Ingredients
-
40g Amarantus ekspandowany
-
50g Gorzka czekolada
-
5 łyżek Mleko roślinne
-
2 łyżki Cukier trzcinowy
-
Opcjonalnie
-
1 laska Wanilia
Czekoladowe batoniki z amarantusem
Uwielbiam ekspandowane zboża. Jednym z ciekawszych, pod względem wartości odżywczych, jest tzw. popping z amarantusa. Wbrew pozorom jest to bardzo popularny produkt. Poza sklepami ze zdrową żywnością i dużymi marketami, jest również obecny w drogeriach. Oczywiście najtańszy i zarazem największy wybór jest w internecie. Ja najczęściej używam poppingu bez dodatków w postaci miodu czy melasy, ale miałem już okazję takie jeść i muszę przyznać, że są bardzo fajne. Do dzisiejszych batoników świetnie się sprawdzą!
Jak widzicie, dzisiaj prezentuję Wam czekoladowe batoniki z amarantusem. Są jednak na blogu jeszcze inne, również pyszne, ale bardziej klasyczne batoniki z amarantusa. Sprawdź koniecznie i spróbuj obu wersji!
Pytania i odpowiedzi:
- Czy amarantus można czymś zastąpić?
Jasne! Każde inne ekspandowane ziarno, jak pszenica, orkisz, kasza jaglana czy ryż świetnie się sprawdzą.
- Czy zamiast cukru lub erytrolu mogę użyć miodu lub syropu?
Hmm… możesz spróbować, ale bałbym się, że masa będzie zbyt rzadka. Jeśli koniecznie chcesz użyć płynnego słodziwa, to zmniejsz o 1-2 łyżki ilość mleka dodawanego do rozpuszczonej czekolady.
- Co zamiast cukru?
Fajnie sprawdzą się posiekane daktyle, rodzynki lub żurawina.
Składniki
Amarantus ekspandowany:: 40g | |
Gorzka czekolada:: 50g | |
Mleko roślinne:: 5 łyżek | |
Cukier trzcinowy:: 2 łyżki | |
Opcjonalnie |
|
Wanilia:: 1 laska |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Roztop czekoladę. Ja robię to w kąpieli wodnej, ale możesz również zrobić to po prostu w rondelku lub kuchence mikrofalowej. Kąpiel wodna: wstaw na nieduży ogień garnek wypełniony wodą. Do środka włóż metalową miskę, a do niej czekoladę, cukier lub erytrol, mleko roślinne (u mnie ryżowe) oraz wanilię, jeśli używasz. Co jakiś czas mieszaj. Czekolada ma się całkowicie rozpuścić i stworzyć gładką masę z cukrem i mlekiem. |
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Mam do wykorzystania mąkę amarantusową – czy można ją tu jakoś wykorzystać?
Niestety nie bardzo 🙁 Popping nadaje lekkości a mąka sprawiłaby, że batonik będzie jak cegła 🙁
A ile razy należy pomnożyć ilość składników, by masy wystarczyło do wypełnienia keksówki?
Ile można trzymać te batony?
Wydaje mi się, że raz 4 będzie akurat 🙂
Czy można jakoś zastąpić lub pominąć czekoladę?
Zapraszam do przepisu na klasyczne batoniki z amarantusa 😉 –
Witam. Ile to będzie mniej więcej 40g amaranusa? W przeliczeniu na szklanki. I jeszcze pytanie, czy mogę dodać trochę rodzynek i orzechów? Dziękuję za odpowiedź.