Ciasto OREO z kaszą jaglaną

0 0
Ciasto OREO z kaszą jaglaną

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Na masę
Kasza jaglana: 300g
Mleko kokosowe: 2 puszki
Mleko sojowe: 1200 ml
Sól: szczypta
Agar: 4 łyżki
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
Masło orzechowe: 2 łyżki
Cukier: do smaku
Dodatkowo
Czekolada: 100g
Mleko kokosowe: 2 łyżki
Ciastka OREO: 48 sztuk

Wyjątkowe ciasto, dla wyjątkowej osoby... dla Ciebie 😊

  • Serves 16
  • Medium

Ingredients

  • Na masę

  • Dodatkowo

Share

Przepis na ciasto OREO z kaszą jaglaną

Jakiś czas temu, gdy prowadziłem jeszcze knajpę, pomyślałem o stworzeniu ciasta z ciasteczkami OREO. Bardzo je lubię, a wizja zrobienia z nich czegoś więcej, napawała mnie optymizmem i chęcią do działania. Pierwsze co mi przyszło do głowy, to ciasto z kaszą jaglaną, więc poszedłem w tym kierunku. Okazało się, że wyszła petarda, którą dzisiaj chciałbym się z Wami podzielić.

Pomimo użycia kaszy jaglanej, ciasto OREO z pewnością do „fit” deserów nie należy. Nie zmienia to faktu, że czasami można sobie pozwolić na małe grzeszki 😊

Z czym podawałem ciasto OREO z kaszą jaglaną?

U mnie był to sorbet mango, zmielone orzeszki ziemne oraz granat. Oczywiście możesz pominąć te dodatki lub dowolnie je zamienić.

Jaka foremka?

U mnie była to forma 40x25cm. Jeśli masz mniejszą, to zmniejsz ilość składników. Na takiej formie wyszło mi 16 średniej wielkości kawałków ciasta.

Jeśli lubisz desery z kaszy jaglanej, to koniecznie sprawdź również przepis na jagielnik, który jest o smaku kokosowym. Dodatkowo polecam Ci wegańskie kinder country.

[Ocena: 4.9]

Składniki

Ilość porcji:
Na masę
Kasza jaglana: 300g
Mleko kokosowe: 2 puszki
Mleko sojowe: 1200 ml
Sól: szczypta
Agar: 4 łyżki
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
Masło orzechowe: 2 łyżki
Cukier: do smaku
Dodatkowo
Czekolada: 100g
Mleko kokosowe: 2 łyżki
Ciastka OREO: 48 sztuk

Wykonanie

1
Gotowe

Kaszę jaglaną przelej dużą ilością gorącej wody bardzo dokładnie. Następnie wrzuć ją do garnka, wlej mleko kokosowe oraz sojowe (zostawiając 200 ml) i szczyptę soli. Gotuj przez 5 minut.

2
Gotowe

Po tym czasie dodaj agar do pozostałych 200 ml mleka sojowego i porządnie wymieszaj. Dodaj do kaszy jaglanej. Gotuj do lekkiego rozgotowania kaszy, systematycznie mieszając.

3
Gotowe

W międzyczasie dno foremki wyłóż ciasteczkami OREO.

4
Gotowe

Do ugotowanej kaszy dodaj masło orzechowe, ekstrakt waniliowy i blenduj na gładko. Dodaj cukru do smaku i gładką masę przelej na ciasteczka. Odstaw do przestygnięcia.

5
Gotowe

W kuchence mikrofalowej, w garnuszku lub w kąpieli wodnej roztop czekoladę wraz z mlekiem kokosowym. Polej nią lekko przestygnięte ciasto. Ułóż pozostałe ciastka OREO w taki sposób, aby 1 ciasto = 1 kawałek ciasta. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc, aby masa stężała. Gotowe!

Konrad Budzyk

Przepis na naleśniki a'la bolognese
previous
Naleśniki a’la bolognese
Risotto z pieczarkami w occie balsamicznym
next
Risotto z pieczarkami w occie balsamicznym
Przepis na naleśniki a'la bolognese
previous
Naleśniki a’la bolognese
Risotto z pieczarkami w occie balsamicznym
next
Risotto z pieczarkami w occie balsamicznym
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda

Bardzo ładnie wygląda to ciasto, ciekawa jestem smaku 🙂

Piotr

Czy ciastka oreo trzeba kruszyć? Jeśli wyłoży się je w całości, to będą przerwy w spodzie.

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here