Ingredients
-
300g + do podsypania Mąka pszenna
-
150g Woda
-
1/2 łyżeczki Sól
-
2 łyżki Olej
Ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej
Szukacie zdrowszej alternatywy dla pierogów z oczyszczonej mąki pszennej? Proponuję Wam ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej! Pomimo że pierogi z mąki pełnoziarnistej z oczywistych względów nie wyjdą jak klasyczne, to nadal będą bardzo dobre i przede wszystkim o wiele zdrowsze. Pełne błonnika i witamin, które znajdują się w okrywie nasiennej pozostałej w mące.
Do wykonania ciasta pierogowego możesz użyć mąki orkiszowej chlebowej oraz pełnoziarnistej lub mąki pszennej pełnoziarnistej. Z tych trzech na pewno pierogi wyjdą takie jak być powinny!
Co do środka?
W przypadku pierogów pełnoziarnistych proponowałbym środek wytrawny i wyrazisty. Ciasto pełnoziarniste ma specyficzny smak, a nie jak np. ciasto na pierogi z mąki ryżowej, które jest neutralne. Ja pierogi zrobiłem z bobem, ale świetnie sprawdzi się również kapusta kiszona, zielona i czerwona soczewica.
Składniki
Mąka pszenna:: 300g + do podsypania | |
Woda:: 150g | |
Sól:: 1/2 łyżeczki | |
Olej:: 2 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W misce wymieszaj mąkę pełnoziarnistą i sól. Dolej olej i wlej gorącą wodę. Wyrabiaj ciasto za pomocą łyżki lub za pomocą robota. W razie potrzeby dosyp więcej mąki. Zostaw na 15 minut w misce pod przykryciem. Sprawdź koniecznie gdzie dostaniesz mąkę pełnoziarnistą w najniższej cenie -> Kliknij |
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Ponownie podsyp blat i rozwałkuj ciasto - możesz to zrobić nawet bardzo cienko. Uważaj, żeby nie przywarło do blatu! Wycinaj kółeczka za pomocą szklanki, ułóż swój ulubiony farsz i zacznij lepić. Ja pierogi pierwsze lekko zlepiłem, a następnie przycisnąłem widelczykiem, żeby zrobić fikuśny wzorek. Gotuj w osolonej wodzie przez około 4 minuty od momentu wypłynięcia. |