Ingredients
-
800g Brukselka
-
1 duża Cebula
-
3 ząbki Czosnek
-
1 łyżeczka Cukier
-
2 łyżki Olej
-
2 garści Orzechy nerkowca
-
3 łyżeczki Czerwona pasta curry
-
3 łyżeczki Curry w proszku
-
400g Mrożony groszek
-
400g Pomidory w puszce
-
400g Mleczko kokosowe
-
2 łyżki Sos sojowy
-
do smaku Sól
Szybki, pyszny i zdrowy obiad… Moc witamin, minerałów, błonnika i białka, które pochodzą w tym przypadku z moich ulubionych orzechów nerkowca, brukselki oraz groszku. Curry z brukselką, to danie bogate w kolory i cudowne smaki, które z pewnością Ci przypadną do gustu!
Curry z brukselką i zielonym groszkiem
Zielone warzywa skąpane w delikatnie pikantnym i aromatycznym sosie na bazie pomidorów pelati, mleczka kokosowego oraz pasty i przyprawy curry. Ten klasyczny twist tworzy wspaniałe danie od którego trudno się oderwać.
Z czym jeść curry z brukselką i zielonym groszkiem? Oczywiście… Z czym tylko chcesz! W moim przypadku były to własnoręcznie ukręcone podpłomyki z dodatkiem czarnuszki, ale świetnie sprawdzą się również chlebki naan, domowe bułki pszenne lub dowolny ryż.
Do dzisiejszego dania dodałem brukselkę ugotowaną oddzielnie. Dzięki temu brukselka straciła część goryczy już podczas gotowania, nie zostawiając nieprzyjemnego posmaku w sosie. Sprawdź koniecznie jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka.
Składniki
Brukselka: 800g | |
Cebula: 1 duża | |
Czosnek: 3 ząbki | |
Cukier: 1 łyżeczka | |
Olej: 2 łyżki | |
Orzechy nerkowca: 2 garści | |
Czerwona pasta curry: 3 łyżeczki | |
Curry w proszku: 3 łyżeczki | |
Mrożony groszek: 400g | |
Pomidory w puszce: 400g | |
Mleczko kokosowe: 400g | |
Sos sojowy: 2 łyżki | |
Sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Ugotuj brukselkę al dente. W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę, posiekaj czosnek i smaż w garnku o grubym dnie na średnim ogniu z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. |
2
Gotowe
|
Dodaj orzechy nerkowca oraz pastę i przyprawę curry, wymieszaj i smaż przez 1-2 minuty. Dodaj groszek, pomidory w puszce, mleczko kokosowe oraz sos sojowy. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. |
3
Gotowe
|
Do garnka dorzuć ugotowaną wcześniej brukselkę, dopraw do smaku solą i... ZAJADAJ. Smacznego! |
Panie kochany, po co cukier?
Przełamuje delikatnie ostrość dania i podkręca smak 🙂 Bardzo często do smażenia cebuli dodaję cukier 🙂
Curry wyszło bardzo smaczne, fajny pomysł na szybkie danie i na to, żeby powoli przekonywać się do brukselki 🙂
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂