Ingredients
-
150g Puree z dyni
-
200 ml Mleko roślinne
-
5 łyżek Olej rzepakowy
-
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
-
500g Mąka pszenna
-
50g Cukier trzcinowy
-
14g Drożdże suche
-
1/2 łyżeczki Sól
-
Nadzienie
-
60g Masło roślinne
-
100g Cukier trzcinowy
-
15g Cynamon
-
LUKIER
-
8 łyżek Cukier puder
-
2-3 łyżki Sok z cytryny
-
2 łyżeczki Skórka z pomarańczy
Jeśli miałbym wybrać jeden ulubiony drożdżowy wypiek, to z pewnością byłyby to bułeczki cynamonowe. Kojarzą mi się nieodłącznie z jesienną aurą i nawet pomimo szarugi za oknem, zawsze jedząc je mam świetny nastrój. W nawiązaniu do pory roku i mojego zamiłowania do sezonowości, ukręciłem cynamonki z dynią!
Cynamonki dyniowe
Co daje nam dodatek dyni do ciasta? Przede wszystkim gotowy wypiek dłużej pozostaje świeży, wolniej czerstwieje. Nie do przeoczenia jest również fakt zabarwienia ciasta na cynamonki, na cudownie pomarańczowo-żółtą barwę. Właśnie dlatego są one tak bardzo wyjątkowe.
Czym udekorować dyniowe cynamonki?
Dla mnie obowiązkowo musi to być lukier. Zrobiłem klasyczny lukier z dodatkiem skórki pomarańczowej. Świetnym rozwiązaniem będzie również dodanie do lukru likieru tripe sec, który jeszcze bardziej podkręci ten pomarańczowy aromat. Dynia, cynamon, pomarańcza… To jest naprawdę smakowite połączenie!
Cynamonki dyniowe – KĄCIK PORAD
- Puree z dyni zawsze robię samodzielnie, zazwyczaj z dyni hokkaido. Zobacz jak zrobić puree z dyni.
- Użyj dowolnego mleka roślinnego. Ja najczęściej stosuję sojowe.
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Masło roślinne możesz zastąpić np. margaryną.
- Skórka z pomarańczy do lukru powinna być otarta ze świeżej i dobrze umytej pomarańczy.
- Drożdże suche możesz z powodzeniem zastąpić świeżymi. Zamiast 14g suchych, użyj 50g świeżych drożdży. Pamiętaj, żeby zrobić zaczyn!
Lubisz takie domowe, drożdżowe wypieki? Zobacz koniecznie mój podstawowy przepis na cynamonki, w których z pewnością się zakochasz. Rewelacyjne są również drożdżówki z makiem i wegańskie drożdżówki z serem… Oj tyle pyszności… Czas zakasać rękawy i wkroczyć do kuchni, dyniowe cynamonki w końcu same się nie zrobią.
Składniki
Puree z dyni: 150g | |
Mleko roślinne: 200 ml | |
Olej rzepakowy: 5 łyżek | |
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka | |
Mąka pszenna: 500g | |
Cukier trzcinowy: 50g | |
Drożdże suche: 14g | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Nadzienie |
|
Masło roślinne: 60g | |
Cukier trzcinowy: 100g | |
Cynamon: 15g | |
LUKIER |
|
Cukier puder: 8 łyżek | |
Sok z cytryny: 2-3 łyżki | |
Skórka z pomarańczy: 2 łyżeczki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W dużej misce wymieszaj ze sobą puree z dyni, mleko, olej oraz ekstrakt waniliowy. Następnie wsyp mąkę, cukier, drożdże oraz sól i zacznij wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby użyj odrobinę więcej mąki. Powinno Ci to zając około 5 minut. Przykryj ściereczką na 20 minut do podrośnięcia. |
2
Gotowe
|
Na stolnicy rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta o wymiarach mniej więcej 45x30cm. |
3
Gotowe
|
Ciasto posmaruj rozpuszczonym masłem roślinnym, zostawiając troszkę miejsca na brzegach. Posyp obficie wymieszanym wcześniej w miseczce cynamonem i cukrem. |
4
Gotowe
|
Zwijaj ciasto. Następnie ostrożnie pokrój na kawałki o grubości około 3cm. |
5
Gotowe
|
Wyłóż foremkę papierem do pieczenia lub nasmaruj ją odrobiną oleju lub masła roślinnego. Poukładaj cynamonki dyniowe, lekko je dociskając. Opcjonalnie posmaruj je po wierzchu odrobiną mleka roślinnego. Przykryj ściereczką do wyrośnięcia, na około 20 minut. |
6
Gotowe
|
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Włóż foremkę ze ślimaczkami do środka i piecz przez około 20 minut. Gdy będą już rumiane, wyjmij je z piekarnika, odstaw do przestygnięcia. |
7
Gotowe
|
Składniki na lukier wymieszaj ze sobą, posmaruj przestygnięte bułeczki cynamonowe i... ZAJADAJ! |
Konrad, kocham Cię za ten przepis. Niebiańskie .
Dziękuję bardzo <3
Czy można pięć jako pojedyncze ciastka?
Można 🙂
Oczywiście piec
Przepis świetny. Bułeczki wychodzą mięciutkie. Mam mnóstwo dyni na ogrodzie. Będę piekła cyklicznie 😊
Rewelacja! Bałam się co to będzie bo ciasto mi wyszło luźne ale to jest hit! Zapisuję i polecam
Czy można olej zastąpić masłem? W takiej samej ilości?