Ciasto z figami

0 0
Ciasto z figami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mleko sojowe: 300 ml
Sok z cytryny: 2 łyżki
Mąka pszenna: 300g
Cukier trzcinowy: 150g
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
Soda: 1 łyżeczka
Sól: szczypta
Olej: 5 łyżek
Ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki
Figi: 7 sztuk
NA KRUSZONKĘ
Cukier trzcinowy: 50g
Masło roślinne: 50g
Mąka pszenna: 75g

Tradycyjne ucierane ciasto z figami i kruszonką... PYSZNOŚCI!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • NA KRUSZONKĘ

Share

Koniec lata i początek jesieni, to sezon i wysyp nie tylko dyni, ale również fig. Te małe owoce są dostępne w przystępnych cenach właśnie w tym okresie, praktycznie w każdym supermarkecie. Dzisiejsze ciasto figowe, to połączenie tradycyjnego ucieranego ciasta z egzotycznymi jak na nasz klimat owocami.

Ciasto z figami

Puszyste, wilgotne i obsypane kruszonką… Takie proste i klasyczne ciasta lubię najbardziej. Dzisiaj zrobiłem kruszonkę na mące pszennej, ale miałem okazję robić ją również na mące migdałowej… Jedna i druga smakuje i pasuje do tego ciasta wspaniale!

Lubisz takie proste ucierane ciasta? Zobacz koniecznie mój przepis na ciasto z borówkami oraz babkę cytrynową z makiem, która świetnie sprawdzi się nie tylko od święta.

Ciasto z figami

Ciasto z figami – KĄCIK PORAD

  • Moja foremka miała wymiary 23x30cm. Możesz również śmiało użyć troszkę większej foremki lub tortownicy.
  • Kruszonkę robiłem również z mąką migdałową – bardzo polecam.
  • Masło roślinne w kruszonce możesz zastąpić również olejem kokosowym lub margaryną.
  • Zanim zabierzesz się za pałaszowanie, odstaw ciasto po upieczeniu do przestygnięcia.
[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Mleko sojowe: 300 ml
Sok z cytryny: 2 łyżki
Mąka pszenna: 300g
Cukier trzcinowy: 150g
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
Soda: 1 łyżeczka
Sól: szczypta
Olej: 5 łyżek
Ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki
Figi: 7 sztuk
NA KRUSZONKĘ
Cukier trzcinowy: 50g
Masło roślinne: 50g
Mąka pszenna: 75g

Wykonanie

1
Gotowe

Ciasto figowe

W naczynku wymieszaj mleko sojowe z sokiem z cytryny i odstaw na 5 minut. W dużej misce połącz ze sobą mąkę pszenną, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, sodę i sól.

2
Gotowe

Do miski z suchymi składnikami dodaj odstawione wcześniej mleko sojowe, olej i ekstrakt waniliowy, wymieszaj dokładnie.

3
Gotowe

KRUSZONKA

Połącz ze sobą cukier, masło roślinne lub olej kokosowy oraz mąkę pszenną. Po kilku minutach ugniatania palcami powinna powstać gotowa do użycia kruszonka.

4
Gotowe

Formę na ciasto wysmaruj odrobiną oleju i obsyp delikatnie mąką lub wyłóż dokładnie papierem do pieczenia. Przełóż zawartość miski do foremki, połóż na górze przekrojone figi, udekoruj kruszonką.

5
Gotowe

Piecz w 180 stopniach przez 40-50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstaw ciasto do przestygnięcia i... ZAJADAJ!

Konrad Budzyk

Wegańska chałka - Przepis na chałkę | Chałka bez jajek i bez mleka
previous
Wegańska chałka
Gofry z mąki z ciecierzycy - Gofry z ciecierzycy
next
Gofry z mąki z ciecierzycy
Wegańska chałka - Przepis na chałkę | Chałka bez jajek i bez mleka
previous
Wegańska chałka
Gofry z mąki z ciecierzycy - Gofry z ciecierzycy
next
Gofry z mąki z ciecierzycy
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here