Ingredients
-
300 ml Mleko roślinne
-
2 łyżki Sok z cytryny
-
300g Mąka pszenna
-
100g Cukier trzcinowy
-
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
szczypta Sól
-
5 łyżek Olej
-
2 łyżeczki Ekstrakt waniliowy
-
100g Cukier trzcinowy
-
80g Masło roślinne
-
2 łyżki Sok z cytryny
-
3 sztuki Gruszki
-
2 garści Orzechy włoskie
Dzisiaj ukręciłem PROSTE i PYSZNE ciasto z gruszką i orzechami włoskimi. Miękkie, puszyste, cudownie słodkie… Właśnie tego dzisiaj potrzebowałem. Jestem w posiadaniu jedynie małej tortownicy, a mieli przyjść do mnie goście… Na szczęście w szafce mam zestaw patelni i garnków, które nadają się do użycia w piekarniku! Wziąłem garnek o średnicy 24cm i zabrałem się za pieczenie…
Ciasto z gruszkami
Na początku ekspresowo wyrobiłem w dużej misce ciasto i odstawiłem je na chwilkę do lodówki. W międzyczasie w garnku rozgrzałem cukier, masło roślinne i sok z cytryny. Gruszki obrałem, pokroiłem w ćwiartki i ułożyłem na dnie garnka. Wlałem ciasto, wyrównałem je i włożyłem garnek do piekarnika na 40 minut. Po tym czasie wyjąłem go przy pomocy odpinanej rączki i odstawiłem do ostygnięcia. Wyjęcie to była tylko formalność… do powłoki nic nie przywarło, ciasto samo wyskoczyło.
Ciasto z gruszką – KĄCIK PORAD
- Najczęściej używam mleka sojowego, ale sprawdzi się również każde inne.
- Masło roślinne możesz również zastąpić margaryną lub olejem kokosowym.
- Nie masz garnka do zapiekania w piekarniku? Użyj tortownicy lub foremki. Pamiętaj tylko, aby dać w piekarniku pod spód blaszkę, ponieważ z tortownicy może zacząć wyciekać rozpuszczone masło z cukrem.
- Chcesz zobaczyć na nagraniu jak zrobiłem ciasto? Kliknij TUTAJ.
Lubisz takie proste ucierane ciasta? Zobacz koniecznie mój przepis na ciasto z borówkami oraz babkę cytrynową z makiem, która świetnie sprawdzi się nie tylko od święta. Przy okazji polecam Ci również przepis na cynamonki klasyczne oraz cynamonki dyniowe… Oj jak ja UWIELBIAM domowe wypieki!
Od jakiegoś czasu korzystam z zestawu garnków Tefal Ingenio Unlimited. Sprawdzają się w mojej niewielkiej kuchni naprawdę rewelacyjnie. Co jest w nich takiego wyjątkowego?
Lubię serię Tefal Ingenio za kompaktowość, bo dzięki odpinanej rączce zajmują naprawdę mało miejsca w szafce. Mam już tyle talerzyków i miseczek w mojej kolekcji, że każdy centymetr kwadratowy jest na wagę złota. Odpinana rączka sprawdza się też, jeśli chce włożyć garnek lub patelnię do piekarnika – spokojnie można w nich zapiekać potrawy lub nawet upiec ciasto, tak jak ja to dzisiaj zrobiłem. Są idealne na indukcje, a powłoka wewnątrz jest odporna na ścieranie – często zapominam się i do przewracania kotlecików biorę widelec… Na szczęście na tych patelniach nie ma ani rysy. Dodatkowym atutem tej tytanowej powłoki jest fakt, że nic do niej nie przywiera, tak więc zmywanie po gotowaniu, to tylko formalność, a nie uciążliwe zajęcie 🙂
Dzisiejszy przepis powstał we współpracy z marką TEFAL. Jeśli szukasz zestawu garnków i patelni dla siebie lub na prezent, to zapraszam na stronę swiatingenio.pl
Składniki
Mleko roślinne: 300 ml | |
Sok z cytryny: 2 łyżki | |
Mąka pszenna: 300g | |
Cukier trzcinowy: 100g | |
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki | |
Sól: szczypta | |
Olej: 5 łyżek | |
Ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki | |
Cukier trzcinowy: 100g | |
Masło roślinne: 80g | |
Sok z cytryny: 2 łyżki | |
Gruszki: 3 sztuki | |
Orzechy włoskie: 2 garści |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W naczynku wymieszaj mleko roślinne z sokiem z cytryny i odstaw na 5 minut. W dużej misce połącz ze sobą mąkę pszenną, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i sól. |
2
Gotowe
|
Do miski z suchymi składnikami dodaj odstawione wcześniej mleko sojowe, olej i ekstrakt waniliowy, wymieszaj dokładnie. Odstaw do lodówki. |
3
Gotowe
|
W garnku rozpuść masło roślinne z cukrem i sokiem z cytryny. |
4
Gotowe
|
Gruszki obierz i pokrój w ćwiartki. Ułóż je na dnie garnka (jeśli jest przeznaczony do pieczenia w piekarniku) wprost na rozpuszczonym maśle z cukrem. Posyp obficie orzechami włoskimi, wciskając je również delikatnie między i pod gruszki. |
5
Gotowe
|
Na gruszki wlej ciasto. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40-50 minut - do tzw. suchego patyczka. |
6
Gotowe
|
Po wyjęciu z piekarnika odstaw na chwilkę do przestygnięcia. Połóż talerz na garnku i obróć. Ciasto samo powinno od razu wyskoczyć. Smacznego! |
Czy mozna uzyc zamiast maki pszennej np.bezglutenowa?
Można użyć miksu bezglutenowego np 🙂
Cześć! W składnikach nie wymieniasz sody ale w tekście jest żeby dodać. To dodawać czy nie? 😉
Błąd w wykonaniu – robiłem bez sody 🙂