Cykoria pieczona

0 0
Cykoria pieczona

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Cykoria:: 4 sztuki
Musztarda:: 3 łyżeczki
Rozmaryn:: 2 łyżeczki
Miód / Syrop klonowy:: 2 łyżki
Olej:: 2 łyżki
Pieprz czarny:: szczypta
Sól:: do smaku

Nutritional information

1
Porcja
82
Kalorie
1.6g
Białko
5.4g
Tłuszcz
7.5g
Węgl.
1g
Błonnik

Nie wiesz co zrobić z cykorią? Zastanawiasz się z czym ją połączyć? Cykoria pieczona, to moim zdaniem, najlepsze rozwiązanie.

  • 20 min
  • Serves 4
  • Easy

Ingredients

Share

Cykoria pieczona

Wielu ludzi „cyka się” cykorii. Nie wiedzą jak do niej podejść, żeby się nie sparzyć. Suma sumarum mijają ją z lekką konsternacją wypisaną na czole. Już nie raz słyszałem i widziałem w internecie pytania „co zrobić z cykorią”, „jak upiec cykorię”. Naprawdę nie trzeba się jej obawiać. Cykoria nie gryzie i w łatwy sposób można z niej wyczarować coś smacznego. Cykoria pieczona, najczęściej wita u mnie na talerzu, jako dodatek do obiadu lub kolacji. Nie każdemu musi jednak pasować jej specyficzny smak. Cykoria jest delikatnie gorzkawa, w szczególności u nasady. Warto ją jednak przygotować i sprawdzić na własnej skórze, czy Wam posmakuje, zamiast z góry się uprzedzać. Cykoria upieczona według tego przepisu, bardzo fajnie komponowała się u mnie na talerzu z tofu marynowanym i gotowanymi ziemniakami. Świetne połączenie!

[Ocena: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Cykoria:: 4 sztuki
Musztarda:: 3 łyżeczki
Rozmaryn:: 2 łyżeczki
Miód / Syrop klonowy:: 2 łyżki
Olej:: 2 łyżki
Pieprz czarny:: szczypta
Sól:: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

W miseczce lub kubeczku umieść wszystkie składniki za wyjątkiem cykorii. Porządnie wymieszaj, spróbuj i dopraw do smaku.

2
Gotowe

Cykorię przekrój na pół, ułóż na blaszce i każdą połówkę delikatnie polej wcześniej zrobionym sosem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 15-20 minut.

Konrad Budzyk

Gofry po meksykańsku
previous
Gofry po meksykańsku
Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią
next
Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią
Gofry po meksykańsku
previous
Gofry po meksykańsku
Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią
next
Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Teresa

Wspaniały sos. Dziękuję

Marzena

Coś pysznego! Dziękuję!

Konrad Budzyk

Dziękuję 🙂

Beata

Jest pychotka, ja czasami daje „zioła greckie” zamiast rozmarynu.
To samo na grillu robiłam.
Odkrycie roku 2020 w moim przypadku.

4
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here