Wegańskie ciasto z cukinią

0 0
Wegańskie ciasto z cukinią

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Cukinia: 150g
Mąka pszenna: 200g
Mus jabłkowy: 250g
Olej: 50g
Mleko roślinne: 8 łyżek
Orzechy: 50g
Cukier: 4-5 łyżek
Cynamon: 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa: szczypta
Sól: szczypta
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Soda oczyszczona: 1/2 łyżeczki

Chcesz zrobić prosty chlebek z cukinii? Sprawdź jakie to proste!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

Share

Ciasto z cukinią

Ostatnio na bloga wleciały muffiny z cukinii które bardzo Wam się spodobały, tak więc postanowiłem pójść za ciosem i zrobić na ich bazie chlebek z cukinii. Nie byłem pewien tego, jak zachowa się identyczne ciasto w keksówce… W końcu jest to wielokrotnie większa forma, dłuższy czas pieczenia… Na szczęście okazało się, że ciasto z cukinią wyrosło i zarumieniło się idealnie 🥰

Dzisiejszy przepis na ciasto z cukinią jest identyczny, jak ten na muffinki. Chciałem Wam pokazać, że nawet nie mając foremek na babeczki i papilotek, można zasmakować w tej cukiniowej rozkoszy. Sam już nie wiem, która opcja bardziej mi pasuje… 😅

Przepis na ciasto z cukinią, czyli chlebek z cukinii

Ciasto z cukinii – KĄCIK PORAD

  • Foremka której używałem, miała wymiary 25x13cm. Możesz również użyć troszkę mniejszej lub większej keksów, nic się nie stanie.
  • Mus jabłkowy możesz zrobić samodzielnie lub kupić gotowy. Sprawdź koniecznie jak zrobić mus jabłkowy – to naprawdę proste!
  • W miejsce musu jabłkowego możesz również użyć rozgniecionego banana.
  • Polecam użycie oleju kokosowego lub rzepakowego.
  • Jeśli chodzi o orzechy, to u mnie były to orzechy nerkowca, ale świetnie sprawdzą się również orzechy włoskie i ziemne.
  • Do ciasta możesz również dodać posiekaną czekoladę!

Jeśli lubisz takie proste wypieki, to sprawdź również przepis na chlebek bananowy, piernik z dyni, czy wegańskie drożdżówki. To tylko kilka chwil w kuchni, a cała masa przyjemności 😊

Przepis na ciasto z cukinią, czyli chlebek z cukinii

[Ocena: 4.8]

Składniki

Ilość porcji:
Cukinia: 150g
Mąka pszenna: 200g
Mus jabłkowy: 250g
Olej: 50g
Mleko roślinne: 8 łyżek
Orzechy: 50g
Cukier: 4-5 łyżek
Cynamon: 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa: szczypta
Sól: szczypta
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Soda oczyszczona: 1/2 łyżeczki

Wykonanie

1
Gotowe

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

2
Gotowe

Do dużej miski dodaj wszystkie składniki na ciasto z cukinią, wymieszaj je ze sobą bardzo dokładnie.

3
Gotowe

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (góra-dół). Masę przełóż do foremki (możesz delikatnie nasmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia... Ja tego nie robiłem. Piecz około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudź gotowy chlebek z cukinią i ZAJADAJ!

Konrad Budzyk

Gulasz z batatów
previous
Gulasz z batatów
Przepis na Placki z brokułów i kukurydzy
next
Placki z brokułów i kukurydzy
Gulasz z batatów
previous
Gulasz z batatów
Przepis na Placki z brokułów i kukurydzy
next
Placki z brokułów i kukurydzy
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here