Ingredients
-
100g Kasza jaglana
-
2 duże Cukinia
-
1 mała Czerwona cebula
-
2 ząbki Czosnek
-
1 łyżka Sos sojowy
-
2 łyżki Olej spod suszonych pomidorów
-
10 sztuk Pomidory suszone
-
6 sztuk Pomidorki koktajlowelub 1 duży pomidor
-
1 łyżeczka Papryka słodka
-
1 łyżeczka Oregano
-
do smaku Pieprz i sól
-
Opcjonalnie, jeśli masz, możesz dodać 2 łyżki płatków drożdżowych
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami
Cukinia to jedno z tych warzyw, którego moim zdaniem nie sposób nie lubić. Jest stosunkowo neutralna w smaku, przyjemnie chrupiąca oraz ogólnodostępna. Uwielbiam ją piec z różnymi farszami, eksperymentować z ich smakami, a dzisiaj podam Wam przepis, na jeden z moich ulubionych, a zarazem klasycznych farszy. Jestem przekonany, że cukinia w takim wydaniu, przypadnie Ci do gustu.
Istotne jest, żeby kasza jaglana, której będziesz używać, była dobrej jakości. Niestety, ale czasami te tanie marketowe, smakują jak mydło i mogą zepsuć danie. Ja zazwyczaj sięgam po kaszę jaglaną ekologiczną, ponieważ nie jest droga, a gotuje się i smakuje rewelacyjnie.
Z czym ją podawać?
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną będzie świetnie smakowała sama, jak i w towarzystwie sosu. Osobiście polecam Ci wegański sos czosnkowy, a jeśli wolisz coś mniej kalorycznego i zdrowszego, to wypróbuj sos czosnkowy z nerkowców.
Kilka propozycji z cukinią
- Curry z cukinią i ciecierzycą
- Ryż z cukinią
- Sałatka z cukinii
- Gulasz warzywny
- Placki z cukinii i kukurydzy
Składniki
Kasza jaglana: 100g | |
Cukinia: 2 duże | |
Czerwona cebula: 1 mała | |
Czosnek: 2 ząbki | |
Sos sojowy: 1 łyżka | |
Olej spod suszonych pomidorów: 2 łyżki | |
Pomidory suszone: 10 sztuk | |
Pomidorki koktajlowe: 6 sztuk | |
Papryka słodka: 1 łyżeczka | |
Oregano: 1 łyżeczka | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Opcjonalnie, jeśli masz, możesz dodać 2 łyżki płatków drożdżowych |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Ugotowaną kaszę jaglaną przełóż do miski. Dodaj pokrojoną drobno cebulę, posiekany czosnek, przekrojone na cztery części pomidorki koktajlowe (jeśli używasz zwykłego pomidora, to pokrój go w kostkę), pokrojone w kostkę pomidory suszone, olej spod nich, sos sojowy oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie. |
4
Gotowe
|
Ależ ja się cieszę, że trafiłam na twoją stronę! Moja córka jest poczatkującą weganką i wymyśla niestworzone rzeczy, a widzę że można całkiem normalnie 😉
Super, mam nadzieję, że przepisy będą pomocne 🙂
Wygląda fantastycznie 😉
Kasza jaglana, suszone pomidory, cukinia – moje smaki – mniam!
Cukinia w pysznym wydaniu. Nie trzeba wcale być weganką, żeby chcieć ją zjeść 😉
Dokładnie! 🙂
Lubię cukinię pod każdą postacią, fajna propozycja. 🙂
Czyli tego wydrążonego miąższu z cukini nie dodajemy do farszu?
Nie dodajemy 🙂
Dzięki 🙂