Ciasto na pierogi z mąki orkiszowej

0 0
Ciasto na pierogi z mąki orkiszowej

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mąka orkiszowa jasna: 250g
Woda: gorąca 125ml
Sól: 1/2 łyżeczki
Olej: 2 łyżki

Nutritional information

1
Porcja
43
Kalorie
1.1g
Białko
0.9g
Tłuszcz
7.4g
Węgl.
0.4g
Błonnik

Chcesz klasycznego pieroga? Dobrze trafiłeś! Ciasto na pierogi z mąki orkiszowej pozwoli Ci zrobić najlepsze, klasyczne pierogi.

  • 10 min
  • Serves 25
  • Easy

Ingredients

Share

Ciasto na pierogi z mąki orkiszowej

Z pierogami ostatnio poszalałem. Strasznie za mną chodziły i musiałem się nimi zaspokoić… jakkolwiek by to nie zabrzmiało. Ciągle mam ochotę na inne. Skaczę raz w torbę jednych, a raz drugich. Oczywiście mowa o torbach mąk, których na moich regalikach nie brakuje. Tym razem jednak zapragnąłem czegoś normalnego, zwykłego i delikatnego. Sięgnąłem po mąkę orkiszową, która jest niemal identyczna pod względem technologicznym jak jej pszenna kuzynka, ale znacznie zdrowsza. Tak też po chwili wyrabiania w malakserze i obmacywania na blacie powstało ciasto na pierogi z mąki orkiszowej.

Moje pierogi były na słodko z bananem i czekoladą, ale możesz je napakować również wytrawnym farszem – to ciasto pasuje do każdego nadzienia!

[Ocena: 4.5]

Składniki

Ilość porcji:
Mąka orkiszowa jasna: 250g
Woda: gorąca 125ml
Sól: 1/2 łyżeczki
Olej: 2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

W misce wymieszaj mąkę i sól. Dolej olej i wlej gorącą wodę. Wyrabiaj ciasto za pomocą łyżki lub za pomocą robota. W razie potrzeby dosyp więcej mąki. Zostaw na 15 minut w misce pod przykryciem.

Sprawdź koniecznie gdzie dostaniesz mąkę orkiszową w najniższej cenie -> Kliknij

2
Gotowe

Podsyp blat mąką, wyjmij ciasto i ugniataj przez chwilę.

3
Gotowe

Ponownie podsyp blat i rozwałkuj ciasto - możesz to zrobić nawet bardzo cienko. Uważaj, żeby nie przywarło do blatu! Wycinaj kółeczka za pomocą szklanki, ułóż swój ulubiony farsz i zacznij lepić. Ja pierogi pierwsze lekko zlepiłem, a następnie przycisnąłem widelczykiem, żeby zrobić fikuśny wzorek. Gotuj w osolonej wodzie przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia.

Konrad Budzyk

Sushi z banana
previous
Sushi z banana
pierogi z bananami
next
Pierogi z bananami i czekoladą
Sushi z banana
previous
Sushi z banana
pierogi z bananami
next
Pierogi z bananami i czekoladą
Subscribe
Powiadom o
guest
26 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Melania

Witam,
A jaki typ mąki będzie najlepszy?

Konrad Budzyk

Byle jasna 🙂 Typ 500-550

Karolina

A mogłaby być orkiszowa chlebowa typ 1100?

Konrad Budzyk

Tak 🙂

PoliGrykoWoli

Ja zastosowalam 650 I i podsypalam1850 I wyszlo extra

Beata

Czy mąka typu 1850 lub 2000 też będzie odpowiednia?

Konrad Budzyk

Myślę, że tak 🙂

Justyna

Ja wlasnie jestem w trakcie lepienia pierogow z Pana przepisu i robie je z maki typ 1850. Jak na razie zadnych problemow 🙂

Milen

Ile pierogów wychodzi z tej porcji ciasta?

Konrad Budzyk

25 😉

Dorota

Mam mąkę orkiszową typ 750. Nada się? 🙂

Sara

Dzisiaj zrobiłam ciasto według tego przepisu i wyszło świetne , łatwe do rozwałkowania, elastyczne i ku mojemu zdziwieniu nie zrobiło się suche kiedy zostawiłam je na chwilę na blacie ( w odróżnieniu do ciasta z mąki pszennej )
Użyłam tej mąki orkiszowej do pieczenia chleba bo akurat taką miałam w szafce.

Annita

Dlaczego wychodza twarde po ulepieniu? Czy mam je wrzucac szybko do wody?
Jak zaradzic sztywnieniu?

Konrad Budzyk

Ja zaraz po ulepieniu gotuję lub mrożę 🙂

Karolina

Właśnie zrobiłam pierożki z pana przepisu i z mąki orkiszowej typ 600. Ciasto niesamowicie plastyczne, nie pęka co najważniejsze i się skleja. Musiałam dodać ok 100g więcej maki, ponieważ było bardzo lepiące. Moje pierogi są tradycyjne ruskie, najbardziej smakują mojej rodzinie. Tak więc już mam przepis na ciasto pierogi z farszem wigilijnym:) Pozdrawiam

Barbara

Witam,
Mi wyszły pierożki trochę gumowe. Czego to moze być wina?

Konrad Budzyk

Kwestia mąki prawdopodobnie 🙂

Basia

To jest najlepsze ciasto na pierogi ever. Dałam mąkę orkiszową tortową Basia, która wymiata! Dzięki za przepis:)

Maria

Zrobiłam je i zjadłam przed chwilą z całą rodziną. PRZEPYSZNE! dziękuję bardzo za ten super przepis!!
pozdrawiam serdecznie

PoliGrykoWoli

Dziękuję za przepis, jako że jem bez glutenu I laktozy to stosuje gryke, orkisz daje dzieciom, wszystko robie dla nich z prastarych zbóż, zrobilam te pierogi I wyszły przepyszne, wyrabialam w robocie a wode bardzo ciepłą, zastosowalam olej ryżowy, bajka, jeszcze raz dziękuję I życzę powodzenia.

26
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here