Ingredients
-
500g Ciecierzycaugotowanej lub z puszki
-
500g Pieczarki
-
15g Suszone grzybypodgrzybki lub borowiki
-
1 duża Cebula biała
-
1 ząbek Czosnek
-
4 łyżki Sos sojowy jasny
-
2 łyżeczki Rozmaryn
-
1 łyżka Kumin
-
2 łyżki Olej kokosowy
Ciecierzyca jest jednym z najwdzięczniejszych strączków, które możemy znaleźć w kuchennych szafkach. Jesteśmy w stanie z niej zrobić pasty do kanapek, np. hummus, jak i naleśniki z mąki z cieciorki. Tyle możliwości… Dzisiejsza propozycja jest stricte obiadowa, a jest nią ciecierzyca z pieczarkami i podgrzybkami. Takie wykorzystanie ciecierzycy uwielbiam. Nie ma dużo mędrkowania nad garami. Wszystko robi się szybciutko.
Ciecierzyca z grzybami została zainspirowana przez danie, które zaserwował mi tata, gdy byłem u niego ostatnio. On oparł je jedynie na ciecierzycy, cebuli i papryce, ale smak był na tyle rewelacyjny i zapadający w pamięć, że postanowiłem coś inspirowanego zrobić. Na dniach pokażę paprykową wersję, ale już dziś, możecie cieszyć się grzybowym zatrzęsieniem.
Czy podgrzybki są konieczne?
Nie. Jeśli ich nie masz, możesz z powodzeniem użyć dowolnych innych suszonych grzybów lub ewentualnie je pominąć. Cieciorka i tak wyjdzie dobra.
Z czym podawać?
Ja jadłem bez dodatków, ale świetnie sprawdzi się ryż, chlebki naan, chleb gryczany czy ziemniaki.
Składniki
Ciecierzyca:: 500g | |
Pieczarki:: 500g | |
Suszone grzyby:: 15g | |
Cebula biała:: 1 duża | |
Czosnek:: 1 ząbek | |
Sos sojowy jasny:: 4 łyżki | |
Rozmaryn:: 2 łyżeczki | |
Kumin:: 1 łyżka | |
Olej kokosowy:: 2 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
3 min
|
Pokrój cebulę w kostkę, a pieczarki w "czwórki" lub drobniej. |
2
Gotowe
7 min
|
Rozgrzej patelnię. Daj 1 łyżkę oleju i wrzuć cebule. Zeszklij ją, a następnie dodaj czosnek, zmniejsz ognień i duś przez 5 minut. |
3
Gotowe
5 min
|
Na drugiej patelni rozgrzej również 1 łyżkę oleju i wrzuć pieczarki oraz grzyby suszone. Smaż na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. |
4
Gotowe
10 min
|
Przełóż pieczarki do cebuli, podlej sosem sojowym, dodaj rozmaryn, kumin oraz ciecierzycę i duś jeszcze 10 minut. |
Super! Chyba przewidziałam, że wrzucisz ten przepis, bo wczoraj namoczyłam cieciorkę i mam pieczarki! 🙂
Daj znać jak zrobisz 🙂 Jestem pewny, że Ci zasmakuje!
Zamiast kuminu dodałam kolendrę i użyłam sos sojowy ciemny, nie jasny; zjedzone z ryżem. Wyszło baaardzo smaczne!! 🙂
5 GWIAZDEK!
Bardzo się cieszę! 🙂 Jutro wejdą płatki jęczmienne, ale w piątek znowu cieciora. Tym razem po węgiersku. Myślę, że też zasmakuje 🙂
Super przepis dziś namoczę cieciorkę 🙂
Witam!
Dzisiaj zrobiłam na obiad, danie jest obłędne, po prostu pyszne. Zrobię to danie tez na wigilię tylko dodam jeszcze duszoną kapustę białą lub kiszoną.
Gorąco polecam.
O kurcze. Daj znać koniecznie jak z kapuchą smakuje 🙂