Ingredients
-
Na masę
-
300g Kasza jaglana
-
2 puszki Mleko kokosowe
-
1200 ml Mleko sojowe
-
szczypta Sól
-
4 łyżki Agar
-
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
-
2 łyżki Masło orzechowe
-
do smaku Cukier
-
Dodatkowo
-
100g Czekolada
-
2 łyżki Mleko kokosowe
-
48 sztuk Ciastka OREO
Przepis na ciasto OREO z kaszą jaglaną
Jakiś czas temu, gdy prowadziłem jeszcze knajpę, pomyślałem o stworzeniu ciasta z ciasteczkami OREO. Bardzo je lubię, a wizja zrobienia z nich czegoś więcej, napawała mnie optymizmem i chęcią do działania. Pierwsze co mi przyszło do głowy, to ciasto z kaszą jaglaną, więc poszedłem w tym kierunku. Okazało się, że wyszła petarda, którą dzisiaj chciałbym się z Wami podzielić.
Pomimo użycia kaszy jaglanej, ciasto OREO z pewnością do „fit” deserów nie należy. Nie zmienia to faktu, że czasami można sobie pozwolić na małe grzeszki 😊
Z czym podawałem ciasto OREO z kaszą jaglaną?
U mnie był to sorbet mango, zmielone orzeszki ziemne oraz granat. Oczywiście możesz pominąć te dodatki lub dowolnie je zamienić.
Jaka foremka?
U mnie była to forma 40x25cm. Jeśli masz mniejszą, to zmniejsz ilość składników. Na takiej formie wyszło mi 16 średniej wielkości kawałków ciasta.
Jeśli lubisz desery z kaszy jaglanej, to koniecznie sprawdź również przepis na jagielnik, który jest o smaku kokosowym. Dodatkowo polecam Ci wegańskie kinder country.
Składniki
Na masę |
|
Kasza jaglana: 300g | |
Mleko kokosowe: 2 puszki | |
Mleko sojowe: 1200 ml | |
Sól: szczypta | |
Agar: 4 łyżki | |
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka | |
Masło orzechowe: 2 łyżki | |
Cukier: do smaku | |
Dodatkowo |
|
Czekolada: 100g | |
Mleko kokosowe: 2 łyżki | |
Ciastka OREO: 48 sztuk |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Kaszę jaglaną przelej dużą ilością gorącej wody bardzo dokładnie. Następnie wrzuć ją do garnka, wlej mleko kokosowe oraz sojowe (zostawiając 200 ml) i szczyptę soli. Gotuj przez 5 minut. |
2
Gotowe
|
Po tym czasie dodaj agar do pozostałych 200 ml mleka sojowego i porządnie wymieszaj. Dodaj do kaszy jaglanej. Gotuj do lekkiego rozgotowania kaszy, systematycznie mieszając. |
3
Gotowe
|
W międzyczasie dno foremki wyłóż ciasteczkami OREO. |
4
Gotowe
|
Do ugotowanej kaszy dodaj masło orzechowe, ekstrakt waniliowy i blenduj na gładko. Dodaj cukru do smaku i gładką masę przelej na ciasteczka. Odstaw do przestygnięcia. |
5
Gotowe
|
W kuchence mikrofalowej, w garnuszku lub w kąpieli wodnej roztop czekoladę wraz z mlekiem kokosowym. Polej nią lekko przestygnięte ciasto. Ułóż pozostałe ciastka OREO w taki sposób, aby 1 ciasto = 1 kawałek ciasta. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc, aby masa stężała. Gotowe! |
Bardzo ładnie wygląda to ciasto, ciekawa jestem smaku 🙂
Czy ciastka oreo trzeba kruszyć? Jeśli wyłoży się je w całości, to będą przerwy w spodzie.