Ingredients
-
250g + do podsypania Mąka ryżowa
-
125g Skrobia ziemniaczana
-
1 łyżeczka Sól
-
3 łyżki Olej
-
425ml Woda
Ciasto na pierogi z mąki ryżowej
Czy pierogi muszą być z mąki pszennej? Nie! I dlatego, żeby udowodnić Wam, że fajne pierogi mogą być bezglutenowe , przygotowałem przepis na ciasto na pierogi z mąki ryżowej. Nie ma co się oszukiwać, że pierogi przygotowane z takiego ciasta smakują identycznie jak klasyczne, bo nie mogą… są z mąki ryżowej, a nie pszennej. Są inne, ale nie oznacza to wcale, że gorsze! Przy pierwszym kęsie miałem skojarzenie z pyzami, ponieważ ciasto ma specyficzną (podobną) strukturę i konsystencją.
A u mnie pierogi były z zieloną soczewicą, ale świetnie sprawdzą się również inne farsze. Do środka śmiało możesz dać owoce lub kapustę kiszoną z przepisu na pierogi z mąki gryczanej. Ciasto w smaku jest bardzo neutralne, dlatego środek jest dowolny.
Co jest najistotniejsze?
Zwróć uwagę, żeby ciasto nie było zbyt cienko rozwałkowane, ponieważ będzie ciężko zlepić pierogi, żeby nie popękały. Dodatkowo ciasto nie może być suche. Powinno być delikatnie lepkie (naprawdę delikatnie) – nie martwcie się, jeśli wyjdzie Wam zbyt suche – akurat do ciasta z mąki ryżowej można dolać wody i zagnieść ponownie.
Składniki
Mąka ryżowa:: 250g + do podsypania | |
Skrobia ziemniaczana:: 125g | |
Sól:: 1 łyżeczka | |
Olej:: 3 łyżki | |
Woda:: 425ml |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W garnku zagotuj wodę. Dodaj soli i oleju. Zdejmij z ognia, wsyp mąkę ryżową i wymieszaj porządnie. Do miski wsyp skrobię ziemniaczaną, przenieś ciasto z garnka i zagnieć. W razie potrzeby dolej wody lub dosyp mąki ryżowej - ciasto powinno być delikatne i bardzo delikatnie klejące. Odstaw przykryte ściereczką na 15 minut. Sprawdź koniecznie gdzie dostaniesz mąkę ryżową w najniższej cenie -> Kliknij |
2
Gotowe
|
Po tym czasie rozdziel ciasto na 6 części. Na blat i ciasto podsyp delikatnie mąką. Rozwałkuj niezbyt cienki płat i wykrawaj pierożki za pomocą szklanki. Układaj ulubione nadzienie na środek wyciętego ciasta, zlep je i wrzuć na wrzącą wodę, na dosłownie 3-5 minut (od momentu wrzucenia). |
Fajnie się wyrobiło.Miękkie ,ale słabo elastyczne i bardzo delikatne.Trzeba krótko gotować.Pierożki bardzo kruche.Wyszły pyszne.Pozdrawiam.
Witam mam pytanie mąkę dodać do gorącej wody
Tak 🙂
1 raz zrobiłem ciasto do pierogów bezglutenowe. Ten przepis jest b. dobry:)
Pierogi z mięsem wyszły b. smaczne 🙂 nie spodziewałem się, że będą tak dobre.
Oczywiście trzeba było b. ostrożnie je składać, musiałem dodać też trochę więcej wody przy urabianiu, ale ciasto b. łatwo się ulepiło.
potem rozwałkowałem kawałki szklanką, zrobiłem duże krążki, żeby można było włożyć więcej farszu i dało się to zlepić. gotowałem je dla pewności 7 minut.
Wyszły rewelacyjne z cebulką 🙂
Dzięki!
Polecam ten przepis.
A u mnie wręcz przeciwnie, zrobiłam grube ciasto i trzeba było trzymać trochę dłużej. Wyszło bardzo smaczne, świetnie się komponuje z borówkami ^^ polecam
Napisze tak: z tych proporcji ciasto wyszło idealne. Od samego początku było dość „kruche” i trzeba było uważać żeby się nie rozleciało. Po ugotowaniu, w trakcie którego nic się nie rozpadło. Nawet ilość się zgadzała 😀
Ooo <3
Ciasto bardzo elastyczne, fajnie się lepi. U mnie w wersji na parze. Pyszota! Dzięki za przepis. ☺️
Pierogi się pokruszyły, ale z resztki ciasta, które zostało do pierogów zrobiłam spód do pizzy i wyszło znakomicie w tej roli!
Wow wlasnie o tym.myslalam , a dodawalas czegos jeszcze ,jakies drodze czy cos ??
Czy można dodać mąki kukurydzianej zamiast skrobi?
Nie wiem niestety 🙁
Ja zrobilam z maki ryzowej i skrobi kukurydzianej, wyszly super. Wydaje mi sie że mąka a skrobia maja inne wlasciwosci i moze nie wyjsc takie samo
Wysyłam szczere wyznanie miłości za ten przepis! Mój bezglutenowy syn pierwszy raz od przejścia na dietę jadł pierogi. Trzymałam się ściśle przepisu i wyszły idealne. Obecnie testuje jak zachowają się po odmrożeniu. Bardzo dziękujemy.
Ooo bardzo mi miło! Niesamowicie mnie podnosi na duchu czytanie takich komentarzy <3
Czy probowal ktos zrobic na parze??
A może tak podać ile tej wody zagotować ile mąki ,gdzie proporcie
Są składniki podane wraz z proporcjami od zawsze 😉