Ingredients
-
Ciasto
-
100 ml Mleko roślinne
-
100 ml Mocna kawa
-
2 łyżki Sok z cytryny
-
4 łyżki Olej
-
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
-
200g Mąka
-
100g Cukier trzcinowy
-
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
3-4 łyżki Kakao
-
1/4 łyżeczki Cynamon
-
szczypta Sól
-
Krem
-
200 ml Mleko roślinne
-
200 ml Mocna kawa
-
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
-
70g Kasza manna
-
250g Margaryna
-
200g Cukier puder
-
Dodatkowo
-
do dekoracji Gorzka czekolada
Puszyste i pyszne ciasto kawowe z dodatkiem kakao, przełożone delikatnym kremem kawowym i obsypane tartą gorzką czekoladą… Coś wspaniałego! Ciasto kawowe to deser obowiązkowy do zrobienia dla każdej osoby, która lubi smak napoju bogów.
Ciasto kawowe z kremem
Dzisiejszy wypiek to wegańskie ciasto kawowe, ponieważ jest BEZ JAJEK I BEZ MLEKA, ale za to pełne smaku, wyrośnięte i po prostu IDEALNE. Częstowałem nim kilkanaście osób i każda była zachwycona tym klasycznym, ale jednocześnie wyjątkowym smakiem i wyglądem.
Do przygotowania ciasta kawowego użyłem kawy bezkofeinowej Colombia Decaf Excelso. Jest bardzo delikatna, łagodna, o czekoladowo-karmelowym aromacie. Kofeina jest usuwana z niej w naturalny i subtelny sposób, dlatego jej smak jest na najwyższym poziomie!
Od jakiegoś czasu nie mogę spożywać kofeiny, tak więc prawdziwa kawa pozbawiona jej, to dla mnie wybawienie. Bardzo lubię smak i zapach świeżo zaparzonej kawy, którą mogę cieszyć się na nowo. Moim zdaniem w smaku jest identyczna jak dobrej jakości kawa ziarnista z kofeiną, tak więc nic nie tracę! Jeśli masz ochotę, to zobacz również pełną ofertę kaw ziarnistych (TUTAJ).
Ciasto kawowe – KĄCIK PORAD
- Moja tortownica ma średnicę 20cm. Możesz również użyć większej, wtedy ciasto będzie po prostu troszkę niższe lub musisz zwiększyć ilość składników.
- Kasza powinna być przestudzona do temperatury pokojowej. Nie próbuj przyspieszać tego procesu w lodówce.
- Margaryna powinna być miękka, a nie wyciągnięta prosto z lodówki. Tylko wtedy będzie można ją dobrze utrzeć z cukrem.
- Cukier puder do zrobienia kremu jest obowiązkowy. Możesz kupić gotowy lub zrobić go samodzielnie np. z cukru trzcinowego.
- Krem kawowy musi być długo i dokładnie miksowany, żeby zrobił się gładki i jednolity.
- Gotowe ciasto krój dopiero po przestudzeniu.
Lubisz domowe wypieki, które pasują do popołudniowej kawy? Zobacz również:
- Drożdżówki z makiem
- Wegańskie jagodzianki
- Wegańskie drożdżówki z serem
- Wegańska babka cytrynowa z makiem
- Wegański piernik
- Bułeczki cynamonowe
- Proste wegańskie ciasto z borówkami
Przepis powstał przy współpracy ze sklepem internetowym PrzyjacieleKawy.pl
Bez zbędnego przedłużania, czas zakasać rękawy, wkroczyć szybko do kuchni i ukręcić ciasto kawowe z kremem kawowym.
Składniki
Ciasto |
|
Mleko roślinne: 100 ml | |
Mocna kawa: 100 ml | |
Sok z cytryny: 2 łyżki | |
Olej: 4 łyżki | |
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka | |
Mąka: 200g | |
Cukier trzcinowy: 100g | |
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki | |
Kakao: 3-4 łyżki | |
Cynamon: 1/4 łyżeczki | |
Sól: szczypta | |
Krem |
|
Mleko roślinne: 200 ml | |
Mocna kawa: 200 ml | |
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka | |
Kasza manna: 70g | |
Margaryna: 250g | |
Cukier puder: 200g | |
Dodatkowo |
|
Gorzka czekolada: do dekoracji |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Jak zrobić ciasto kawowe?W dużej misce wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie wszystkie składniki na ciasto (kawę dodaj przestudzoną). |
2
Gotowe
|
Tortownicę wysmaruj olejem lub wyłóż papierem do pieczenia, przełóż zawartość miski i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut. (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstaw ciasto do przestygnięcia. |
3
Gotowe
|
Jak zrobić krem kawowy?Mleko, kawę, ekstrakt waniliowy oraz kaszę manną (grysik) umieść w garnku i gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie odstaw do przestygnięcia. |
4
Gotowe
|
Miękką margarynę oraz cukier puder umieść w misce i miksuj przy pomocy miksera (lub thermomixa) do momentu aż powstanie puszysta "pianka". |
5
Gotowe
|
Cały czas miksując margarynę dodawaj stopniowo (po łyżce) chłodną kaszę manną. Miksuj do momentu aż wszystko ładnie się połączy. Gdyby krem był dla Ciebie mało słodki, to dodaj troszkę więcej cukru pudru. |
6
Gotowe
|
Jak zrobić ciasto kawowe z kremem kawowym?Upieczone i przestudzone ciasto przekrój na pół. Zdejmij i odstaw na bok górną połowę. |
7
Gotowe
|
Nanieś część kremu na dolną połowę ciasta i dokładnie rozsmaruj. Przykryj górną częścią i pozostały krem rozsmaruj równomiernie po zewnętrznej części ciasta. |
8
Gotowe
|
Wstaw ciasto do lodówki na całą noc. Udekoruj ciasto kawowe startą na tarce gorzką czekoladą, krój i zajadaj. Smacznego! |
Co to znaczy mocna kawa? Pytam bo kawy nie pijam i również zastanawiam się czy da radę z Inką zrobić 😉 wyglada super 🧡
Z inką też myślę, że wyjdzie super. Jak chodzi o to co to jest mocna, to hmmm… ja zrobiłem 300ml kawy z 5 łyżeczek zmielonej kawy 🙂
Czy mogę wiedzieć jak miksujesz krem w tm? Jakie obroty, czy miksujesz z motylkiem? Zawsze mam problem z takimi kremami.
Obroty 5/6. Bez motylka. Tak robi moja mama 🙂
Czy zamiast margaryny mogę użyć masła?? 🙂
Tak, bez problemu 🙂
Wymarzone ciasto dla każdego miłośnika kawy:) Krem jest więcej niż pyszny!
Mam pytanko jeszcze czy ciasto ma być lejace? Wyszedł mi trochę zakalec ciasto było bardziej zbite.
Ciasto powinno być lekko „lejące”, takie jak na babkę lub babeczki 🙂 Nie do wyrobienia w rękach 🙂
Możliwe, że np było za krótko pieczone lub coś pozmieniane, bo wilka razy robiłem, zawsze ładnie się wypiekało i podrastało 🙂
No właśnie nie wiem czy dałam tyle składników ile trzeba.. 🙂 posilkowalam się przelicznikami w internecie nie wiem są prawidłowe..
Na 2 tzw porcje wyszło mi o wiele za dużo tej masy . Jakieś pomysły ? Pierwszy raz piekłem ciasto z kremem . Cierpię na nietolerancję laktozy i tak jakoś trafiłem na te stronę . Ogolnie wszystko wyszło dobrze tylko tej masy o wiele za dużo
Czy można pominąć cytrynę w cieście ? 🙂