Ciasto drożdżowe z malinami

0 0
Ciasto drożdżowe z malinami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto
Mąka pszenna:: 150g
Mleko roślinne:: 90ml
Olej:: 2 łyżki
Drożdże instant:: 1/2 opakowania
Cukier:: 1 łyżka
Sól:: szczypta
Kruszonka
Mąka pszenna:: 2 łyżki
Olej kokosowy:: 2 łyżki
Wiórki kokosowe:: 2 łyżki
Cukier:: 2 łyżki
Dodatkowo
Maliny:: 200g

Nutritional information

1
Porcja
138
Kalorie
3.6g
Białko
5.8g
Tłuszcz
19.7g
Węgl.
2.2g
Błonnik

Wspaniałe wspaniałości, czyli ciasto drożdżowe z malinami i kokosową kruszonką. Nic tylko zabrać się za pieczenie, zaparzyć kawkę i wcinać ze smakiem.

  • 60 min
  • Serves 9
  • Easy

Ingredients

  • Ciasto

  • Kruszonka

  • Dodatkowo

Share

Ciasto drożdżowe z malinami

Świeże maliny uwielbiam. Jak tylko zaczyna się sezon, to śmigam na plac targowy lub najbliższy straganik i kupuję opakowanie za opakowaniem. To samo zresztą tyczy się jagód. Z malin najczęściej kręcę koktajle lub zajadam prosto z sitka, zaraz po umyciu. Zdarza mi się również od czasu do czasu zrobić z nich coś bardziej „kreatywnego” i „pracochłonnego” jak dzisiejsze ciasto drożdżowe z malinami.

Ja przygotowałem wersję niezbyt słodką, ponieważ uwielbiam kwaskowy smak malin. Jeśli Wy wolicie słodsze ciasta, to koniecznie dodajcie troszkę więcej cukru lub słodzika. Ciasto idealne do porannej, weekendowej kawki… lub w każdym innym momencie życia.

Jeśli lubicie ciasta, to koniecznie sprawdźcie również: ciasto bananowe bezglutenowe, ciasto z ananasem, ciasto marchewkowe bezglutenowejagielnik i ciasto z płatków owsianych. Wszystkie są proste i pyszne!

[Ocena: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto
Mąka pszenna:: 150g
Mleko roślinne:: 90ml
Olej:: 2 łyżki
Drożdże instant:: 1/2 opakowania
Cukier:: 1 łyżka
Sól:: szczypta
Kruszonka
Mąka pszenna:: 2 łyżki
Olej kokosowy:: 2 łyżki
Wiórki kokosowe:: 2 łyżki
Cukier:: 2 łyżki
Dodatkowo
Maliny:: 200g

Wykonanie

1
Gotowe

Drożdże, cukier, szczyptę mąki oraz letnie mleko wymieszaj i odstaw na 15 minut. W międzyczasie do malaksera lub dużej miski wsyp mąkę, sól i wlej olej. Dodaj wyrośnięte drożdże i wyrabiaj do momentu uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta - w razie potrzeby dosyp mąki. Wyłóż ciasto do foremki (u mnie 20x15cm) wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw przykryte ściereczką na 15 minut do wyrośnięcia.

2
Gotowe

Gdy ciasto wyrasta, połącz ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę i wstaw ją na chwilę do lodówki.

3
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umyte i osuszone maliny przełóż na ciasto i powtykaj je delikatnie. Zetrzyj na tarce lub pokrusz w rękach kruszonkę. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz około 20 minut lub... aż będzie wyglądało jak na zdjęciu.

Konrad Budzyk

Kalarepa faszerowana
previous
Kalarepa faszerowana
Koktajl brzoskwiniowy z chia i płatkami owsianymi
next
Koktajl brzoskwiniowy z chia i płatkami owsianymi
Kalarepa faszerowana
previous
Kalarepa faszerowana
Koktajl brzoskwiniowy z chia i płatkami owsianymi
next
Koktajl brzoskwiniowy z chia i płatkami owsianymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Iwona

Ile dokladnie drozdzy, bo znalazlam w sklepie na polce drozdze w proszku 7g i 50g w opakowaniu i nie wiem ktorych pol ma byc 😀

1
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here