Wegańskie ciasto z ananasem

0 0
Wegańskie ciasto z ananasem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ananas:: 1/4 świeżego
Ciasto
Mąka pszenna:: 200g
Mleko roślinne:: 100ml
Mleczko kokosowe:: 50g
Wiórki kokosowe:: 50g
Cukier trzcinowy:: 3 łyżki
Drożdże instant:: 1 opakowanie
Sól:: szczypta
Kruszonka
Mąka pszenna:: 2 łyżki
Olej kokosowy:: 2 łyżki
Wiórki kokosowe:: 2 łyżki
Cukier trzcinowy:: 1 łyżka

Nutritional information

1
Porcja
200
Kalorie
3.9g
Białko
8.9g
Tłuszcz
27.8g
Węgl.
2.8g
Błonnik

Dzisiejsza propozycja to połączenie smaków polskich i tych, kojarzonych z tropikami. Jeśli tak jak ja lubisz ciasta, to ciasto z ananasem pokochasz!

  • 60 min
  • Serves 8
  • Easy

Ingredients

  • Ciasto

  • Kruszonka

Share

Ciasto z ananasem

Na polu panuje istnie tropikalna pogoda. W momencie, gdy staram się sklecić, chociaż kilka sensownie brzmiących zdań, termometr dobija do 35 stopni i zdaje się nie odpuszczać… Temperatura idealnie zgrała się jednak z przepisem, który mam dla Was. Ciasto z ananasem, to połączenie typowej dla polski drożdżówy, z tropikalnym ananasem i kokosem. Jest to zresztą jedno z moich najulubieńszych połączeń smakowych. Czyżby to przez pina colade, którą mógłbym pić, jak fitnesiaki wodę kokosową? Kto wie, jednak jedno jest pewne niczym śmierć i podatki… Pewniakiem jest wspaniały smak ciasta, które jest obowiązkową pozycją dla fanów ananasa.

Ciasto z ananasem

Zapewne pojawi się kilka pytań o zamienniki ananasa… Od biedy będą pasowały inne tropikalne owoce, takie jak mango czy papaja, ale radziłbym zostać przy ananasie. Jeśli chcecie zrobić wersję bezglutenową, to najwygodniej będzie dorzucić do ciasta bananowego bezglutenowego wiórki, a truskawki zastąpić ananasem.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Ananas:: 1/4 świeżego
Ciasto
Mąka pszenna:: 200g
Mleko roślinne:: 100ml
Mleczko kokosowe:: 50g
Wiórki kokosowe:: 50g
Cukier trzcinowy:: 3 łyżki
Drożdże instant:: 1 opakowanie
Sól:: szczypta
Kruszonka
Mąka pszenna:: 2 łyżki
Olej kokosowy:: 2 łyżki
Wiórki kokosowe:: 2 łyżki
Cukier trzcinowy:: 1 łyżka

Wykonanie

1
Gotowe

Drożdże, łyżkę cukru oraz letnie mleko wymieszaj i odstaw na 15 minut. W międzyczasie do malaksera lub dużej miski wsyp mąkę, pozostały cukier, wiórki, mleczko kokosowe oraz sól. Dodaj wyrośnięte drożdże i wyrabiaj do momentu uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta. Wyłóż je do foremki (u mnie 20x15cm) wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw przykryte ściereczką na 15 minut do wyrośnięcia.

2
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Gdy ciasto wyrasta, połącz ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę i wstaw ją na chwilę do lodówki. Pokrój ananasa na kawałeczki, powtykaj go w wyrośnięte ciasto, a następnie zetrzyj na tarce stwardniałą kruszonkę lub rozdrobnij ją w palcach. Włóż foremkę do piekarnika i piecz około 30-40 minut.

Sałatka z komosą ryżową
previous
Sałatka z komosą ryżową
Jak upiec paprykę
next
Jak upiec paprykę
Sałatka z komosą ryżową
previous
Sałatka z komosą ryżową
Jak upiec paprykę
next
Jak upiec paprykę
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka

czy mogę tą mąkę zastąpić np owsianą?

Konrad Budzyk

Wątpię, ponieważ mąka owsiana nie wyrośnie… ale spróbować można 😉

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here