Ingredients
-
4 sztuki Cykoria
-
3 łyżeczki Musztarda
-
2 łyżeczki Rozmaryn
-
2 łyżki Miód / Syrop klonowy
-
2 łyżki Olej
-
szczypta Pieprz czarny
-
do smaku Sól
Cykoria pieczona
Wielu ludzi „cyka się” cykorii. Nie wiedzą jak do niej podejść, żeby się nie sparzyć. Suma sumarum mijają ją z lekką konsternacją wypisaną na czole. Już nie raz słyszałem i widziałem w internecie pytania „co zrobić z cykorią”, „jak upiec cykorię”. Naprawdę nie trzeba się jej obawiać. Cykoria nie gryzie i w łatwy sposób można z niej wyczarować coś smacznego. Cykoria pieczona, najczęściej wita u mnie na talerzu, jako dodatek do obiadu lub kolacji. Nie każdemu musi jednak pasować jej specyficzny smak. Cykoria jest delikatnie gorzkawa, w szczególności u nasady. Warto ją jednak przygotować i sprawdzić na własnej skórze, czy Wam posmakuje, zamiast z góry się uprzedzać. Cykoria upieczona według tego przepisu, bardzo fajnie komponowała się u mnie na talerzu z tofu marynowanym i gotowanymi ziemniakami. Świetne połączenie!
Składniki
Cykoria:: 4 sztuki | |
Musztarda:: 3 łyżeczki | |
Rozmaryn:: 2 łyżeczki | |
Miód / Syrop klonowy:: 2 łyżki | |
Olej:: 2 łyżki | |
Pieprz czarny:: szczypta | |
Sól:: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Wspaniały sos. Dziękuję
Coś pysznego! Dziękuję!
Dziękuję 🙂
Jest pychotka, ja czasami daje „zioła greckie” zamiast rozmarynu.
To samo na grillu robiłam.
Odkrycie roku 2020 w moim przypadku.