Ingredients
-
150g Cukinia
-
200g Mąka pszenna
-
250g Mus jabłkowy
-
50g Olej
-
8 łyżek Mleko roślinne
-
50g Orzechy
-
4-5 łyżek Cukier
-
1 łyżeczka Cynamon
-
szczypta Gałka muszkatołowa
-
szczypta Sól
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
1/2 łyżeczki Soda oczyszczona
Ciasto z cukinią
Ostatnio na bloga wleciały muffiny z cukinii które bardzo Wam się spodobały, tak więc postanowiłem pójść za ciosem i zrobić na ich bazie chlebek z cukinii. Nie byłem pewien tego, jak zachowa się identyczne ciasto w keksówce… W końcu jest to wielokrotnie większa forma, dłuższy czas pieczenia… Na szczęście okazało się, że ciasto z cukinią wyrosło i zarumieniło się idealnie 🥰
Dzisiejszy przepis na ciasto z cukinią jest identyczny, jak ten na muffinki. Chciałem Wam pokazać, że nawet nie mając foremek na babeczki i papilotek, można zasmakować w tej cukiniowej rozkoszy. Sam już nie wiem, która opcja bardziej mi pasuje… 😅
Ciasto z cukinii – KĄCIK PORAD
- Foremka której używałem, miała wymiary 25x13cm. Możesz również użyć troszkę mniejszej lub większej keksów, nic się nie stanie.
- Mus jabłkowy możesz zrobić samodzielnie lub kupić gotowy. Sprawdź koniecznie jak zrobić mus jabłkowy – to naprawdę proste!
- W miejsce musu jabłkowego możesz również użyć rozgniecionego banana.
- Polecam użycie oleju kokosowego lub rzepakowego.
- Jeśli chodzi o orzechy, to u mnie były to orzechy nerkowca, ale świetnie sprawdzą się również orzechy włoskie i ziemne.
- Do ciasta możesz również dodać posiekaną czekoladę!
Jeśli lubisz takie proste wypieki, to sprawdź również przepis na chlebek bananowy, piernik z dyni, czy wegańskie drożdżówki. To tylko kilka chwil w kuchni, a cała masa przyjemności 😊
Składniki
Cukinia: 150g | |
Mąka pszenna: 200g | |
Mus jabłkowy: 250g | |
Olej: 50g | |
Mleko roślinne: 8 łyżek | |
Orzechy: 50g | |
Cukier: 4-5 łyżek | |
Cynamon: 1 łyżeczka | |
Gałka muszkatołowa: szczypta | |
Sól: szczypta | |
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka | |
Soda oczyszczona: 1/2 łyżeczki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|