Ingredients
-
250g Mąka orkiszowa jasna
-
125ml Wodagorąca
-
1/2 łyżeczki Sól
-
2 łyżki Olej
Ciasto na pierogi z mąki orkiszowej
Z pierogami ostatnio poszalałem. Strasznie za mną chodziły i musiałem się nimi zaspokoić… jakkolwiek by to nie zabrzmiało. Ciągle mam ochotę na inne. Skaczę raz w torbę jednych, a raz drugich. Oczywiście mowa o torbach mąk, których na moich regalikach nie brakuje. Tym razem jednak zapragnąłem czegoś normalnego, zwykłego i delikatnego. Sięgnąłem po mąkę orkiszową, która jest niemal identyczna pod względem technologicznym jak jej pszenna kuzynka, ale znacznie zdrowsza. Tak też po chwili wyrabiania w malakserze i obmacywania na blacie powstało ciasto na pierogi z mąki orkiszowej.
Moje pierogi były na słodko z bananem i czekoladą, ale możesz je napakować również wytrawnym farszem – to ciasto pasuje do każdego nadzienia!
Składniki
Mąka orkiszowa jasna: 250g | |
Woda: 125ml | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Olej: 2 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W misce wymieszaj mąkę i sól. Dolej olej i wlej gorącą wodę. Wyrabiaj ciasto za pomocą łyżki lub za pomocą robota. W razie potrzeby dosyp więcej mąki. Zostaw na 15 minut w misce pod przykryciem. Sprawdź koniecznie gdzie dostaniesz mąkę orkiszową w najniższej cenie -> Kliknij |
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Ponownie podsyp blat i rozwałkuj ciasto - możesz to zrobić nawet bardzo cienko. Uważaj, żeby nie przywarło do blatu! Wycinaj kółeczka za pomocą szklanki, ułóż swój ulubiony farsz i zacznij lepić. Ja pierogi pierwsze lekko zlepiłem, a następnie przycisnąłem widelczykiem, żeby zrobić fikuśny wzorek. Gotuj w osolonej wodzie przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia. |
Witam,
A jaki typ mąki będzie najlepszy?
Byle jasna 🙂 Typ 500-550
A mogłaby być orkiszowa chlebowa typ 1100?
Tak 🙂
Ja zastosowalam 650 I i podsypalam1850 I wyszlo extra
Czy mąka typu 1850 lub 2000 też będzie odpowiednia?
Myślę, że tak 🙂
Ja wlasnie jestem w trakcie lepienia pierogow z Pana przepisu i robie je z maki typ 1850. Jak na razie zadnych problemow 🙂
Ile pierogów wychodzi z tej porcji ciasta?
25 😉
Mam mąkę orkiszową typ 750. Nada się? 🙂
Dzisiaj zrobiłam ciasto według tego przepisu i wyszło świetne , łatwe do rozwałkowania, elastyczne i ku mojemu zdziwieniu nie zrobiło się suche kiedy zostawiłam je na chwilę na blacie ( w odróżnieniu do ciasta z mąki pszennej )
Użyłam tej mąki orkiszowej do pieczenia chleba bo akurat taką miałam w szafce.
Dlaczego wychodza twarde po ulepieniu? Czy mam je wrzucac szybko do wody?
Jak zaradzic sztywnieniu?
Ja zaraz po ulepieniu gotuję lub mrożę 🙂
Właśnie zrobiłam pierożki z pana przepisu i z mąki orkiszowej typ 600. Ciasto niesamowicie plastyczne, nie pęka co najważniejsze i się skleja. Musiałam dodać ok 100g więcej maki, ponieważ było bardzo lepiące. Moje pierogi są tradycyjne ruskie, najbardziej smakują mojej rodzinie. Tak więc już mam przepis na ciasto pierogi z farszem wigilijnym:) Pozdrawiam
Witam,
Mi wyszły pierożki trochę gumowe. Czego to moze być wina?
Kwestia mąki prawdopodobnie 🙂
To jest najlepsze ciasto na pierogi ever. Dałam mąkę orkiszową tortową Basia, która wymiata! Dzięki za przepis:)
Zrobiłam je i zjadłam przed chwilą z całą rodziną. PRZEPYSZNE! dziękuję bardzo za ten super przepis!!
pozdrawiam serdecznie
Dziękuję za przepis, jako że jem bez glutenu I laktozy to stosuje gryke, orkisz daje dzieciom, wszystko robie dla nich z prastarych zbóż, zrobilam te pierogi I wyszły przepyszne, wyrabialam w robocie a wode bardzo ciepłą, zastosowalam olej ryżowy, bajka, jeszcze raz dziękuję I życzę powodzenia.