Ingredients
-
120g Płatki owsiane
-
2 garści Orzeszki ziemne
-
100g Masło orzechowe
-
50g Gorzka czekolada
-
100g Syrop klonowy lub miód
-
50g Bakalie
-
szczypta Sól
Przepis na czekoladowe batoniki z płatków owsianych bez pieczenia
Jestem strasznym łasuchem. Uwielbiam słodycze i w ogóle wszystko co niezdrowe. Na szczęscie są sposoby, żeby wilk był syty i owca cała… Wystarczy zrobić coś zdrowego! Tym razem, podczas niespotykanej dotychczas ochoty na śłodycze, postanowiłem przygotować sobie domowe czekoladowe batoniki z płatków owsianych. Jak wiecie, ostatnio nie mam piekarnika, to oczywiście musiały być bez pieczenia.
W ogóle płatki owsiane są bardzo wdzięczne, jak chodzi o przygotowywanie deserów. Na blogu mam m.in. ciastka owsiane z rodzynkami, czy ciasto z płatków owsianych. Jeden jak i drugi przepis, cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem!
Batoniki owsiane z jakimi bakaliami?
To bardzo proste… z takimi jakie lubisz! U mnie były to suszone śliwki, które bardzo polecam. Połączenie śliwek i czekolady uwielbiam. Super sprawdzą się również rodzynki, morele, daktyle, żurawina itd.
Przepis na batoniki owsiane – co jest atutem?
Z pewnością prostota wykonania. Zrobienie ich, to dosłownie kilka minut spędzonych w kuchni. Muszą co prawda posiedzieć kilka godzin w lodówce, żeby stężały, ale… W tym czasie możesz pobiegać, pojeździć na rowerze lub tak jak ja… nadrobić seriale na Netflix-ie 😂
Batoniki z płatków owsianych, to pewnie nie wszystko?
Pewnie, że nie! Na blogu mam kilka innych przepisów, które mogą Cię zainteresować. Świetne są ciastka z ciecierzycy, jagielnik, tofurnik bez pieczenia, deser jaglany, czy nawet kisiel z siemienia lnianego. Zdrowych i smacznych deserów jest bardzo dużo! 😍
Składniki
Płatki owsiane: 120g | |
Orzeszki ziemne: 2 garści | |
Masło orzechowe: 100g | |
Gorzka czekolada: 50g | |
Syrop klonowy lub miód: 100g | |
Bakalie: 50g | |
Sól: szczypta |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
A mogę dodać syrop z agawu lub nie dodawać żadnego syropu ?
🙂
Może być z agawy. Syrop jest dość ważny w tej układance, ale to jaki to będzie, to obojętne 🙂
Kiedyś robiłam bardzo podobne tylko z daktylami i sezamem. Bardzo fajna, zdrowa i sycąca przekąska.
Świetne batoniki, można zajadać bez wyrzutów sumienia 🙂
Zrobiłam znowu, bo mój mąż jest fanem masła orzechowego – te batony smakują jak snikers!
Super! Bardzo mi miło 🙂
Takie czekoladowe to muszą smakować… poezja 🙂
Świetna propozycja na zdrowe słodycze 🙂 Z bakalii warto użyć suszonych daktyli, które dodadzą naturalnej słodyczy.
Jak ja lubię takie batoniki 😊
Batoniki wyglądają rewelacyjnie. Z przyjemnością wypróbuję przepis 🙂
Batoniki po prostu extra! Zrobię podobne z orzechami włoskimi namoczonymi na noc, arachidy ciężko strawić… Dziękuję za pomysł i w ogóle, jestem zachwycona Twoimi pomysłami kulinarnymi! Strona na medal, Konradzie! Pozdrawiam
Super zamiennik dla klasycznego „bloku”