Ingredients
-
2 średnie Cukinia
-
100g Soczewica zielona
-
10g Borowiki suszone
-
1/2 sztuki Marchewka
-
1/2 sztuki Pietruszka (korzeń)
-
1 mała Cebula biała
-
1 duży Pomidor
-
1 łyżka Olej
-
1 łyżeczka Suszony majeranek
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz czarny
Cukinia faszerowana soczewicą
Przepisy z cukinią są o tyle wdzięczne, że można je wykonywać przez niemalże cały rok. Oczywiście najlepiej robić to w sezonie, gdy mamy dostęp do świeżej, polskiej cukinii. Cukinia faszerowana soczewicą to moja interpretacja dania z dzieciństwa, gdzie zamiast soczewicy było mięso. Dzisiejsza propozycja jest z pewnością o wiele zdrowsza i równie prosta do przygotowania.
Porady:
- Jeśli nie masz suszonych borowików, to możesz dodać inne suszone grzyby lub ewentualnie zastąpić część soczewicy świeżymi pieczarkami lub boczniakami.
- Chcesz uzyskać bardziej zbity farsz? Po prostu delikatnie go zmiksuj za pomocą blendera. Ja preferuję „luźniejszy” farsz.
- Kolor cukinii nie ma znaczenia. Ja miałem najbardziej popularną zieloną, ale możesz również użyć żółtej.
Składniki
Cukinia:: 2 średnie | |
Soczewica zielona:: 100g | |
Borowiki suszone:: 10g | |
Marchewka:: 1/2 sztuki | |
Pietruszka (korzeń):: 1/2 sztuki | |
Cebula biała:: 1 mała | |
Pomidor:: 1 duży | |
Olej:: 1 łyżka | |
Suszony majeranek:: 1 łyżeczka | |
Sól:: do smaku | |
Pieprz czarny:: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Ugotuj soczewicę. Borowiki zalej gorącą wodą i odstaw na 5 minut. Cebulę pokrój w piórka a marchewkę i pietruszkę w nieduże plasterki. Rozgrzej olej na patelni i smaż na średnim ogniu przez 10 minut. Borowiki odcedź, posiekaj i dorzuć do warzyw. Dodaj obranego i pokrojonego pomidora (możesz użyć pomidora w puszce), przyprawy oraz ugotowaną soczewicę i smaż przez około 5 minut. |
2
Gotowe
|
Pyszności! Od lat przygotowuje według z Twojego przepisu i zawsze wychodzi absolutnie bezbłędnie!
Dzięki 🥰