Ingredients
-
1 opakowanie Budyń
-
450 ml Mleko roślinne
-
2 łyżki Cukier trzcinowy
-
1 opakowanie Ciasto francuskie
-
1 puszka Brzoskwinie
-
2 garści Płatki migdałów
-
Do posmarowania
-
40 ml Mleko roślinne
-
2 łyżki Syrop klonowy
-
Do podania
-
kilka łyżek Jogurt
Jeśli wydaje Ci się, że przygotowanie PYSZNEGO i SZYBKIEGO deseru jest czasochłonne i pracochłonne, to… Tylko Ci się wydaje! Dzisiaj chcę Ci pokazać jak przy użyciu kilku łatwo dostępnych składników możesz ukręcić w kilka chwil niesamowicie dobre ciasto francuskie z brzoskwiniami i budyniem.
Szybki deser z ciasta francuskiego
Ten ekspresowy wypiek zaskoczy Ciebie oraz każdego poczęstowanego swoim wspaniałym smakiem oraz prostotą wykonania. Masz dwie lewe ręce do roboty? Nic się nie martw, tutaj naprawdę nie ma co zepsuć. Przepis na ciasto francuskie z brzoskwiniami jest dziecinnie prosty.
Moje ciastka miały być udekorowane lukrem, ale… nie miałem w mieszkaniu ani grama cukru… Postanowiłem oblać je roślinnym jogurtem naturalnym. Była to naprawdę świetna decyzja! Nadało to gotowemu deserowi „świeżości”.
Kupne ciasto francuskie jest bardzo wygodne w codziennym wypiekaniu. Oczywiście bardzo fajnie byłoby zrobić je samodzielnie, ale… komu chce się bawić w mozolne ugniatanie i przekładanie ciasta…? Sklepowe jest naprawdę spoko! Możesz z niego zrobić m.in. ekspresowe wegańskie samosy, przystawkę z pieczonym burakiem lub francuską zapiekankę z soczewicą.
KĄCIK PORAD
- Moje ciasto francuskie miało 375g, ale śmiało możesz użyć mniejszego np. 300g.
- Pamiętaj żeby użyć budyniu do gotowania! Nie nadają się do dzisiejszego przepisu „gorące kubki”.
- U mnie puszka brzoskwiń ważyła 820g – standardowa duża puszka.
- Po upieczeniu udekorowałem przestudzony deser roślinnym jogurtem naturalnym. Świetnie sprawdzi się również lukier, jak i słony karmel.
- Jeśli nie masz płatków migdałów, to możesz również użyć innych orzechów.
Składniki
Budyń: 1 opakowanie | |
Mleko roślinne: 450 ml | |
Cukier trzcinowy: 2 łyżki | |
Ciasto francuskie: 1 opakowanie | |
Brzoskwinie: 1 puszka | |
Płatki migdałów: 2 garści | |
Do posmarowania |
|
Mleko roślinne: 40 ml | |
Syrop klonowy: 2 łyżki | |
Do podania |
|
Jogurt: kilka łyżek |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Ugotuj budyń w 450 ml mleka roślinnego + 2 łyżkach cukru zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu - dajemy odrobinę mniej mleka niż w instrukcji, żeby budyń wyszedł troszkę gęstszy. |
2
Gotowe
|
Ciasto francuskie rozwiń, przekrój wzdłuż na 3 równe paski. Każdy pasek podziel na około 7 równych kwadratów. |
3
Gotowe
|
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż wycięte kwadraty z ciasta francuskiego - zostaw delikatne odstępy między nimi. Posmaruj je miksturą zrobioną z mleka roślinnego i syropu klonowego, rozprowadź budyń na każdym kwadracie, połóż pokrojone w plasterki brzoskwinie. |
4
Gotowe
|
Ciastka posyp płatkami migdałów i wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut lub do momentu, gdy ciastka zrobią się złociste i smakowite. |
5
Gotowe
|
Odstaw do przestygnięcia, udekoruj jogurtem lub lukrem i... zajadaj. Smacznego! |
Mam zamiar zaraz to upiec 🙂 Chciałam wydrukować przepis, ale niestety zajmuje 4 strony! Mało sprytnie rozłożona treść na kartach do wydruku, w każdym przepisie tak jest ;/
Tak, wiem niestety, że w taki sposób się pokazuje. Będę musiał w końcu się tym zająć 🙂