Ingredients
-
1 puszka Ciecierzyca240g ciecierzycy po odsączeniu
-
100g Masło orzechowe
-
200g Syrop daktylowy
-
4 łyżki Kakao
-
szczypta Cynamon
-
szczypta Sól
Cieciorella – czekoladowa pasta z ciecierzycy
Jeśli strączki, to na wytrawny obiad i to najlepiej w formie fasolki po bretońsku? Po co się tak ograniczać, a strączki szufladkować! Dzisiaj chcę Wam pokazać jak w prosty sposób, używając ciecierzycy, można zrobić czekoladową pastę, która nosi nazwę cieciorella.
Jaka jest geneza nazwy?
Jak można się domyślić, jest to połączenie nazwy ciecierzycy i nutelli. – Czy to znaczy, że cieciorella przypomina smakiem nutellę? – Oczywiście, że nie. Jest to tylko luźne skojarzenie, ponieważ cieciorella również zawiera kakao oraz orzechy, ale jest od nutelli o niebo zdrowsza.
Czy w smaku jest wyczuwalna ciecierzyca?
Hmm… moim zdaniem nie. Dla mnie jest to po prostu mocno czekoladowa pasta, z wyczuwalną nutą orzechową. Gdybym nie wiedział, że jest tam ciecierzyca, to pewnie bym się nie domyślił.
Co czym można zastąpić?
Na pewno, jeśli nie jesteś fanem kakao, to dobrym zamiennikiem dla niego będzie karob lub rozpuszczona czekolada. Masło orzechowe możesz zrobić z dowolnych orzeszków lub kupić w sklepie dobrej jakości (100% orzechów). Ja poszedłem po najniższej linii oporu i użyłem najtańszych z możliwych orzechów, czyli arachidowych. Syrop daktylowy można zastąpić miodem, syropem klonowym lub innym ulubionym słodziwem. U mnie syrop jest domowej roboty, dlatego sklepowy lub miód używaj w mniejszej ilości. Ja jednak wybrałem syrop daktylowy nie tylko ze względu na jego walory dietetyczne, ale przede wszystkim karmelkowy smak. Znajduje się on w niektórych sklepach, ale zachęcam do samodzielnego wykonania. Wyjdzie znacznie taniej.
Sprawdź koniecznie:
Z czym to się je?
Polecam z naleśnikami lub pieczywem. Na zdjęciach widać akurat naleśniki z mąki gryczanej, ale wszystkie inne też będą super! Zobacz pozostałe przepisy na naleśniki. Jeśli lubisz wafle ryżowe lub pszenne wafelki, to droga wolna. Cieciorella pasuje do wszystkiego
Składniki
Ciecierzyca:: 1 puszka | |
Masło orzechowe:: 100g | |
Syrop daktylowy:: 200g | |
Kakao:: 4 łyżki | |
Cynamon:: szczypta | |
Sól:: szczypta |
Wykonanie
1
Gotowe
5 min
|
Wszystkie składniki zmiksuj za pomocą blendera ręcznego lub w malakserze. Przełóż do słoiczka lub pudełka i przechowuj w lodówce. |
Jedyne co, to boję się, że będzie wyczuwalna ciecierzyca, jednak takie połączenia smaków uwielbiam. 🙂
Czesc, wlasnie sie skusilam na ciociorelle i musze powiedziec, ze smak i tekstura calkiem calkiem. Dzieci tez zainteresowane! co do proporcji to dodalam wiecej kakao (nawet 2 lyzki wiecej), ale mysle, ze po prostu trzeba probowac bo sa spore roznice miedzy produktami z roznych krajow. Mieszkam w Szwajcarii gdzie sol jest slonsza a cukier slodszy, wiec moze i kakao ma inna intensywnosc. No i odrobine wiecej slodyczy… Ale pomysl jest super, dzieki Ekspercie!
Pycha 🙂 Rzeczywiście tak jest. Nie tylko między krajami jest różnica… między markami potrafi być bardzo duża różnica w smaku, aromacie. Pierwsze takie porównanie miałem z suszonymi pomidorami (bez zalewy). Jedne śmierdziały (jak dla mnie) spalenizną a z innej firmy pachniały i smakowały słodko. Bardzo dziękuję i liczę na kolejne miłe komentarze ;*
4/5
Czy zamiast syropu mozna dodac miodu ?
Tak. Będzie równie dobrze pasował 🙂
Ciecierzyca powinna być odcedzona całkowicie?wyplukana?:)
Tak 🙂
Witam, ile czasu można przechowywać w lodówce?
3-5 dni 🙂