy laskowe zastąp innymi ulubionymi lub posiadanymi. Myślę, że włoskie lub ziemne również się świetnie sprawdzą. Co do oleju kokosowego, to proponowałbym go używać ze względów nie tylko technologicznych, ale też zdrowotnych. Jeśli jednak nie masz go w domu, możesz ewentualnie użyć innego.
Składniki
Płatki jaglane:: 150g | |
Czarna fasola:: 1 puszka | |
Gorzka czekolada:: 40g | |
Orzechy laskowe:: 30g | |
Daktyle:: 15 sztuk | |
Olej kokosowy:: 30g | |
Cynamon:: 1 łyżeczka | |
Sól:: 1/2 łyżeczki | |
Soda oczyszczona:: 1/2 łyżeczki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Włącz piekarnik i ustaw go na 180 stopni. Daktyle pozbawione pestek, fasolę przepłukaną i osuszoną, olej kokosowy, cynamon, sól, sodę i orzechy laskowe umieść w malakserze. Miksuj przez około 2 minuty. |
2
Gotowe
|
Do powstałej masy dodaj płatki i posiekaną czekoladę. Wymieszaj dokładnie. |
3
Gotowe
|
Uformuj 18 ciasteczek i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadź do piekarnika i piecz około 15-20 minut. |
Uwielbiam połączenie czekolady i fasoli! Polecasz użycie oleju kokosowego rafinowanego czy nierafinowanego? 🙂
Olej nierafinowany ma temperaturę dymienia powyżej 180 stopni, więc technologicznie i zdrowotnie jest zdatny (nawet lepszy od rafinowanego), ale nie wpłynie on zbytnio na smak, więc patrząc tylko pod kątem smakowitości, to wyjdzie na jedno 😉
Czy fasola musi być koniecznie czarna?
Można z powodzeniem zastąpić czerwoną. Również będzie pyszne 🙂
Witam.
A ile to jest „puszka czarnej fasoli” w gramach? 🙂 Nie używam niczego z puszek, więc chciałabym przeliczyć na suchą fasolę. Przepis fajny, wypróbuję na czekoladżercach domowych 🙂 Pozdrawiam.
Jest to 240g fasoli ugotowanej, czyli około 100g suchej 🙂
O, dziękuję bardzo 🙂 Biorę się za robotę 🙂
Daj znać czy smaczne i jeśli chcesz, to pokaż i oceń 😉
Tak pysznego i prostego przepisu nie widziałam dawno. R E W E L A C J A
Będę stałą bywalczynią tego bloga.
A ciastka już na zawsze zagoszczą w naszym domu 😘
Wow super! Bardzo miło jest mi to słyszeć. Bardzo motywujące <3
..przeczytalam ,kilka przepisow ( a znalazlam Twoj blog przypadkowo szukajc fajnego przepisu na tahini) ..wszystkie ciekawe, wspaniale ,zaraz zabieram sie za ciasteczka …( tahini juz gotowa ba nawet hummus juz sie zrobil 🙂 ..zycze duzo tworczej wyobrazni .pozdrawiam Marcela
Bardzo dziękuję i smacznego! 🙂
Super ciacha nie można się powstrzymać żeby nie zjeść ich wszystkich,hehe.Pozdrawiam
Super! Bardzo mi miło, że posmakowały Ci ciasteczka fasolowe 🙂