Ingredients
-
100g Marchewka
-
60g Mąka gryczana
-
20g Skrobia ziemniaczana
-
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
szczypta Sól
-
25g Orzechy włoskielub inne
-
25g Rodzynki
-
50ml Mleko roślinne
-
1 łyżka Olej
-
4 łyżki Miód / Syrop klonowy
-
30g Masło orzechowe
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
Ostatnio rozsmakowałem się w ciastach. Piekę niemalże jedno za drugim i nie przeszkadza mi w tym nawet mój mikroskopijny piekarnik o oszałamiającej pojemności 9 litrów. Na początku bałem się w nim przygotowywać ciasta, więc stawiałem na te, które nie wymagały pieczenia jak tofurnik czy ciasto z kaszy jaglanej, ale powiedziałem sobie „dosyć tego, masz ochotę na pieczone, to upieczesz!”. I wiecie, co zrobiłem? No pewnie, że wiecie, bo trafiliście na ten przepis… Upiekłem! I ku mojemu zaskoczeniu wyszło naprawdę dobre. Co prawda na początku miały to być gofry marchewkowe, ale może to i dobrze, że zadanie się nie powiodło, bo dzięki temu prezentuję Wam dzisiaj ciasto marchewkowe bezglutenowe, które oczywiście może być glutenowym, jeśli pałacie dużą niechęcią do mąki gryczanej.
No właśnie… Czy mąka gryczana jest mocno wyczuwalna? Na szczęście nie! Świetnie komponuje się z korzennymi przyprawami, marchewką i… całą resztą. Jeśli jednak nadal części z Was nie przekonałem do jej użycia, to zachęcam do zastąpienia jej np. mąką orkiszową lub pszenną. Nie wiem, jak sprawdzą się inne mąki bezglutenowe, więc pozostawiam ich temat w waszych rękach.
Ja ciasto marchewkowe przygotowałem w kokilce, bo nie było sensu piec więcej dla jednej osoby, która i tak musi cisnąć z następnymi przepisami. Pod keksówke zwiększ ilość składników do 12-16 porcji.
Składniki
Marchewka:: 100g | |
Mąka gryczana:: 60g | |
Skrobia ziemniaczana:: 20g | |
Proszek do pieczenia:: 2 łyżeczki | |
Sól:: szczypta | |
Orzechy włoskie:: 25g | |
Rodzynki:: 25g | |
Mleko roślinne:: 50ml | |
Olej:: 1 łyżka | |
Miód / Syrop klonowy:: 4 łyżki | |
Masło orzechowe:: 30g |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i obsyp zmielonymi orzechami/bułką tartą. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz około 30-45 minut w zależności od wielkości foremki - można sprawdzić w czasie pieczenia patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe (patyczek powinien być suchy). |
Zrobilam to ciasto z małymi modyfikacjami: zamiast marchewki wykorzystalam pulpę z wyciskarki po zrobionym wczesniej soku z marchwi i buraka (pół na pół). Zamiast tahini dodalam uprażony i zmielony sezam oraz o wiele mniej masła orzechowego oraz syropu klonowego i dużo wiecej mleka. Mimo tych zmian ciasto wyszlo przepyszne- lekko wilgotne i co dla mnie ważne tylko lekko słodkie. Bardzo dziękuję za świetny pomysł z takim połączeniem skladników. Robilam juz kilka ciast marchewkowych i to jest najlepsze 🙂
Bardzo dziękuję 🙂