Ingredients
-
300 ml Mleko sojowe
-
2 łyżki Sok z cytryny
-
300g Mąka pszenna
-
150g Cukier trzcinowy
-
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
1 łyżeczka Soda
-
szczypta Sól
-
5 łyżek Olej
-
2 łyżeczki Ekstrakt waniliowy
-
7 sztuk Figi
-
NA KRUSZONKĘ
-
50g Cukier trzcinowy
-
50g Masło roślinne
-
75g Mąka pszenna
Koniec lata i początek jesieni, to sezon i wysyp nie tylko dyni, ale również fig. Te małe owoce są dostępne w przystępnych cenach właśnie w tym okresie, praktycznie w każdym supermarkecie. Dzisiejsze ciasto figowe, to połączenie tradycyjnego ucieranego ciasta z egzotycznymi jak na nasz klimat owocami.
Ciasto z figami
Puszyste, wilgotne i obsypane kruszonką… Takie proste i klasyczne ciasta lubię najbardziej. Dzisiaj zrobiłem kruszonkę na mące pszennej, ale miałem okazję robić ją również na mące migdałowej… Jedna i druga smakuje i pasuje do tego ciasta wspaniale!
Lubisz takie proste ucierane ciasta? Zobacz koniecznie mój przepis na ciasto z borówkami oraz babkę cytrynową z makiem, która świetnie sprawdzi się nie tylko od święta.
Ciasto z figami – KĄCIK PORAD
- Moja foremka miała wymiary 23x30cm. Możesz również śmiało użyć troszkę większej foremki lub tortownicy.
- Kruszonkę robiłem również z mąką migdałową – bardzo polecam.
- Masło roślinne w kruszonce możesz zastąpić również olejem kokosowym lub margaryną.
- Zanim zabierzesz się za pałaszowanie, odstaw ciasto po upieczeniu do przestygnięcia.
Składniki
Mleko sojowe: 300 ml | |
Sok z cytryny: 2 łyżki | |
Mąka pszenna: 300g | |
Cukier trzcinowy: 150g | |
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki | |
Soda: 1 łyżeczka | |
Sól: szczypta | |
Olej: 5 łyżek | |
Ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki | |
Figi: 7 sztuk | |
NA KRUSZONKĘ |
|
Cukier trzcinowy: 50g | |
Masło roślinne: 50g | |
Mąka pszenna: 75g |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Ciasto figoweW naczynku wymieszaj mleko sojowe z sokiem z cytryny i odstaw na 5 minut. W dużej misce połącz ze sobą mąkę pszenną, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, sodę i sól. |
2
Gotowe
|
Do miski z suchymi składnikami dodaj odstawione wcześniej mleko sojowe, olej i ekstrakt waniliowy, wymieszaj dokładnie. |
3
Gotowe
|
KRUSZONKAPołącz ze sobą cukier, masło roślinne lub olej kokosowy oraz mąkę pszenną. Po kilku minutach ugniatania palcami powinna powstać gotowa do użycia kruszonka. |
4
Gotowe
|
Formę na ciasto wysmaruj odrobiną oleju i obsyp delikatnie mąką lub wyłóż dokładnie papierem do pieczenia. Przełóż zawartość miski do foremki, połóż na górze przekrojone figi, udekoruj kruszonką. |
5
Gotowe
|
Piecz w 180 stopniach przez 40-50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstaw ciasto do przestygnięcia i... ZAJADAJ! |