Curry z brukselką i zielonym groszkiem

0 0
Curry z brukselką i zielonym groszkiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Brukselka: 800g
Cebula: 1 duża
Czosnek: 3 ząbki
Cukier: 1 łyżeczka
Olej: 2 łyżki
Orzechy nerkowca: 2 garści
Czerwona pasta curry: 3 łyżeczki
Curry w proszku: 3 łyżeczki
Mrożony groszek: 400g
Pomidory w puszce: 400g
Mleczko kokosowe: 400g
Sos sojowy: 2 łyżki
Sól: do smaku

Zielone warzywa skąpane w REWELACYJNYM sosie!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Share

Szybki, pyszny i zdrowy obiad… Moc witamin, minerałów, błonnika i białka, które pochodzą w tym przypadku z moich ulubionych orzechów nerkowca, brukselki oraz groszku. Curry z brukselką, to danie bogate w kolory i cudowne smaki, które z pewnością Ci przypadną do gustu!

Curry z brukselką i zielonym groszkiem

Zielone warzywa skąpane w delikatnie pikantnym i aromatycznym sosie na bazie pomidorów pelati, mleczka kokosowego oraz pasty i przyprawy curry. Ten klasyczny twist tworzy wspaniałe danie od którego trudno się oderwać.

Z czym jeść curry z brukselką i zielonym groszkiem? Oczywiście… Z czym tylko chcesz! W moim przypadku były to własnoręcznie ukręcone podpłomyki z dodatkiem czarnuszki, ale świetnie sprawdzą się również chlebki naan, domowe bułki pszenne lub dowolny ryż.

Do dzisiejszego dania dodałem brukselkę ugotowaną oddzielnie. Dzięki temu brukselka straciła część goryczy już podczas gotowania, nie zostawiając nieprzyjemnego posmaku w sosie. Sprawdź koniecznie jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka.

Curry z brukselką i zielonym groszkiem

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Brukselka: 800g
Cebula: 1 duża
Czosnek: 3 ząbki
Cukier: 1 łyżeczka
Olej: 2 łyżki
Orzechy nerkowca: 2 garści
Czerwona pasta curry: 3 łyżeczki
Curry w proszku: 3 łyżeczki
Mrożony groszek: 400g
Pomidory w puszce: 400g
Mleczko kokosowe: 400g
Sos sojowy: 2 łyżki
Sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj brukselkę al dente. W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę, posiekaj czosnek i smaż w garnku o grubym dnie na średnim ogniu z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.

2
Gotowe

Dodaj orzechy nerkowca oraz pastę i przyprawę curry, wymieszaj i smaż przez 1-2 minuty. Dodaj groszek, pomidory w puszce, mleczko kokosowe oraz sos sojowy. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.

3
Gotowe

Do garnka dorzuć ugotowaną wcześniej brukselkę, dopraw do smaku solą i... ZAJADAJ. Smacznego!

Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka?
previous
Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka?
Gofry z mąki orkiszowej pełnoziarnistej - Przepis na gofry z mąki pełnoziarnistej
next
Gofry z mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka?
previous
Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka?
Gofry z mąki orkiszowej pełnoziarnistej - Przepis na gofry z mąki pełnoziarnistej
next
Gofry z mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Subscribe
Powiadom o
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Małgosia

Panie kochany, po co cukier?

Konrad Budzyk

Przełamuje delikatnie ostrość dania i podkręca smak 🙂 Bardzo często do smażenia cebuli dodaję cukier 🙂

Aga

Curry wyszło bardzo smaczne, fajny pomysł na szybkie danie i na to, żeby powoli przekonywać się do brukselki 🙂

Konrad Budzyk

Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

4
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here