Ingredients
-
1/4 świeżego Ananas
-
Ciasto
-
200g Mąka pszenna
-
100ml Mleko roślinne
-
50g Mleczko kokosowe
-
50g Wiórki kokosowe
-
3 łyżki Cukier trzcinowy
-
1 opakowanie Drożdże instant
-
szczypta Sól
-
Kruszonka
-
2 łyżki Mąka pszenna
-
2 łyżki Olej kokosowy
-
2 łyżki Wiórki kokosowe
-
1 łyżka Cukier trzcinowy
Ciasto z ananasem
Na polu panuje istnie tropikalna pogoda. W momencie, gdy staram się sklecić, chociaż kilka sensownie brzmiących zdań, termometr dobija do 35 stopni i zdaje się nie odpuszczać… Temperatura idealnie zgrała się jednak z przepisem, który mam dla Was. Ciasto z ananasem, to połączenie typowej dla polski drożdżówy, z tropikalnym ananasem i kokosem. Jest to zresztą jedno z moich najulubieńszych połączeń smakowych. Czyżby to przez pina colade, którą mógłbym pić, jak fitnesiaki wodę kokosową? Kto wie, jednak jedno jest pewne niczym śmierć i podatki… Pewniakiem jest wspaniały smak ciasta, które jest obowiązkową pozycją dla fanów ananasa.
Zapewne pojawi się kilka pytań o zamienniki ananasa… Od biedy będą pasowały inne tropikalne owoce, takie jak mango czy papaja, ale radziłbym zostać przy ananasie. Jeśli chcecie zrobić wersję bezglutenową, to najwygodniej będzie dorzucić do ciasta bananowego bezglutenowego wiórki, a truskawki zastąpić ananasem.
Składniki
Ananas:: 1/4 świeżego | |
Ciasto |
|
Mąka pszenna:: 200g | |
Mleko roślinne:: 100ml | |
Mleczko kokosowe:: 50g | |
Wiórki kokosowe:: 50g | |
Cukier trzcinowy:: 3 łyżki | |
Drożdże instant:: 1 opakowanie | |
Sól:: szczypta | |
Kruszonka |
|
Mąka pszenna:: 2 łyżki | |
Olej kokosowy:: 2 łyżki | |
Wiórki kokosowe:: 2 łyżki | |
Cukier trzcinowy:: 1 łyżka |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Drożdże, łyżkę cukru oraz letnie mleko wymieszaj i odstaw na 15 minut. W międzyczasie do malaksera lub dużej miski wsyp mąkę, pozostały cukier, wiórki, mleczko kokosowe oraz sól. Dodaj wyrośnięte drożdże i wyrabiaj do momentu uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta. Wyłóż je do foremki (u mnie 20x15cm) wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw przykryte ściereczką na 15 minut do wyrośnięcia. |
2
Gotowe
|
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Gdy ciasto wyrasta, połącz ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę i wstaw ją na chwilę do lodówki. Pokrój ananasa na kawałeczki, powtykaj go w wyrośnięte ciasto, a następnie zetrzyj na tarce stwardniałą kruszonkę lub rozdrobnij ją w palcach. Włóż foremkę do piekarnika i piecz około 30-40 minut. |
czy mogę tą mąkę zastąpić np owsianą?
Wątpię, ponieważ mąka owsiana nie wyrośnie… ale spróbować można 😉